FORUM REPUBLIKUM | EP5 | Omladinski kulturni centar Zabjelo

FORUM REPUBLIKUM | EP5 | Omladinski kulturni centar Zabjelo

U petoj epizodi serijala Forum Republikum istražili smo potrebe i mogućnosti za osnivanje Omladinskog kulturnog centra Zabjelo.

Da bismo ispitali da li postoji potreba za jednim ovakvim centrom na Zabjelu, razgovarali smo sa zabjelskom omladinom koja je pokazala kreativne afinitete i brigu o zajednici.

Uz prikaz mladalačkog duha današnjice, razgovarali smo i sa predstavnicima starijih generacija Zabjelčana koji su bili itekako kreativni i angažovani u još gorem vremenu od današnjeg, 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka, i osvajali nagrade širom SFR Jugoslavije.

Podršku osnivanju omladinskog kulturnog centra su izrazili i nacionalno afirmisani umjetnici sa Zabjela, kao i mladi umjetnici sa Zabjela koji su svoj talenat prenijeli i preko okeana.

Kada govorimo o mogućnostima za osnivanje omladinskog kulturnog centra, prioritet je svakako pronalazak prostora u kojem bi jedna ovakva organizacija mogla da funkcioniše. Istražili smo potencijalne lokacije na Zabjelu koje bi odgovarale potrebama centra i došli do mogućeg rješenja.

Na kraju, o smjernicama i savjetima za pokretanje omladinskog kulturnog centra razgovarali smo sa iskusnom omladinskom aktivistkinjom i autorkom dokumenta Smjernice za osnivanje i vođenje omladinskih klubova i omladinskih centara, koji je nastao saradnjom Ujedinjenih nacija i Vlade Crne Gore, te predstavlja najvažniji i najkorisniji dokument za ovaj poduhvat.

Na mladima svijest ostaje

Da bismo bolje razumjeli položaj mladih u Crnoj Gori, regionu i na Zabjelu, preporučljivo je pročitati istraživački tekst „Na mladima svijest ostaje“, klikom ovdje.

Ako još uvijek niste pogledali prethodne epizode serijala Forum Republikum, preporučujemo da to uradite klikom ovdje.

Da bismo se obratili nadležnima sa konkretnim zahtjevom za osnivanje omladinskog kulturnog centra, neophodno je da veći broj građana ispuni anketu u nastavku.

Najvažnije je odgovoriti na prva dva pitanja, a ako želite, možete ponuditi pomoć u narednim poljima koja nisu obavezna.

Video priča je nastala u okviru projekta „Forum Republikum – Istraživačko novinarstvo za bolje Zabjelo“ koji realizuje portal Glas Zabjela, a podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost redakcije portala Glas Zabjela i ne mora nužno odražavati stavove EU, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

Expergo podcast glas zabjela
Prethodni članakIspuni anketu i podrži Omladinski kulturni centar Zabjelo
Sledeći članakMjesne zajednice – demokratski paradoks