Zabjelo Republika: “Nećemo dozvoliti zloupotrebu Republike u političke svrhe”

Zabjelo Republika raspisuje konkurs za festival kratkog filma

Povodom sve češćih zloupotreba naziva “Republika Zabjelo”, organizacija Zabjelo Republika je portalu Glas Zabjela dostavila saopštenje koje objavljujemo u cjelosti.

Pokret “Zabjelo Republika” nastao je 1991. godine kao naš odgovor na užas velikonacionalnih gadosti, na dno malograđanskih strasti koje su se, kao utvare, pojavile u praskozorju jugoslovenskog rata 90-tih. Nakon toga, pokret je formalizovan kao NVO između ostalog i da bi se upravo spriječila zloupotreba naziva.

U prethodnih 30 godina nismo zabranjivali korišćenje naziva i znaka naše organizacije ni jednom Zabjelčaninu, pritom čuvajući slavno ime naše Republike od svih mogućih, a pogotovo političkih zloupotreba i manipulacija.

Pretpostavljali smo i pokazalo se tačnim da većina Zabjelčana neće nikada naše zajedničke simbole pogrešno protumačiti, a pogotovo ne zloupotrijebiti. FK “Zabjelo” i navijači, kao i ostali naši sportski klubovi, zatim “Glas Zabjela” i “Omladinski kulturni Centar Zabjelo” koriste znak (grb) Republike sa ponosom i isključivo u nekomercijalne svrhe.

Sada, kada se naš znak nalazi na kioscima brze hrane i na predizbornim tortama moramo reagovati. Takođe, to što je neko stanovnik Zabjela ne daje mu za pravo da se predstavlja kao “ponosni predstavnik Republike Zabjelo”, niti da svoja politička uvjerenja poistovjećuje sa Republikom Zabjelo.

Svi pravni/fizički subjekti koji neovlašćeno koriste naziv ili znak Republike Zabjelo podliježu pravnoj odgovornosti jer su naziv i znak zaštićeni Zakonom.

Nikada nismo i nećemo dozvoliti da se simboli i naziv “Zabjelo Republika” zloupotrebljavaju u političke svrhe.

Zoran Bojović, predsjednik NVO “Zabjelo Republika”, 20. X 2022.

Expergo podcast glas zabjela
Prethodni članakUrušavaju mjesne zajednice i kriju troškove iz budžeta
Sledeći članakNa mjestu diskonta Conto otvoren je novi Aroma market na Zabjelu