O nama


Glas Zabjela je ideja, začeta na Zabjelu, a koja je odjeknula mnogo dalje od ovog podgoričkog naselja. Sve je počelo krajem 2016. godine, kada je grupa volontera sa Zabjela odlučila da, iz svog džepa i pera, svojoj zajednici podari glasilo koje će na pravi način predstaviti, održati i podržati razvoj specifične subkulture ovog kraja, ali i pospješiti zbližavanje i upoznavanje građana, kako bi uticali na stvaranje boljih uslova za život u ovom naselju, pa i šire. Sa ciljem da se osnaži građanska svijest o društvenoj odgovornosti i podstakne briga o sopstvenoj zajednici. Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći i podrške pa koristimo ovu priliku da još jednom zahvalimo prije svega Štampariji 3M Makarije, bez koje časopis nikada ne bi ugledao svjetlost dana, zatim Slobodanu Beću Došljaku, Radmili Stupar Đurišić, Marku Jovanoviću, Zoranu Bojoviću, Mariji Miličković, Predragu Pajoviću, Emilu Šabotiću, Maji Vučelić, Igoru Husagu, Maji Radomirović, Mikiju Škrijelju, Majdi Škrijelj, Jovani Jovanović, Jeleni Doderović, IDEA CG, Societe Generale banci Montenegro,  Boje i lakovi Kameleon, Studiju Košnica, ARENA Podgorica i Srđanu Filipoviću, Radiju Titograd i Božu Bulatoviću, Montenegro Xperimental i Draganu Škuletiću. Posebnu zahvalnost dugujemo novinaru i publicisti Slobodanu Vukoviću, Slađani Radović, Ljiljani Burzan-Nikolić, Davoru Dragojeviću, kao i Sekretarijatu za kulturu i sport Podgorica.

Glas Zabjela

Glas Zabjela

 

Prvi koraci su vodili od vrata do vrata građana Zabjela, jer smo odlučili da prva dva izdanja časopisa podijelimo lično i besplatno, koristeći priliku da se nađemo lice u lice sa našim komšijama i, uz njihov osmjeh i oduševljenje‚ upoznamo ih bolje sa ovom idejom i pokretom, ali i jedne sa drugima.

 

 

 

Glas Zabjela se ubrzo prolomio gradom, a nije prošao nezapaženo ni kod domaćih javnih ličnosti, pa ni u medijima. Nakon prvih nekoliko mjeseci rada, utisci su bili krajnje pozitivni, pa su i građani odlučili da daju svoj doprinos našem časopisu. Brojne ideje i priče su odjednom počele da pristižu na adresu naše redakcije. Podržan rastućim interesovanjem građana, Glas Zabjela se našao u prodaji, ali nažalost, na samo nekoliko prodajnih mjesta širom Zabjela koliko ih je bilo moguće opslužiti radom naših volontera.

Glas Zabjela

Nije prošlo mnogo vremena, a Glas Zabjela je već počeo da pokazuje potencijal za uticanje na društvene prilike u našoj zajednici. U prvom izdanju časopisa pisali smo o jednoj od najvećih zabjelskih legendi, dječijem piscu Beću Došljaku. Ovom prilikom smo posjetili našeg Beća i shvatili da zabjelska „lasta bez pasoša“ već četiri godine živi bez struje. Građani Zabjela su morali da reaguju. Ponosni smo što je Glas Zabjela dao svoj doprinos poboljšanju uslova za život najvećeg zabjelskog pjesnika. Posebno nas raduje što je ovaj događaj uspio da prikaže makar dio potencijala ideje koja stoji iza ovog časopisa. Naša vizija je, bar na trenutak, postala stvarnost. Detaljnije o ovoj akciji i svima koji su je podržali pročitajte ovdje.

“Distribucija” časopisa je stigla do Evrope, ali i do Australije.

Glas Zabjela

Glas Zabjela

Glas Zabjela

Stigli su i pokloni od naših čitalaca.

Glas Zabjela

Nakon ljetnje pauze, nastavili smo sa radom, pa je, zaključno sa godinom dana od rađanja časopisa, svjetlost dana ugledalo i peto izdanje Glasa Zabjela. Sve je kulminiralo na jesen 2017. godine, kada su našu ideju, vjeru i trud prepoznali u Nacionalnom volonterskom servisu, Asocijaciji za demokratski prosperitet – ADP Zid, i učinili nam veliku čast dodijelivši nam godišnje priznanje Volonter godine, na nivou Crne Gore. Zahvaljujemo na vjetru u leđa koji su nam pružili.

Glas Zabjela

Ovo je bila kruna koja je potvrdila uspjeh naše ideje. Mnogi od nas su žrtvovali svoje vrijeme, energiju pa i značajan dio svojih ličnih života, ali vrijedjelo je. Možda bi bilo dovoljno i da smo se zaustavili ovdje. Ali nismo. I nećemo.

Glas Zabjela

Od poslednjeg štampanja časopisa prošli su mjeseci. Značajan broj čitalaca je izrazio žaljenje što se Glas Zabjela više ne čuje kao prije. Ipak, ovaj period poslužio je kao zasluženi odmor i prilika za razmatranje mogućnosti za daljim koracima. Testirali smo ideje među sugrađanima i shvatili da podrška i dalje postoji, ideja i dalje živi. Nećemo lagati, bilo je potrebno mnogo hrabrosti za nastavak borbe. Žrtvovanje je neizbježno i prepreka će uvijek biti. Za napor koji je pred nama potrebna nam je još veća podrška, još više ruku. Podstaknuti ranijim rezultatima i ohrabrenjima naših sugrađana, odlučno hvatamo zalet za sledeći korak. Glas Zabjela neće utihnuti.

Glas Zabjela

Internet portal Glas Zabjela je krenuo uživo 29. oktobra 2018. godine. Zahvaljujemo Milanu Mijajloviću na tehničkoj podršci bez koje ovo ne bi bilo moguće. Na portalu će biti dostupne sve priče koje su do sada postojale samo u štampanom izdanju. Osim zabjelske subkulture, internet portal Glas Zabjela će pokušati da na najbolji način predstavi priče iz naše šire zajednice, iz cijele Podgorice, a onda i, što da ne, cijele Crne Gore. Trudićemo se da vam donesemo najzanimljivije i najljepše primjere društvene odgovornosti i volonterizma iz svijeta, ali i da se malo bolje upoznamo sa najvrijednijim i najkreativnijim pojedincima i organizacijama u Podgorici.

Naš grad krije brojne ideje i vizionare koji zaslužuju da imaju svoj glas. Za dobro našeg društva i za dobro svih nas. Pozivamo sve sugrađane da daju svoj doprinos tako što će nam pomoći da pronađemo najbolje priče iz našeg okruženja, a mi ćemo ih podijeliti sa svijetom.

Ideja, a ne geografska odrednica. Budi i ti Glas Zabjela!