Borba oko ozelenjavanja Zabjela

Borba oko ozelenjavanja Zabjela
FOTO: Moje drvo

Čini se da se vodi prava borba oko ozelenjavanja Zabjela. I to borba u kojoj nema gubitnika.

Nakon što je prošle nedjelje uslišen poziv građana za obezbjeđivanje sadnica našem naselju, Zabjelo je postalo zelenije za još 22 sadnice. U okviru zelene aplikacije Moje drvo”, ove subote su posađena prva stabla, i to u ulici Kralja Nikole. Sadnice je donirao Crnogorski elektroprenosni sistem AD.

Borba oko ozelenjavanja Zabjela
FOTO: Moje drvo

Sadnji novih stabala prisustvovali su gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD Dragan Kujović, direktorica gradskog preduzeća Zelenilo DOO – Podgorica Radmila Vujošević i Boris Ristović iz kompanije Amplitudo.

Gradonačelnik Vuković je najavio nastavak realizacije projekta: „Počinjemo realizaciju jednog od najznačajnijih projekata koje sprovodi Glavni grad trenutno. U tom smislu želim da kažem da smo izuzetno zahvalni najprije kompaniji Amplitudo, na čiju inicijativu je ova priča krenula, a mi smo onda pokušali, dominantno se oslanjajući na našu gradsku službu Zelenilo, da im izađemo u susret i udružimo snage kako bi Podgorica u narednom periodu obogatila svoj zeleni fond.”

Borba oko ozelenjavanja Zabjela
FOTO: Moje drvo

Vuković je naglasio i značaj podrške koju su pružile društveno odgovorne kompanije iz Podgorice.

“Naravno, to nismo mogli da uradimo sami i pored najbolje volje. Želim da se zahvalim i ljudima iz CGS-a i gospodinu Kujoviću koji su nam prvi pritekli u pomoć, u najvećoj mjeri do sada. Zahvaljujući ovoj pomoći mi smo danas tu i sadimo prvo drvo od, nadam se, hiljada novih koje će Podgorica dobiti u narednim godinama. Naravno, CGS nije jedina društveno odgovorna kompanija koja je pokazala interesovanje da nam pomogne. Tu je i Telekom, tu je i Vezuv i mnogi drugi. Ja se nadam da će ih biti i još. Koristim ovu priliku i da ih pozovem da nam se pridruže.”

Vuković nije krio zadovoljstvo povodom prvih rezultata ovog projekta.

“Za sada, iako je aplikacija zvanično pokrenuta tek prije dvije sedmice, mi već imamo prodatih sadnica u vrijednosti od preko 10.000€, što znači da će Podgorica u narednih desetak dana dobiti preko stotinu novih sadnica. Dakle, formiramo parkovske površine u različitim djelovima grada i na taj način pokušavamo da ublažimo ono što su bile negativne posledice ubrzanog razvoja i urbanizacije Podgorice u proteklom periodu. Ovo je priča koja danas počinje i koja neće stati. Mi kao Glavni grad ćemo pokušati da obezbijedimo dodatnu podršku da animiramo privatni sektor, društveno odgovorne kompanije i pojedince da nam pomognu. Ne morate nam pomagati samo novcem, možete se uključiti i volonterski. Danas je tu veliki broj građana i ja sam kao gradonačelnik zbilja srećan što sam u prilici da prisustvujem ovako nečemu.” – istakao je Vuković.