Osnivanje OKC Zabjelo podržalo više od 200 građana, učešće ponudilo 139!

Osnivanje OKC Zabjelo podržalo više od 200 građana, učešće ponudilo 139!

Anketa o osnivanju Omladinskog kulturnog centra Zabjelo, koja je na portalu Glas Zabjela otvorena kroz petu epizodu serijala Forum Republikum (možete je pogledati klikom ovdje), je već u prvom krugu ispitivanja postigla ogroman uspjeh. Ako želite da ispunite anketu a još uvijek niste, to možete učiniti klikom ovdje.

O pokretanju OKC Zabjelo u anketi se izjasnilo ukupno 204 ispitanika, od kojih je čak 139 ponudilo učešće u osnivanju i radu budućeg omladinskog kulturnog centra!

Osnivanje OKC Zabjelo podržalo više od 200 građana, pomoć ponudilo 109!

Ovi podaci ukazuju na postojanje jasne i sposobne kritične mase u naselju Zabjelo koja bi mogla da proizvede značajne pozitivne promjene u ovoj zajednici, kako među mladima, tako i među starijim generacijama.

Konkretnu vrstu pomoći je ponudilo više od polovine ispitanika, njih 109. Vještine i znanja koja su građani ponudili u radu OKC Zabjelo su raznovrsna: od volontiranja i fizičke ispomoći, preko sponzorstava, donacija, pravne i administrativne pomoći, grafičkog dizajna, video produkcije, muzičkih događaja, dramskih sadržaja i drugih umjetničkih izražaja, ekoloških aktivnosti do vođenja fotografske i drugih radionica, pa čak i folklor sekcije. Pomoć su ponudili i psiholozi kao i omladinski radnici.

Naročito je važno i to da je anketu ispunilo 90 mladih (omladinaca i omladinki) od 15 do 31 godinu!

Osnivanje OKC Zabjelo podržalo više od 200 građana, pomoć ponudilo 109!
OKC Zabjelo podržali građani od 13 do 65 godina

Ovi podaci su poslužili kao čvrsta osnova za dalje korake, pa su članovi redakcije Glas Zabjela, u saradnji sa partnerima iz NVO sektora, već napisali i predali jedan projekat na razmatranje za doniranje finansijske podrške. U slučaju da ovaj projekat bude podržan, OKC Zabjelo bi mogao da otpočne sa radom. Nakon toga, a vjerovatno i ranije, građani koji su ponudili učešće će biti kontaktirani radi upoznavanja i saradnje.

Suvišno je naglašavati da će OKC Zabjelo kao lokalna institucija biti neprofitnog karaktera, odnosno da će učešće u njenom radu i korišćenje njenih benefita biti besplatno.

U međuvremenu, istražene su potencijalne lokacije na Zabjelu koje bi mogle da udome OKCZ (makar privremeno ako ne trajno) i za sada postoji par opcija o kojima će Glas Zabjela izvijestiti čitaoce u narednim danima.

Pozivamo sve građane koji imaju predlog za prostor u kojem bi postojao OKCZ da nam se obrate putem društvenih mreža ili na mejl info@glaszabjela.me. Potreban je što širi zatvoreni prostor od oko 150 metara kvadratnih koji ima vodu i struju i koji nije u sklopu stambene zgrade, a nalazi se na Zabjelu.

Koristimo priliku i da zahvalimo svima koji su učestvovali u anketi i ponudili pomoć. U narednom periodu će se izvršiti i sistematizacija podataka koja je neophodna za uspostavljanje komunikacije sa svim građanima koji su ponudili pomoć i učešće u radu OKCZ.

Radujemo se upoznavanju i druženju!

Redakcija