Građani pozvani na javnu raspravu o mjesnim zajednicama

Mjesna zajednica – demokratski paradoks
Mjesna zajednica Zabjelo

Sekretarijat za lokalnu samoupravu objavio je poziv svim građanima, naučnoj i stručnoj javnosti, državnim i drugim organima, strukovnim udruženjima, političkim subjektima, nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama, medijima i svim drugim zainteresovanim licima, organizacijama i zajednicama, da se uključe u dodatne konsultacije o Nacrtu odluke o mjesnim zajednicama kojim bi trebalo da se trenutni način odabira predstavnika građana u mjesnim zajednicama uskladi sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Program javne rasprave možete preuzeti klikom ovdje.

O ovoj temi smo pisali i govorili detaljnije u istraživačkom tekstu “Mjesne zajednice – demokratski paradoks” kao i u poslednjoj epizodi serijala Forum Republikum.

Početkom aprila, Upravni sud je usvojio tužbu lokalnog odbora Demokrata i poništio rješenja Skupštine Glavnog grada od 25. decembra 2018. godine na osnovu kojih su imenovani odbori povjerenika u 39 mjesnih zajednica, a među njima i u Mjesnoj zajednici Zabjelo.

Podsjećamo, u 39 mjesnih zajednica prethodnih godina nije postojao Savjet mjesne zajednice, kako je uostalom određeno Zakonom o lokalnoj samoupravi, već je na njegovo mjesto postavljen Odbor povjerenika mjesne zajednice.

Nakon usvajanja tužbe pred Upravnim sudom kojim su poništena rješenja Skupštine Glavnog grada (u kojima su imenovani članovi odbora povjerenika mjesnih zajednica), iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu je saopšteno da su započeli proceduru opoziva članova odbora povjerenika mjesnih zajednica, i da će njihovu ulogu privremeno vršiti postojeći sekretari mjesnih zajednica. Iz Sekretarijata je takođe naglašeno da je pripremljen nacrt odluke o mjesnim zajednicama u cilju usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i statutom Glavnog grada.

Kako je objavljeno na sajtu Glavnog grada, nacrt odluke se stavlja građanima na uvid i javnu raspravu do 6. maja, do kada bi zainteresovani građani i stručna lica trebalo da predaju pisane primjedbe, predloge ili sugestije, dok je Centralna javna rasprava u usmenoj formi zakazana za 10. maj i biće održana u zgradi Skupštine Glavnog grada (multimedijalna sala na drugom spratu) u Njegoševoj ulici broj 20, sa početkom u 12 časova.

Nacrt odluke kao i ostale bitne informacije možete dobiti klikom ovdje.

Prethodni članakKupite blind vrata za stan ili kuću za samo 15,99€ mjesečno
Sledeći članakGrađani negoduju: Raskopali ulicu a ne mogu da je završe