OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Nakon dokumentarne emisije o potrebi i mogucnosti za postojanje omladinskog kulturnog centra na Zabjelu, te uspješnog anketiranja građana i sakupljanja podrške za ovaj poduhvat, logičan korak je bila i potraga za potencijalnom lokacijom Omladinskog kulturnog centra Zabjelo.

Za potrebe snimanja pete epizode serijala Forum Republikum, pitali smo građane da li imaju predlog gdje bi se mogao smjestiti jedan omladinski centar na Zabjelu, pa su se kao dvije najprivlačnije lokacije izdvojili lokalni industrijski prostori kakvi se u svijetu redovno oživljavaju kroz kulturne i omladinske sadržaje. U pitanju su bivši objekat fabrike Titeks pod nazivom “Kolektor”, u kojem se već tri godine organizuju razni kulturno-zabavni i obrazovni programi, i zgrada bivše fabrike “19. decembar”.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)
Kolektor

Nažalost, u međuvremenu je dostupnost Kolektora za ove svrhe dovedena u pitanje iz za sad nepoznatih razloga, ali može se pretpostaviti da je taj objekat planiran za rušenje ili neku drugu namjenu, odnosno da svakako ne bi bio dostupan svakodnevno, kao mjesto koje bi mladi mogli redovno da posjećuju.

U svakom slučaju, Kolektor je idealan kao prostor u kojem bi se sprovodile aktivnosti jednog omladinskog kulturnog centra, mada vrijedi podsjetiti da njegova lokacija, iako na Zabjelu, nije najpraktičnija za omladinu koja ne živi u neposrednoj blizini, jer se u krug bivšeg Titeksa i do samog Kolektora dolazi okolo, iz Ulice 8. marta uz Moraču, u blizini Krivog mosta.

Na kraju, Kolektor nije u potpunosti isključen kao potencijalni dom za OKC Zabjelo, ali trenutno nije dovoljno siguran ni kao opcija za tako nešto.

Rakete u oblacima sjećanja
Bivša fabrika “19. decembar”

Bivša fabrika protivgradnih raketa “19. decembar”, o čijem nastanku i radu smo pisali ranije, je takođe bila idealna opcija. Najviše iz razloga što se nalazi u urbanom dijelu Zabjela, ali i zato što nudi veće prostorije poput Kolektora. Ipak, nakon razgovora sa vlasnicima ove zgrade, utvrđeno je da “19. decembar” ne može da obezbijedi osnovne uslove bezbjednosti za ugošćavanje većeg broja ljudi i aktivnosti omladinskog kulturnog centra, zbog čega je ova opcija nažalost otpisana kao mogući dom OKC Zabjelo.

Razočarani, dali smo se u potragu za novim opcijama. Obilazeći Zabjelo otkrili smo brojne napuštene ali i privatne, zauzete objekte.

U podnožju Dajbabske gore, iza zabjelskih Lamela, pronašli smo napušteni objekat stare plinare koja je nekada postojala na Zabjelu.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Sudeći po stanju objekta u kakvom smo ga zatekli, a naročito po činjenici da su ulazi i prozori objekta zazidani, zaključili smo da je ovaj objekat planiran za rušenje.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

U svakom slučaju, zbijenost nosećih stubova u unutrašnjosti objekta bi onemogućila održavanje kulturnih događaja pa je zbog toga i ovaj objekat otpisan sa spiska mogućih lokacija za OKC Zabjelo.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Potraga za povoljnom lokacijom je nastavljena i put nas je doveo do nekadašnje “Tarine” garaže o kojoj smo pisali još u vrijeme štampanog časopisa Glas Zabjela.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Jedna od bivših “Tarinih” garaža je dostupna, ali bi zahtijevala dodatna ulaganja. Prednost ovog prostora je njegova lokacija, nedaleko od samog centra Zabjela. Mana ovog objekta je činjenica da bi zahtijevao veliko ulaganje kako bi se osposobio za ugošćavanje većeg broja ljudi, naročito tokom zime kada bi moglo biti problematično zagrijavanje ovog prostora. A čak ni tada ne bi bio dovoljno prostoran da ugosti najužu publiku.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Uz već napisano, objekat se nalazi u neposrednoj blizini stambene zgrade pa bi zbog toga postojala izvjesna mogućnost prigovora od strane komšija zbog povremene buke (muzičkih nastupa i drugih performansa). Zbog svega navedenog, ovaj objekat se može uvažiti kao opcija za OKCZ, ali smo i dalje u potrazi za odgovarajućim prostorom.

Put nas je odveo dalje, pa smo u potrazi za lokacijom OKCZ obišli cijelo Zabjelo.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Otkrili smo brojne objekte za koje nismo znali ni da postoje. Fotografijama smo zabilježili samo neke od njih.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

U naselju Zelenika, pronašli smo napuštenu kuću na dva sprata, koja bi mogla da bude dobro rješenje.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Uz pomoć naših Instagram pratilaca, uspjeli smo da kontaktiramo vlasnika ovog objekta, koji nam je, nažalost, ali i vrlo ljubazno objasnio da ovaj objekat zahtijeva preveliko ulaganje.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Kao razlog navode se prekinute instalacije koje bi morale da se obnove, a i generalna zapuštenost objekta, zbog čega bi se, kako nam je rečeno, više isplatilo da sagradimo novi objekat, ako bismo imali plac za to. Zbog toga je i ovaj objekat otpisan sa našeg spiska.

Ipak, baš kada smo počeli da gubimo nadu, na samom kraju potrage, naišli smo na zanimljiv objekat neobičnog izgleda, neočekivanog za naselje Zabjelo.

U Ulici 4. jula smo pronašli montažni objekat, orijentalnog izgleda, koji bi mogao da bude idealna opcija za prvi dom OKC Zabjelo. Iako zapušten, ovaj prostor bi mogao da odaje utisak prave kulturne institucije, ali stvar nije tako jednostavna.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Daljim istraživanjem i ponovo uz pomoć naših Instagram pratilaca, uspjeli smo da saznamo porijeklo i vlasništvo ovog objekta. U pitanju je bivši izložbeni prostor u kojem se vršila promocija i potražnja za investitorima povodom izgradnje hotela na Zabjelu, koju su prije par godina najavili državljani Turske. Ovu vijest smo tada i prenijeli na našem portalu.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Nakon neuspjelog projekta, gosti iz Turske su napustili ovaj objekat i ostavili ga na milost i nemilost podgoričkog (ne)vremena. Posjetili smo objekat više puta i razgovarali sa predstavnicima kompanije u čijem je vlasništvu, koji su nam rekli da je objekat dostupan za zakup, ali da zahtijeva, pogađate, preveliko ulaganje.

OKC Zabjelo traži dom (GALERIJA)

Povodom zapuštenog stanja objekta, kontaktirali smo prijatelje sa iskustvom na ovom polju, koji su nam izašli u susret i pomogli nam da izvršimo okvirnu procjenu ulaganja u ovaj objekat. Preostaje još razgovor sa vlasnikom i pokušaj da se postigne dogovor oko korišćenja ovog prostora, naravno, uz pomoć sponzora.

Iako postoje određene opcije za udomljavanje ideje OKC Zabjelo, i dalje tragamo za mogućim lokacijama.

Pozivamo sve građane koji imaju predlog za prostor u kojem bi postojao OKCZ da nam se obrate putem društvenih mreža ili na mejl info@glaszabjela.me. Potreban je što širi zatvoreni prostor od oko 150 metara kvadratnih koji ima vodu i struju i koji nije u sklopu stambene zgrade, a nalazi se na Zabjelu.