Glavni grad prihvatio zahtjev za izgradnju parka na Zabjelu

Glavni grad prihvatio zahtjev za izgradnju parka na Zabjelu
FOTO: Kristina Zdravkov

Nakon višemjesečne borbe građana Zabjela, Glavni grad izdvojio 100.000 eura za izgradnju park igrališta u blizini Ulice Branka Miljkovića.

U februaru ove godine našem portalu su se obratili stanari Ulice Branka Miljkovića na Zabjelu sa molbom za podršku u njihovoj inicijativi povodom izgradnje park igrališta u blizini njihovog naselja. Kako kažu zabrinuti građani, u ovom zabjelskom naselju žive brojni mališani koji su osuđeni da se igraju na ulici.

Nakon što smo kontaktirali organe lokalne samouprave, iz Glavnog grada smo dobili odgovor da je izrada Detaljnog urbanističkog plana “Zabjelo 9”, koji obuhvata pomenutu lokaciju, obustavljena u skladu sa članom 217 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata jer izrada planskih dokumenata nije završena do 31. decembra 2018. godine, odnosno u roku propisanom ovim zakonom.

Kako Glas Zabjela nezvanično saznaje, građani su krajem 2018. godine sakupili potpise od oko 150 domaćinstava, ali dugo nisu mogli dobiti odgovor od Glavnog grada. Ipak, stanari Ulice Branka Miljkovića nisu odustali, već su uspjeli da sakupe 850 potpisa za peticiju kojom traže izgradnju parka u njihovom komšiluku. Nezvanično im je saopšteno da će izgradnje biti, ali do danas nisu dobili zvaničnu potvrdu.

U četvrtak 14. novembra iz Glavnog grada je konačno stigao zvaničan odgovor.

“Povodom peticije sa 850 potpisa koju su stanovnici Ulice Branka Miljkovića na Zabjelu uputili gradonačelniku, ističemo da je uprava Glavnog grada odmah po prijemu prvog dopisa, kao i razgovora inicijatora sa nadležnim službama, blagovremeno reagovala i sredstva za ove namjene već su opredijeljena za narednu godinu. Sagledavajući potrebe stanovnika ovog dijela grada i uvažavajuci njihovu inicijativnost, uprava Glavnog grada je u prijedlogu budžeta za 2020. godinu opredijelila 100.000 eura za izgradnju parka na predmetnoj lokaciji. U toku su pregovori o rješavanju imovinskih odnosa kako bi se naredne godine nesmetano moglo pristupiti realizaciji projekta”, saopšteno je iz Glavnog grada.

U svjetlu nedavnih dešavanja, razgovarali smo sa predstavnikom angažovanih građana, Petrom Koprivicom koji je za Glas Zabjela opisao borbu Zabjelčana sa zapadne strane Ljubovića.

“Cijeli oktobar smo išli od ulaza do ulaza i uz pomoć lokalnih upravnika Skupštine etažnih vlasnika, naišli smo na sjajan odziv i prikupili preko 850 potpisa, odnosno kasnijom analizom oko 700 domaćinstava (jer su većinom potpisivali po jedno lice iz svake stambene jedinice). Sjajan odziv građana smo objedinili i dopisom se ponovo obratili Glavnom gradu ali i Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora, gdje smo uz podršku predloga DUP-a “Zabjelo 9” trazili prioritetno uređenje ove lokacije.

Od njih smo dobili uvjeravanja da je park planiran, da cijene našu inicijativu i da se očekuje da će nakon izglasavanja DUP-a na Skupštini grada isti biti ozvaničen u januaru 2020.
Iskomunicirali smo sa medijima koji su napravili zajednički “pritisak” na Glavni grad tako da smo dobili njihov odgovor na zvaničnoj stranici da su opredijelili 100.000 eura za početak faznog uređenja predmetne površine.”

Uz očigledno zadovoljstvo postignutim rezultatom, Koprivica je naglasio i zahvalnost prema svim sugrađanima koji su učestvovali u ovoj inicijativi.