Autogeni trening: “Zabjelski uticaj neosporan”

Na muzičkom događaju Rokstrikcija, koji se održava sjutra, u subotu 5. novembra u Kolektoru (bivši Titeks), uz Nikolu Vranjkovića sa kojim smo već razgovarali, nastupiće i bend Autogeni trening, na čiju muziku je uticaja imalo i Zabjelo.

Događaj u Kolektoru počinje u 20 časova, a atmosferu prije svirke zagrijaće Peđa Radović. Cijena ulaznice iznosi 10 eura i biće dostupne na ulazu.

Sa Autogenim treningom priča je morala da počne od Zabjela, a razloga za to je više. Prije svega, spot za pjesmu “Koliko ljudi treba još da umre” sniman je upravo kod nas, u bivšoj fabrici “19. decembar”.

Kako je kazao Dino Kapetanović, frontmen benda, ova pjesma je vezana za Zabjelo po svemu, ne samo snimanju spota. U Jerevanskoj ulici, broj 40, napisan je tekst, iskoponovana muzika i pjesma aranžmanski skockana. Na istoj adresi je instaliran i studio, a gost na pjesmi sa svojom gitarom ali i klavijaturama je Zabjelčanin.

“Radi se o mom sada već bivšem komšiji, dugogodišnjem prijatelju i pre svega svojevrsnom muzičkom geniju Miloradu Šuletu Jovoviću. Nakon snimljene i isproducirane pesme, a na ideju i po odluci braće Pendo, Danila i Vladimira, snimljen je u spot na lokaciji bivše fabrike 19. Decembar” – ispričao je Kapetanović.

Kad „džez buva" ujede
FOTO: Šule Jovović

S obzirom na to da je prostor fabrike inspirativan i redakciji našeg portala, jer smo na ovoj lokaciji zamišljali Omladinski kulturni centar Zabjelo, priča je sama krenula u tom smjeru.

“Taj prostor, da je sreće, bi se i te kako mogao iskoristiti za namene koje ste spomenuli. Postojeći objekti i samo dvorište dosta podsećaju na ljubljansku “Metelkovu” i “Rog” ili beogradski “Bigz” koji su u ta dva grada odigrali veliku ulogu na kulturnom planu. Podgorici bi postojanje jedne takve kulturne baze mnogo značilo mladim ljudima koji imaju umetničke afinitete. Ko je imao priliku da obiđe te objekte zna o čemu pričam. Ne bi bio zgodan samo za bendove nego i za slikare, plesne grupe i za radionice svakog tipa” – optimističan je frontmen grupe.

Rakete u oblacima sjećanja
FOTO: Facebook – Naše Zabjelo

Zabjelski uticaj na tinejdžerske dane Dina Kapetanovića je neosporan, i kako se namjestilo, u pravo vrijeme. Kako kaže, veza sa Republikom datira i ranije nego dolazak u Jerevansku ulicu, gdje je proveo više godina.

“Doselivši se u Crnu Goru, projekat Republika Zabjelo je bio nešto na šta sam prvo naleteo. I dan danas vrlo rado pustim legendarne skečeve. Otprilike u isto vreme saznajem i za zabjelski bend Mozak eliminator koji na žalost nikada nisam imao priliku da čujem uživo. Ali sam zato došao u pravo vreme da kao tinejdžer ne propuštam nijedan koncert zabjelske trojke Piva Jazz” – prisjeća se nekadašnjeg kluba Tvrđava iznad Skalina u kojem je, kako kaže, svake srijede Šule svirao gitaru, sa bratom Miškom na basu i pokojnim Momicom Glomazićem za bubnjevima. To su bili njegovi prvi susreti sa džezom i izvedbama džez velikana, na prvom mjestu Wes Montgomery-a.

Autogeni trening: "Zabjelski uticaj neosporan"
Autogeni trening (Fotografiju priložio sagovornik)

U subotu, binu će dijeliti sa velikanom rok muzike, Nikolom Vranjkovićem, ali ovo neće biti njihova prva saradnja.

“Svi su, pa i ja, za Nikolu prvo saznali preko benda Block out. Opet neke srećne okolnosti, doselivši se u Srbiju, u Kraljevo, imao sam sreću da na pedesetak kilometara od mene u to vreme, početak devedesetih, svoja najbolja dela osmišljava jedan od najboljih bendova na našim prostorima, a to su Bjesovi! A ko je došao u dodir sa muzikom Bjesova, nekako je po automatizmu u to vreme morao doći i do Block out-a i obratno. Prvi dodir sa Nikolinim stvaralaštvom je remek-delo “Godina sirotinjske zabave”, u to vreme izdat album grupe Block out” – kazao je Kapetanović.

Autogeni trening: "Zabjelski uticaj neosporan"

Svoju prvu zajedničku svirku imali su još davne 2007. godine, ispred tehničkih fakulteta u Podgorici.

“Na prvu smo se zgotivili i sa Nikolom i sa ostalim članovima benda, i do dan danas se družimo i sarađujemo. Od predstojećeg koncerta očekujem pre svega dobar zvuk i lepu posećenost. Ni Autogeni trening a ni Nikola Vranjković nisu imali koncerte u Podgorici preko tri godine. Tako da sam ubeđen da nam predstoji noć za pamćenje!” – entuzijastičan je naš bivši komšija.

Za kraj, zanimalo nas je, osim Zabjela, ko je najviše uticao na njega i šta je Kapetanović slušao tokom odrastanja.

“Ajooooj! Ajde da pokušam da sažmem ako je moguće? Počeo sam sa žestokim zvukom, Heavy metal i samo Heavy metal. Neću nabrajati bendove. Onda sam se zainteresovao za domaće bendove. Nakon toga sam upijao sve što se nekad dešavalo u “hipi periodu”. Seattle scena tj Grunge je ono što me je obeležilo za ceo život. E sad ubaci između tih perioda reggae, dub, Jazz, blues, elektroniku, hip-hop… Odustajem!” – uzbuđeno je zaključio Kapetanović.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, frontmen benda Autogeni trening je poručio da možemo da očekujemo nove pjesme.

Vidimo se sjutra na Rokstrikciji u Kolektoru oko 20 časova.

Expergo podcast glas zabjela
Prethodni članakNa dlanu i na svakom ekranu
Sledeći članakRock živi na Zabjelu: Uspješan početak Rockstrikcije u Kolektoru