Izložba i koncert u Kolektoru na Zabjelu

Izložba i koncert u Kolektoru na Zabjelu
FOTO: CDM

Prethodnog vikenda u krugu bivšeg Titeksa, u Kolektoru, otvorena je retrospektivna izložba Mikrokozmi, Ilije Šoškića.

Izložba je nastala u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport u okviru koje će do 15. juna biti realizovan gravitirajući program o vezama umjetnosti i ideologije, a biće prezentovani stvaraoci mlađe generacije i predavanja gostujućih istraživača post-jugoslovenskog prostora, objavljeno je iz Glavnog grada.

“U okviru retrospektive Mikrokozmi Ilije Šoškića producirane su instalativne forme, foto-dokumentacija i ostali radovi Šoškićeve umjetničke prakse, a svi zainteresovani izložbu mogu pogledati svakog dana, osim nedjeljom, od 12.00-20.00h”, navode u saopštenju.

Iz Glavnog grada su najavili da će program biti nastavljen već u utorak 18. maja kada će se održati koncert Crnogorskog orkestra mladih u 20.00h.

“Promocija monografije Ilije Šoškića zakazana je za 26.maj u 19.00h, a 29. maja izvođenje ambijentalno-instalativnog djela Milice Vukadinović Sfere mikrokozme. U srijedu 2. juna u 19.00h održaće se predavanje Primoža Krašoveca Realna subsumpcija kapitala. Stručno vođenje kroz izložbu Mikrokozmi Ilije Šoškića zakazano je za 7. jun u 19.00h, a 9. juna razgovor sa Igorom Štiksom O kapitalizmu, novoj ljevici i novom romanu W (Moderatorka: Nela Gligorović)”, dodali su iz Glavnog grada.

Izložba i koncert u Kolektoru na Zabjelu
FOTO: CDM

Ilija Šoškić (1935) rođen je u crnogorskoj porodici u Metohiji (Zetskoj banovini). Pohađao je Umjetničku školu u Herceg Novom i Peći, Akademiju lijepih umjetnosti u Beogradu i Bolonji. Živi i radi u Splitu. Ilija Šoškić je jedan od pionira video i performans umjetnosti čiji je rad uticao na sljedeće generacije umjetnika na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Duže od pet decenija aktivizam Ilije Šoškića prisutan je na evropskoj umjetničkoj sceni. (CDM)