Obustavljena gradnja “zgrade u dvorištu”

Obustavljena gradnja
Detalj sa sinoćne konferencije FOTO: Glavni grad Podgorica

Povodom dvije godine rada gradske uprave, sinoć je, kako javljaju Vijesti, u Galeriji „Risto Stijović“ u Podgorici održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati lokalne samouprave u proteklom dvogodišnjem periodu.

Gradonačelnik Ivan Vuković saopštio je, povodom teme u vezi sa gradnjom stambenog objekta u okviru DUP-a “Zabjelo-Ljubović”, a koja je u proteklim mjesecima bila prisutna u medijima, da je Glavni grad postigao dogovor sa kompanijom “Gradnja promet” i porodicom u čijem je vlasništvu dio parcele, te da na toj parceli neće biti gradnje.

“Zahvaljujući posvećenom radu kolega iz Sekretarijata za planiranje i održivi razvoj, Direkcije za imovinu i posebno Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, došli smo do konačnog dogovora sa kompanijom „Gradnja promet“ i predstavnicima porodice Šnajder. Govorim o spornoj parceli u zahvatu DUP-a „Zabjelo–Ljubović“, na kome je unazad nekoliko mjeseci otpočela izgradnja objekta kolektivnog stanovanja“, istakao je Vuković, dodajući da se Glavni grad prema tom problemu ophodio onako kako zahtijeva opšti interes i naglasio da se na toj parceli definitivno neće graditi zgrada.

„Već smo sa kompanijom “Gradnja promet” i porodicom koja je vlasnik dijela te parcele ušli u proces razmjene zemljišta, tako da će Glavni grad doći u posjed te parcele i vratiti je u prvobitno stanje na način što će na njoj formirati zelenu površinu koja nedostaje tom dijelu grada, a investitoru ćemo ponuditi da gradi na drugoj parceli, nedaleko odatle, i na taj način zadovoljiti i ono što je njihov legitimni interes“, saopštio je gradonačelnik.

„Unazad nekoliko mjeseci detaljno analizaramo DUP “Zabjelo-Ljubović” i nije tajna da je taj DUP loš i da smo njime nezadovoljni, o čemu je govorio i naš Glavni gradski arhitekta i ukoliko ne bude boljeg rješenja ne isključujemo mogućnost da u dogledno vrijeme podnesemo inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma za stavljanje van snage tog Detaljno urbanistčkog plana. Razlog je taj što on ne odgovara onome što su potrebe građana u tom dijelu grada i ne predstavlja plansku prepostavku za unapređenje kvaliteta života dostojnih 21. vijeka”, kazao je Vuković.

Epilog afere “zgrada u dvorištu” je samo još jedna potvrda da ako građani budu dovoljno odlučni, složni i glasni, nadležni će morati da imaju sluha za njihove zahtjeve.