Sastali se navijači i uprava OŠ „Oktoih”

Sastali se navijači i uprava OŠ „Oktoih

U subotu, 9. februara, u prostorijama OŠ „Oktoih” na Zabjelu održan je sastanak u kojem je direktorica ove škole Mirjana Radulović ugostila predstavnike navijača FK Zabjelo. Razgovor je održan povodom grafita kojim je nedavno oštećena fasada zabjelske škole.

Podsjetimo, prošle srijede je na zidu OŠ „Oktoih” osvanula poruka upućena učenicima ove škole. Grafit je, po svoj prilici, bio reakcija na događaj od nekoliko dana ranije, kada se u prostorijama škole čula himna KK Budućnost.

Povodom štete koja je pričinjena ubrzo se oglasila škola i to na svojoj Fejsbuk stranici.

Sastali se navijači i uprava OŠ „Oktoih"

Uslijedio je odgovor navijačke grupe.

Sastali se navijači i uprava OŠ „Oktoih"

Prije navedenog saopštenja, nekoliko građana je izrazilo nezadovoljstvo što su u ovoj školi, navodno, nedovoljno zastupljeni motivi lokalne zajednice, uključujući i lokalni fudbalski klub.

Sa druge strane, zbog prirode poruke koju nosi grafit, bila je logična pretpostavka da je njen autor neko ko podržava FK Zabjelo. Iz tog razloga u javnosti je stvoren utisak da je u pitanju planirani čin iza kojeg stoje organizovani navijači Zabjela, što su iz ove navijačke grupe demantovali.

Međutim, formulacijom u kojoj se kaže da su u pitanju „navijači Zabjela” ostavlja se prostor za nesporazum na način što se ne pravi razlika između nekog ko podržava FK Zabjelo i organizovane grupe navijača Zabjela, zbog čega je na nepravedan način u javnosti izazvana osuda, usmjerena protiv ove navijačke grupe, a na štetu kluba i čitavog naselja.

Ipak, cijela situacija je dobila pozitivan epilog kada je, razgovorom sa obijema stranama, pokrenut dijalog, te su jutros oko 10 sati predstavnike navijača dočekala (čak i subotom) otvorena vrata škole, kao i pozitivna ali odmjerena energija direktorice Mirjane Radulović, koja je današnje posjetioce ugostila u svojoj kancelariji, gdje je održan razgovor o pomenutim događajima.

Razgovor je protekao u donekle diplomatskoj ali domaćinskoj atmosferi, pri čemu su se predstavnici navijača, koji su nekad i sami bili učenici ove škole, prisjetili djetinjstva provedenog u ovoj ustanovi, ali i razmijenili stavove sa, kako se ispostavilo, velikom ljubiteljkom sporta, a inače nastavnicom crnogorskog jezika, direktoricom Radulović.

„Momci su nas posjetili jutros i u jednom prijatnom razgovoru otklonili smo mnoge nejasnoće. Danas sam upoznata sa nekim stvarima o kojima, kao rukovodilac škole, do sada nisam imala predstavu. Žao mi je što je došlo do ove situacije i sa jedne i sa druge strane. Moguće je da smo nesvjesno napravili propust jer nismo bili dovoljno upućeni u to šta znači živjeti na Zabjelu i biti Zabjelčanin. Da smo znali ne bismo nikada tako postupili jer nam cilj nisu sukobi i podjele, naprotiv. Ovdje smo da radimo i sarađujemo na obostranu sreću. Nadam se da će naš odnos u budućnosti biti primjer dobre saradnje škole sa lokalnom zajednicom.” – izjavila je direktorica Radulović.

Sastali se navijači i uprava OŠ „Oktoih"
Mirjana Radulović, direktorica OŠ „Oktoih”

Direktorica škole, Mirjana Radulović, predložila je i ideje za saradnju između navijača i škole koje bi mogle biti realizovane u bliskoj budućnosti.

„Zamolili smo navijače da nam izađu u susret povodom organizacije školskog krosa, da se ubuduće održava na stadionu FK Zabjelo a ne u školskom dvorištu. Kada se nastavi fudbalsko prvenstvo mi ćemo biti njihovi navijači. Rado ću ja kao direktor škole obući dres i nositi šal Zabjela.”

Osim preseljenja školskog krosa, direktorica Radulović ovog puta je sama predložila izradu grafita na zidovima škole.

„Jedan dio školske zgrade ćemo odrediti za neki prepoznatljivi grafit Zabjela, jer sam čula da među Zabjelčanima ima talentovanih umjetnika. S obzirom na to da se nosim idejom da se jedan lijepi grafit nađe i na ovoj školi, koja bi onda bila prepoznata po jedinstvenosti, konsultovaćemo i njih u vezi odluke o tome šta bi moglo da se nađe na grafitu jedne škole a da je edukativne i miroljubive prirode.” – obećala je Radulović.

Iz navijačke grupe su imali pozitivne utiske o predloženim idejama, ali i čitavom susretu.

„Zadovoljni smo što je direktorica Radulović imala sluha za naše nezadovoljstvo i svojim predlozima otvorila mogućnost za saradnju u korist našeg kluba i čitavog Zabjela, a pogotovo njegovih najmlađih stanovnika.”

Uprkos početnom utisku, izazvanom pomenutim incidentom, Zabjelo je još jednom pokazalo kako se brine o svojoj zajednici.