Građani negoduju: Raskopali ulicu a ne mogu da je završe

Građani negoduju: Raskopali ulicu a ne mogu da je završe

Već pet mjeseci Ulica Buda Tomovića na Zabjelu je neprohodna za građane iz ovog naselja a završetak radova još uvijek se ne nazire.

Rekonstrukcija ulice je započeta u decembru prošle godine a završetak radova je bio najavljen za mart ove godine, što znači da radovi kasne čitava dva mjeseca. Ova činjenica je izazvala nezadovoljstvo građana koji svojim domovima ne mogu prići automobilom, a hodom samo preko makadama i uz veliko podizanje prašine.

Ovim povodom redakciji portala Glas Zabjela obratile su se dvije građanke sa molbom za razjašnjavanje ove situacije. U međuvremenu, slučaj je privukao pažnju drugih medija i ispostavilo se da izvođači radova nisu u mogućnosti da radove privedu kraju, jer još uvijek nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi koji opstruiraju rekonstrukciju ulice.

Građani negoduju: Raskopali ulicu a ne mogu da je završe
Završetak radova bio planiran za mart 2021. godine

Jedna od građanki koje su nam se obratile sa ovim problemom je pokazala razumijevanje za okolnosti koje okružuju ovaj slučaj ali i nezadovoljstvo povodom neizvjesnosti koja okružuje završetak radova.

“Željela bih da informišete javnost o stanju u Ulici Buda Tomovića u kojoj radovi traju četri mjeseca i otežavaju normalno funkcionisanje ljudi koji žive u blizini. Naravno da postoji razumijevanje i strpljenje kada je u pitanju urbanizacija i podizanje životnog kvaliteta u istoimenoj ulici. Međutim, vidno je da su radovi praktično obustavljeni, izlazi samo po nekoliko radnika dnevno i mašine se ne pale. Investitor kaže da predstavnici opštine nijesu izlazili na teren od početka radova i nije se rešavalo imovinsko-pravno pitanje, što ne dozvoljava nastavak radova.”

Druga građanka je izrazila nezadovoljstvo i činjenicom da će trotoar nove ulice biti nedovoljno širok za nesmetan prolazak.

“Vidjela sam da se pokrenula priča o radovima u našoj ulici. Naveli su više razloga. Niko ne pominje trotoare sa druge strane koji nemaju planiranu širinu od 2.30m do 3m. Kao što možete vidjeti prolaz zbog betonskih stubova je nemoguć. Zar u projektu ne piše da se radi nova elektro mreža?”

Građani negoduju: Raskopali ulicu a ne mogu da je završe
Postavljeni ivičnjak od trotoara ukazuje na nedovoljnu prohodnost

U medijima se pojavila i informacija da su neriješeni imovinsko-pravni odnosi vezani za imovinu porodice Đurišić, koja je prethodnih godina u više navrata blokirala Jerevansku ulicu koja se nadovezuje na Ulicu Buda Tomovića. Tim povodom u javnost je izašao Vanja Đurišić koji tvrdi da se rekonstrukcija cijele ulice ne može obaviti prije završetka postupka za povraćaj pred Komisijom Ministarstva finansija za povraćaj i obeštećenje, u kojem je predmet parcela u navodnom vlasništvu porodice Đurišić a koja gravitira ka Ulici Buda Tomovića.

Ipak, kako Glas Zabjela nezvanično saznaje, prepreka završavanju aktuelne rekonstrukcije gornjeg dijela ulice nije postupak u kojem je stranka porodica Đurišić, već se radi o imovini druge porodice iz ove ulice.

Pojašnjenja radi, ukoliko bi se rekonstrukcija Ulice Buda Tomovića nastavila i na drugoj polovini ovog pravca, u tom slučaju bi takođe postojala smetnja za izvođenje radova dok se ne završi postupak koji se tiče imovine porodice Đurišić.

Dopuna urednika: Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada je objavio zatvaranje ulice za saobraćaj od 13. maja do 21. juna, na osnovu čega se može zaključiti da radovi neće biti završeni do kraja proljeća.

Sudeći po kašnjenju završetka započetih radova i po neizvjesnosti konačnog raspleta, stiče se utisak da Glavni grad ponovo najavljuje i započinje infrastrukturne radove za koje očigledno nisu sigurni kada ih mogu privesti kraju, a u međuvremenu, zbog lošeg planiranja, najviše ispaštaju građani.

Obećanja koja ne može ispuniti Glavni grad je davao i prethodnih mjeseci, kada je građanima najavljena fazna izgradnja novog parka na Zabjelu, nakon čega je objavljeno da druge faze parka za sada neće ni biti. Cijelu priču o novom parku na Zabjelu možete pročitati klikom ovdje.