Danas pišemo o tome kako spremiti punjene paprike na drugačiji način.
Predstavljamo vam vegansku i vegetarijansku verziju tradicionalnih crnogorskih punjenih paprika, sa manje kalorija i masti od paprika što su naše bake pravile, i mnogo više povrća.
Ovo, naravno, ne znači da dobre stare punjene paprike nisu dovoljno dobre, ali promjena može biti zdrava, a i zabavna.
Savršene su za ručak, večeru ili unaprijed pripremljeno jelo. Bez glutena su, imaju visok sadržaj proteina, vlakana i amino kiselina.
Veoma su ukusne i zdrave.
Recept se može lako prilagoditi, u zavisnosti od toga koje sastojke imate u kući. Ja se nisam mogla odlučiti između dva različita recepta pa sam napravila obije verzije.
Veganske kinoa punjenje paprike
Sastojci
6 paprika babura
2/3 šolje nekuvane kinoe
2 kašike maslinovog ulja
2 čena bijelog luka, sitno isjeckanog ili izrendanog
1 velika šargarepa, isjeckana na kockice 90g kukuruza šećerca
90g pasulja iz konzerve, ja sam koristila crveni pasulj
1/2 crnog luka, isjeckanog na sitno
So i biber po ukusu

Priprema
Ugrijati maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodati crni i bijeli luk, šargarepu, kukuruz i pasulj. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Pržiti sve oko 5 minuta ili dok povrće ne postane mekano.
U međuvremenu skuvati kinou. Odnos kinoe i vode je 1 prema 2. Najlakši način bi bio da se ključala voda sipa u kinou i kuva 5 minuta na najjačoj vatri. Onda se vatra ugasi i kinoa ostavi na ringli narednih 10-15 minuta, poklopljena. Ne dizati poklopac u međuvremenu ili kinoa neće biti baš tako perjasta.

Zatim dodati kuvanu kinou u tiganj sa povrćem, pojačati vatru i kuvati sve zajedno još 5 minuta.
Da bi pripremili paprike, izrežite “poklopce” sa vrha i očistite ih. Napunite ih mješavinom kinoe i povrća. Stavite paprike u pripremljenu šerpu ili pleh i ubacite u prethodno ugrijanu rernu. Pecite paprike oko pola sata na 200 stepeni. Izvaditi paprike iz rerne i poslužiti.
Da li ste znali?
Kinoa sjeme nema gluten, bogata je proteinima, i sadrži svih 9 amino kiselina. Kinoa je jedna od rijetkih biljaka koja sadrži kompletan protein, što je čini savršenom namirnicom za vegane i vegetarijance. Osim toga, bogata je vlaknima koja promovišu zdravlje našeg probavnog sistema.

Kinoa sadrži još mnogo dobrih sastojaka i antioksidanata koji doprinose cjelokupnom zdravstvenom sistemu.
Kinoa se lako sprema i brzo je gotova. Ja je često koristim u kuvanju tako da možete očekivati još zdravih i ukusnih recepata poput ovog.
Vegetarijanske paprike sa brokolijem, pečurkama i pirinčem
Savršene kao glavno vegetarijansko jelo ili prilog jelu.
Ove paprike su punjene kremastim pirinčem, brokolijem i pečurkama, zatim pečene u rerni.
Sastojci
6 paprika babura
1 crni luk, isjeckan na sitno
2 čena bijelog luka, izrendanog
1 šolja integralnog pirinča
2 šolje brokolija
2 šolje isjeckanih pečurki
Pola šolje parmezana (za vegansku opciju koristiti veganski parmezan ili sir)
Pola šolje mlijeka (ja sam koristila sojino)
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu

Priprema
Ugrijati maslinovo ulje u velikom tiganju, na srednjoj vatri. Dodati crni i bijeli luk, so i biber i propržiti par minuta. Dodati pečurke i brokoli, poklopiti i smanjiti na srednju vatru. Pržiti desetak minuta.
U drugoj šerpi skuvati pirinač, 2 šolje ključale vode na 1 šolju pirinča.
Kad je pirinač gotov, dodati ga u tiganj sa povrćem. Dodati mlijeko i rendani parmezan, poklopiti i kuvati zajedno nekoliko minuta, dok se sve ne sjedini i postane kremasto.

U međuvremenu, ugrijati rernu na 200 stepeni celzijusovih i izrezati vrh paprika i očistiti ih od sjemenki. Napuniti paprike mješavinom, staviti u prethodno pripremljeni pleh ili šerpu i peći oko 20 minuta do pola sata. Poslužite dok su tople i uživajte.
Našu kuhinju zajedno sa Đinom krase i Tinina ukusna jela. Sve recepte možete pogledati klikom na Tina Đina i kuhinja.
Đorđina Drobnjak, Podgoričanka koja živi u Abu Dabiju i radi kao stjuardesa u Etihad Airways-u. Voli da putuje i upoznaje nove destinacije i civilizacije, što u svom poslu lako i ostvaruje. U slobodno vrijeme se bavi jogom i kuvanjem zdravih i ukusnih veganskih i vegetarijanskih jela, što možete vidjeti na njenoj Instagram stranici – tasty_&_healthy_journey.
Pratite naš portal za još zdravih i ukusnih recepata iz Đinine kuhinje!