FK Zabjelo: Od livade do stadiona (1)

FK Zabjelo

„Poslije jedne utakmice „starih” i „mladih”, 1. aprila 1963. godine, ispod murve Đurišića, počeo je dogovor starijih stanovnika Zabjela kako i na koji način da se osnuje fudbalski klub koji bi okupljao omladinu na jednom mjestu. Ubrzo je dogovoreno da se formira fudbalski klub, ali da se mora sazvati sastanak mjesne zajednice gdje bi konačnu odluku verifikovali stanovnici Zabjela.

Počele su dobrovoljne akcije pa se nekadašnja livada kod Tarine garaže pretvorila u pravo igralište…”

Ovim riječima je gospodin Predrag Pajović počeo priču o formiranju FK Zabjelo. Zadovoljni smo što smo dobili ekskluzivno pravo da u feljtonu o FK Zabjelu prenesemo dio njegovih zapisa o ovom klubu. Predrag Pajović, ljubitelj fudbala i sekretar kluba je tokom decenija prikupio i napisao više od 10kg materijala i fotografija u koje je naša redakcija imala uvid. Njegov trud biće pretočen u monografiju “FK Zabjelo”, pa pozivamo sve ljubitelje zabjelskog fudbala i moguće sponzore da pomognu da ovo djelo ugleda svjetlost dana.

FK Zabjelo

A sada da vidimo šta je prethodilo osnivanju FK Zabjela…

Po kazivanju najstarih stanovnika Zabjela 1949. godine omladina se okupila oko fudbalske lopte i tada je i krenulo prvo druženje sa fudbalom. Klub koji su osnovali nazvali su „Radnik”. Nijesu se takmičili ni u jednom rangu već su utakmice igrali po livadama u Spužu, Dahni, Dajbabama, Botunu, Kučima, Žabljaku Crnojevića…

Utakmice su zakazivali i na iste išli uglavnom pješke. Prvu opremu dobili su od partijskog komiteta grada, odnosno referenta za fizičku kulturu gospodina Božovića iz Golubovaca. Za ekipu su igrali Đurišić Dragutin Dajo, Popović Miško, Kaluđerović Tomo, Đurišić Pajo, Lazović Đuro – Crni, Nešković Gojko, braća Kaluđerović Milisav i Branko, Popović Branko, braća Vukčević Mujo i Boško, Lazović Mišo, Jovićević Miško, Bojanić Vojo, braća Nenezić Tomo i Niko, Bogojević Simo, a golmani su bili Đurović Danilo i Ljuljđurović Nikola. Ovaj klub je potrajao oko dvije godine, a rasformirao se zbog odlaska omladine na studije i zapošljavanje. Nijesu propuštali ni jednu neđelju da ne odigraju utakmice na kojima su većinom odnosili pobjede nad protivnicima.

FK Zabjelo

S prestankom fudbala Zabjelčani 1952. godine stvaraju streljačku sekciju u kojoj ih je bilo više od stotinu. Među prvim članovima je bio Matović Veselin. Treninge su imali ispod Dajbabske gore.

Od pušaka su korišćene vazdušna i malokalibarska i M48 dobijene od omladinskog streljačkog saveza dok su municiju dobili od Vojnog odsjeka. Pored Matović Veselina moraju se pomenuti imena tada golobradih dječaka Ljuđurović Nikole, Lazović Sloba, Đurović Đoka, Djurović Gojka, Radunović Đorđa – Čiče, Radunović Miodraga – Bata, Radunović Raduna i Radusinović Bata. Ovi mladići osvojili su mnoga prva, druga i treća mjesta kako na opštinskim tako i na saveznim takmičenjima.

Omladina se 1961. godine ponovo okupila oko fudbalske lopte i na livadi, između tadašnjih ulica Petra Matovića i Radosava Burića, igraju se utakmice između starih i mladih. Igrali su u metar čokolade. Ekipu mladih sačinjavali su dječaci od 16-20 god, igrači: Pavićević Jošo, Brković Boško, Popović Benčo, Lukić Pero, Radulović Ranko, Asanović Slavko – Braco, Vukašinović Bato, Lekić Fujo, Bojanić Drago, Radunović Bato, Pavićević Slobo, Radunović Kolje i Baturan Mićo, a trener je bio Dano Đurović. Ekipu starih sačinjavali su igrači od 20-25 god. Igrali su golmani Ljuljđurović Nikola i Lainović Idžo dok su igrači bili: Bojanić Vojo, Radu- sinović Bato, Popović Vuko, Stojković Sveto, Vuletić Momo, Nešković Beli, Radunović Čiča, Fazlijević Šeko, Popović Miki, Junčaj Petar i Lekić Murat. Trener je bio Đurđević Džavid. Na ovim utakmicama se okupljalo oko 500-1000 gledalaca, a pobjednici su u većini utakmica bili mladi.

Tokom 1963. godine u OŠ “Vuk Karadžić” stvara se sportsko društvo čiji je prvi sekretar bio Vujošević Ratko. Osim fudbalske formiraju se i sledeće sekcije:

•bilijar klub koji će voditi Lazarević Slobo i Pavićević Ratko,

•stoni tenis na čelu sa Lazović Predragom i Đurišić Borom.

•foto sekcija čiji su predvodnici bili Miketić Miketa, Đurišić Brano i Momčilo.

•muzička sekcija (formirana 1968.) koju su sačinjavali Kusovac Miško bubnjar, Serhatlić Mirsad gitarista, Janković Blažo gitarista i Drecun Boško bas gitara. Sastav su nazvali “VIS” Podgoričani, a igranke su se organizovale subotom i neđeljom. Ponašanje na igrankama su pratili stariji, a svako nedolično ponašanje kažnjavano je sa tri mjeseca zabrane ulaska u prostorije kluba. Košarkaška sekcija formirala se 1968. Organizatori su bili: Radunović Bato, Asanović Braco i Đurović Gojko, da bi 1971. godine bio formiran KK Zabjelo koji se takmiči u prvoj republičkoj ligi Crne Gore. Prvi članovi KK Zabjela bili su Radunović Bato, Đurović Gojko, Asanović Braco, Đurišić Vasilije, Đurišić Momo, Đurišić Brano, Pižurica Dragan, Šišević Gojko, Lazarević Predrag, Pekić Luka, Pajović Predrag i Kaluđerović Momo.

U prostorijama Mjesne zajednice 1971. godine formira se šahovska sekcija koju su predvodili Brković Boško, Radunović Bato, Barjamović Ljubo.

Pratite naš portal za nastavak priče o formiranju kluba.

Tekst je objavljen u prvom broju časopisa Glas Zabjela, januara 2017. godine

Za nastavak priče pročitajte FK Zabjelo: Od livade do stadiona (2).

Expergo podcast glas zabjela
Prethodni članakTijana Vujović: Slikarstvo je ljubav
Sledeći članakMladen Božović: Od školskog do Vemblija