Osnove astralnog jezika: Planete

Osnove astralnog jezika: Planete
Izvor: Language Comes Alive 6, 1960

Ako već niste, predlažemo da pročitate prethodne kolumne kako biste najbolje razumjeli one koje slijede. Da počnete od početka, pročitajte prvi dio Uvoda u astrologiju: Psihološka (duhovna) astrologija.

Natalna karta označava položaj planeta i njihov međusobni odnos u trenutku kada smo rođeni. Neki bi rekli da je ona „mapa duše“ ili „uputstvo za upotrebu“ naših bića. Ona nam može pojasniti našu osnovnu mentalnu postavku. Opet, podsjećam, cilj njenog tumačenja u oblasti psihološke astrologije nije razotkriti svoju budućnost. Ona nam ne oslikava ono što smo u cjelosti, već predstavlja prvi stepenik ka samospoznaji i putu ka daljem unutrašnjem razvoju.

Postoji mnogo faktora koji utiču na razvoj i formiranje naše ličnosti, od porodice, društva, obrazovno-vaspitnog sistema… Ukratko; osobe, okruženje i životne okolnosti oblikuju sve naše potencijale i predispozicije na različite načine.

Osnove astralnog jezika: Planete
Smith’s Illustrated Astronomy

Planete

Planete se manifestuju kao fizičke i mentalne potrebe koje, kao ljudska bića, posjedujemo i stremimo ispuniti. Poput znakova, one imaju svoj arhetip, tj. univerzalni koncept koji predstavljaju. Znak u kojem se planeta nalazi je uže opisuje, mijenja njene prvobitne osobine i način uticanja. Dakle, ako planeta sama po sebi ima određeno značenje, ona se kanališe tek onda kada se nađe u određenom znaku, kući i u međusobnom odnosu (aspektu) sa drugom planetom. Tada dobijamo njeno potpuno značenje.

Upoznati smo sa tim da se u odnosu na element (vatra, zemlja, vazduh, voda) formiraju znakovi sa različitim karakteristikama koje potiču od matičnog elementa. Slično je i sa planetama, u zavisnosti od elementa znaka u kojem se planeta nalazi ona manifestuje svoje karakteristike (u duhu tog elementa).

Vatreni znaci (Ovan, Lav, Strijelac) žive u stanju uzbuđenja i nadahnute aktivnosti, zemljani znaci (Bik, Djevica, Jarac) prizemljeno, u materijalnoj stvarnosti, vazdušni znaci (Blizanci, Vaga, Vodolija) u apstraktnom svijetu misli, a vodeni znaci (Rak, Škorpija, Ribe) u svojim osjećanjima. Karakteristike znakova se ispoljavaju kroz karakter planeta koje se u njima nalaze.

U odnosu na to da li je planeta jako ili slabo postavljena može imati jači ili slabiji uticaj na pojedinca. Onda kada su aspekti povoljni njene karakteristike su izražene u sklopu naših karakternih osobina, a ukoliko su afliktovane (u lošim aspektima) onda su osobine koje predstavlja u nama potisnute, teže dolaze do izražaja ili stvaraju unutrašnje sukobe.

Osnove astralnog jezika: Planete

„Lične“ (unutrašnje) planete su vezane za naše elementarne karakterne osobine.

Sunce se vezuje za naš identitet, ego i svijest. Zato uvijek kada nekoga pitamo koji je znak, mislimo upravo na Sunčev znak! Ono predstavlja esenciju sopstva, našu volju, individualnost, vitalnost i želju da se iskažemo. Najviše od svih planeta predstavlja ono što jesmo. Sunce emituje mušku energiju i predstavlja arhetip Oca.

Mjesec se vezuje za podsvijest, emocije (kako osjećamo, tj. kako percipiramo emocije), mjesto gdje se osjećamo sigurno i gdje smo zadovoljni sobom. On predstavlja naše emotivne potrebe, instinkte, intuiciju, navike i sjećanje. Mjesec emituje žensku energiju i predstavlja arhetip Majke.

Iako Sunce i Mjesec nijesu planete, one se u astrologiji nazivaju tako radi uloge koju imaju pri tumačenju. Oni su luminarije (svijetla); Sunce je zvijezda i emituje svjetlo, te se zbog toga smatra planetom koja nas najdirektnije opisuje, dok je Mjesec, kao Zemljin satelit, najboliži Zemlji i (za nas) najjasnije reflektuje Sunčevu svjetlost. Ostale planete takođe primjećujemo tako što reflektuju Sunčevu svjetlost.

Merkur nam ukazuje na to kakva je energija prisutna u našem toku misli. Opisuje sposobnost komunikacije, tj. na koji način mislimo, percipiramo ono što nam se govori i izražavamo ono što mislimo (priliv i izliv energije kroz komunikaciju).

Venera opisuje energiju koju ispoljavamo prilikom priliva i izliva energije kroz ljubav. Kao planeta ljubavi, vezuje se za ljepotu, materijalno, umjetnost i kako izražavamo svoja osjećanja. Ona se najprije vezuje za ženski ego i seksualnost. Dok kod žene Venera označava njeno emotivno biće koje daje i prima, kod muškaraca je slučaj da opisuje šta je to što ga kod žene privlači u emotivnom, ali i erotskom smislu.

Mars opisuje način na koji se dokazujemo i šta podstiče našu fizičku energiju. Kao planeta rata, opisuje kakva energija podstiče našu agresivnost i borbenost i na koji način ih izražavamo. On najprije predstavlja muški ego, kako muškarac izražava svoju muževnost u  odnosima. Sa druge strane, kod žena Mars predstavlja muškarca koji je fizički privlači, kao i kakav nastup očekuje od strane muškarca.

Kod Venere i Marsa je jako bitno ne razdvajati ih u odnosu na pol osobe prilikom interpretacije. Kao što se pozitivni i negativni polaritet konstantno prepliću, tako je naše biće sačinjeno preplitanjem muške i ženske energje unutar principa koje opisuju, nazvanim anima i animus.

Kod žene će najčešće anima biti izražena u njenom svjesnom dijelu, dok će animus biti vezan za nesvjesno, i obrnuto. Često se može desiti i da određeni aspekti u odnosu planeta ukazuju da muški i ženski polariteti nijesu uvijek vezani za konkretan pol u kom smo rođeni. Prema principu opozicije (suprotnosti) važi da nas naša suprotnost uvijek privlači uokviru suprotnog pola, jer je to dio nas koji je potisnut i koji ne poznajemo toliko dobro, te uvijek postoji radoznala potreba da preko nje dođemo do spoznaje sebe u cjelini.

„Društvene“ planete su komplementarni par koji spaja lične i društvene principe u ono kako ih doživljavamo i primjenjujemo u životu.

Jupiter je planeta ekspanzije i sreće. On predstavlja rast, napredak, izobilje, mudrost, velikodušnost i višu svijest. Njegova pozicija u natalnoj karti ukazuje na oblast života u kojoj nas prati sreća, pa obično u toj oblasti težimo radu na sebi i u njoj nalazimo glavnu životnu motivaciju.

Saturn je planeta kojoj se najčešće pripisuje uloga životnog učitelja. On predstavlja ograničenja, obazrivost,  organizaciju, disciplinu i izdržljivost. Njegova pozicija u natalnoj karti nam ukazuje na oblast u kojoj se suočavamo sa sopstvenim strahovima, ali takođe i gdje leže naše ambicije.

„Preobražajne“ (spoljne) planete su generacijske planete (sporo se kreću i mogu ostati u jendom znaku više godina) i označavaju generacijske stavove. Međutim, u natalnoj karti je najbitniji njihov položaj u kućama i odnos sa drugim planetama. Mogu imati izuzetno jak uticaj.

Uran je oličenje revolucije i buntovništva. Ispoljava originalnost, samostalnost i nezavisan duh, a djeluje kroz inovativnost, izumiteljstvo, kao i sve što je nepredvidivo. Kuća u kojoj se nalazi opisuje u kojoj oblasti života imamo potrebu da djelujemo izvan šablona.

Neptun je oličenje iluzije i snova. Ispoljava maštovitost, sklonost samožrtvovanju, pa čak i (samo)obmani. Njegova saosjećajna priroda, ali istovremeno i dubina, ukazuje na moć visoke spoznaje i potrebu za duhovnim razvojem. Kuća u kojoj se nalazi opisuje koju oblast života posmatramo kroz „ružičaste naočare“.

Pluton je oličenje smrti i ponovnog rođenja. Ispoljava dominaciju, seksualnost, uništenje, ali i regeneraciju i transformaciju. Emituje intenzivnu energiju i potrebu za uništenjem koju uvijek prati proces regeneracije i uzdizanja. Kuća u kojoj se nalazi opisuje iz koje oblasti života moramo da otpuštamo prošlost kako bismo iz nje izašli jaki i cjeloviti.

Znaci u kojima se planete nalaze im mijenjaju dostojanstvo (dignitet). Svaka planeta posjeduje znak (u nekim slučajevima dva) kojim vlada i ona se u tom znaku osjeća dobro. U astrologiji se taj znak naziva sjedište (domicil). Nasuprot sjedištu, nalazi se znak u kojem planeta ima najslabiji uticaj i tada se ona nalazi u izgonu (egzil). Osim svog sjedišta, planeta se može nalaziti u znaku u kojem se harmonično izražava i biti u ushićenju (egzaltacija), dok se naspram njega nalazi u znaku u kojem je u padu (debilitacija) i gdje ispoljava najlošije osobine toga znaka.

 

PLANETE DOMICIL EGZIL EGZALTACIJA DEBILITACIJA
Sunce ☉ ♌︎ ♒︎ ♈︎ ♎︎
Mjesec ☽ ♋︎ ♑︎ ♉︎
♓︎
♏︎
♍︎
Merkur ☿ ♍︎ (dnevno)
♊︎ (noćno)
♐︎
♓︎
♒︎ ♌︎
Venera ♀︎ ♎︎ (dnevno)
♉︎ (noćno)
♈︎
♏︎
♓︎ ♍︎
Mars ♂︎ ♈︎ (dnevno)
♏︎ (noćno)
♎︎
♉︎
♑︎ ♋︎
Jupiter ♃ ♐︎ (dnevno)
♓︎ (noćno)
♊︎
♍︎
♋︎ ♑︎
Saturn ♄ ♑︎ (dnevno)
♒︎ (noćno)
♋︎
♌︎
♎︎ ♈︎
Uran ♅ ♒︎ ♌︎ ♏︎ ♉︎
Neptun ♆ ♓︎ ♍︎ ♒︎ ♌︎
Pluton ♇ ♏︎ ♉︎ ♌︎ ♒︎

 

Ako želite da saznate više o astrološkom jeziku, pročitajte i sledeću kolumnu Osnove astrološkog jezika: Kuće.

Psihološka (duhovna) astrologija: UvodJelena Živković je ilustrator i producent. Trenutno pohađa master studije pri Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Astrologijom se počela baviti iz radoznalosti, a onda je sve preraslo u interesovanje i hobi, ali i način da ljudi bolje razumiju sebe i svijet oko sebe. Voli životinje i psihologiju.

Ako imate pitanja za Jelenu, obratite joj se na e-mail adresu plutonismus@gmail.com