Službenici Policije i Komunalne policije ugrozili zdravlje građana na Zabjelu

Službenici Policije i Komunalne policije ugrozili zdravlje građana na Zabjelu

U subotu, 21. marta, u Jerevanskoj ulici na Zabjelu, došlo je do novog okršaja nadležnih službi Glavnog grada i porodice Đurišić, čija blokada ove ulice traje skoro dvije godine.

Podsjećamo, porodica Đurišić tvrdi da nikada nije dobila novčanu nadoknadu za izgradnju saobraćajnice, na parceli koja se navodno nalazi u njihovoj svojini. Iako Glavni grad tvrdi da porodica Đurišić nema pravo da blokira Jerevansku ulicu, već skoro dvije godine nadležne službe nisu bile u mogućnosti da zaštite ovu površinu i prava stanara na njeno korišćenje.

Zbog ove situacije, sve ovo vrijeme, najveću štetu trpe stanari ove ulice, kao i ostali građani Zabjela, kojima je onemogućeno da koriste pomenutu saobraćajnicu.

Najnoviji incident se, naizgled, ni po čemu ne razlikuje od prethodnih, kada su službenici Policije i Komunalne policije u više navrata dolazili na lice mjesta i uklanjali inventar, ali i udaljavali i privodili fizička lica koja bi im se suprotstavila, nakon čega bi članovi porodice Đurišić svaki put ponovo blokirali Jerevansku ulicu.

Današnji događaj bi bio samo jedan u nizu da se cijela zemlja, uključujući i Zabjelo, ne nalazi pod strogim zdravstveno-bezbjednosnim mjerama zaštite propisanim uredbom Vlade Crne Gore i da se službena lica umiješana u incident nisu direktno oglušila o pomenute mjere i time ugrozila zdravlje stanovnika Zabjela i svih građana Podgorice.

Naime, kako se može vidjeti sa snimaka objavljenih na Facebook-u, javni službenici koji su se pojavili u Jerevanskoj ulici između 5 i 6 časova prijepodne, učinili su to u velikom broju, kršeći preporučenu međuljudsku distancu, ne noseći zaštitne maske i obraćali se ostalim akterima incidenta iz neposredne blizine koja bi omogućila potencijalno prenošenje koronavirusa.

U narednim časovima incidenta, pojedini službenici su, kao jedan od osnova za intervenciju, naveli činjenicu da su se članovi porodice Đurišić i drugi građani koji su stali u njihovu odbranu, nalazili na ovom prostoru u većem broju i time prekršili pomenute zdravstveno-bezbjednosne mjere. Zanemarujući činjenicu da su se javni službenici prvi pojavili na ovoj lokaciji, ne poštujući pomenute mjere.

Stiče se utisak da se mjere Vlade Crne Gore i preporuke Instituta za zdravlje Crne Gore ne odnose na svakog pojedinca podjednako, te da nadležne institucije koriste atmosferu prijeteće epidemije kako bi pokušali da poravnaju dvije godine stare račune sa porodicom Đurišić, ugrožavajući na taj način zdravlje i bezbjednost svih građana.