3D štampom kroz igru do znanja

3D štampom kroz igru do znanja

U srijedu, 6. februara, u JU OŠ „Oktoih” na Zabjelu obilježen je Svjetski dan školske igre. Učenici ali i nastavnici ove škole prvi čas nastave proveli su drugačije nego obično – igrajući se.

Povodom ove školske manifestacije održana je i prezentacija – 3D učionica koju su u saradnji sa školom realizovali Open Box studio, odnosno NVU „Munja” i to pod okriljem projekta crnogorskog Telekoma„Za svako dobro”, koji je ovoj školi i njenim učenicima dodijelio njihov prvi 3D štampač.

3D štampom kroz igru do znanja

Posjetili smo OŠ „Oktoih” kako bismo saznali o čemu se zapravo radi, a učesnici su nam prenijeli svoje motivacije i utiske o ovom događaju.

3D štampom kroz igru do znanja

Nastavnik i koordinator školskog projekta Sava Kovačević nam je detaljnije opisao prirodu jučerašnje aktivnosti ali i namjere s kojima je pokrenuta.

„S obzirom na to da se i sam lično bavim informacionim tehnologijama već izvjesno vrijeme, pa čak imam i svoj internet sajt posvećen učenicima, moja želja je da učenicima savremene obrazovne tehnologije predstavim kao sredstvo koje će im koristiti za učenje i koje će im pomoći u životu da se možda bave tim zanimanjem. Odatle i ova ideja. Odavno sam želio da imamo 3D štampač u školi, koji je sam po sebi veoma skup, tako da smo zajedno sa NVU „Munja”, odnosno Open Box studiom došli na ideju da apliciramo za projekat „Za svako dobro” kako bismo dobili 3D štampač u okviru tog projekta, što se na kraju i desilo. To je jako značajno za školu i za učenike koji će proći kroz ove radionice.” – istakao je nastavnik.

3D štampom kroz igru do znanja
Sava Kovačević i Tina Kuzman

O svrsi ove radionice razgovarali smo i sa Tinom Kuzman iz 3D studija.

„Projekat „Za svako dobro” pružio nam je priliku da naš Open Box tim krene ka cilju edukacije mladih uz nove tehnologije. Sredstvima projekta smo dobili 3D štampač koji će ostati u školi. Uz 3D štampu učenici će koristiti i igru Kideville koja nam je stigla iz Londona i namijenjena je upravo mladima koji će kroz timski rad, strategiju, dizajniranje i 3D modelovanje, učenje engleskog jezika, ali i kroz igru napraviti jedan savremeni grad. Zadatak svakog učesnika je da osmisli kako bi to izgledao jedan objekat koji jedan grad treba da ima i da od svog crteža dođe do trodimenzionalne figure koju će koristiti za igru. Model igre za učenje novih tehnologija je upravo ono što želimo da podstičemo jer, igrajući se, svi jednako učestvujemo i učimo kako da na kreativan način razmišljamo o poboljšanju budućnosti koju će graditi nove generacije.” – zaključila je Kuzman.

3D štampom kroz igru do znanja

Naši sagovornici su nam pojasnili i igru koja je primijenjena kroz 3D radionicu.

„Suština Kideville-a je da učenici strateški razmišljaju, da prepoznaju određene probleme koji postoje u zajednici i da pronalaze načine kako da ih riješe. Upravo to ćemo i raditi kroz ovaj projekat u narednih 4-5 mjeseci. Djeca će naučiti da kritički razmišljaju, timski da sarađuju, da komuniciraju jedni sa drugima kako bi zajedno riješavali probleme. To je u stvari i suština savremene nastave u kojoj je učenik u samom centru.” – objašnjava Kovačević.

3D štampom kroz igru do znanja

„Do sada smo došli do pozitivnih rezultata i zabilježili veliko interesovanje kod najmlađih jer današnja djeca rastu uz nove tehnologije i savršeno ima smisla da ih podstičemo da koriste ove tehnologije za nešto dobro u budućnosti. Istraživanjem smo došli do igre Kideville koja je rezultat magistarskog rada Dejana Mitrovića iz Beograda. Ovakav koncept je važan jer su u igri svi jednaki, uključujući i mentora, pa tako svi podjednako učestvuju u zajedničkom cilju. Zanimljivo je da u ovoj igri postoje i domaći zadaci koji nekad podrazumijevaju i širenje znanja na neke druge teme ili npr. gledanje određene epizode na Discovery-u.” – dopunila je Kuzmanova.

3D štampom kroz igru do znanja

Svoje utiske sa nama je podijelio i jedan od učenika, Jovan Barović.

„Osjećam se privilegovano što imam priliku da koristim ovakve programe. Imam veliku sreću jer će mi u budućnosti trebati i za neke druge stvari koje učim u školi. Srećan sam što imam ovakav tim i što je naša škola dobila ovaj štampač. Očekujem da će biti zanimljivo i da mogu da naučim 3D modelovanje koje danas može biti korisnije od crtanja.” – zadovoljan je 12-godišnjak.

Ovaj događaj pružio nam je i priliku da saznamo malo više i o Open Box-u.

3D štampom kroz igru do znanja
Članovi Open Box-a

Open Box studio se bavi produkcijom i 3D štampom koju smo izabrali kao djelatnost zbog toga što u današnjem svijetu nove tehnologije ona predstavlja alat koji veže virtuelni i stvarni svijet. Nismo htjeli da primjenjujemo nove tehnologije i da se zarobimo njima kao što se dešava sa internetom i video igricama, već smo htjeli da i mladi i stariji iz neke svoje ideje ili potrebe vrlo brzo dođu do opipljivog proizvoda u svojim rukama. Do sada su nam se najviše javljali dizajneri nakita, enterijera ali i studenti arhitekture koji su željeli da svoje dizajnirane i projektovane modele pretoče u stvarnost. Naravno, iako 3D štampa u svijetu nije više toliko nova, u Crnoj Gori još uvijek jeste i potrebno je malo vremena da se ustali u našem društvu.” – rečeno je iz studija.

FOTO: Kristina Zdravkov