Nelegalna gradnja: Nepropisne zgrade bez pitanja pripojili tuđoj parceli

Nelegalna gradnja: Nepropisne zgrade bez pitanja pripojili tuđoj parceli

Prekomjerna gradnja na Zabjelu dobija još jedan nastavak. Nakon što je utvrđena nelegalna gradnja tri stambene zgrade, parcela na kojoj su izgrađene je “preko noći” i naizgled suprotno zakonu pripojena parceli postojeće legalne zgrade u kojoj žive stanari koji od ranije apeluju na problem nelegalnih susjeda.

NVO KANA – ko ako ne arhitekt, organizacija koja duže vrijeme izlazi u susret građanima i doslovce radi posao nadležnih inspekcija i drugih službi na polju urbanizma i arhitekture, a koja je dala svoj doprinos i prvoj epizodi našeg serijala Forum Republikum na temu planiranja prostora (možete je pogledati klikom ovdje), ovog puta je otkrila novi, nevjerovatni razvoj situacije kojom se bave od samog početka. Konteksta radi, detaljnu analizu cijelog slučaja su objavili još ranije i možete je pročitati na njihovoj Facebook stranici klikom ovdje.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Nakon što su pažnju javnosti nedavno privukli sumnjivi procesi izgradnje tri potpuno nelegalne zgrade u zahvatu DUP-a Zabjelo-Ljubović, za koje su izdata rješenja o rušenju od strane nadležnog ministarstva jer su objekti izgrađeni bez prijave gradnje, građevinske dozvole, a uz to ozbiljno krše parametre detaljnog urbanističkog plana zahvata u kojem su izgrađene (a koji je sada već stavljen van snage zbog toga što je propisivao katastrofalnu gustinu izgrađenosti i naseljenosti), investitor PS Gradnja d.o.o. je na neki nama nepoznat način uspio da ove zgrade upiše u katastar i, kako čujemo, rasproda.
Nelegalna gradnja: Nepropisne zgrade bez pitanja pripojili tuđoj parceli
Naime, stanari zgrade br. 1, koja je ranije legalno izgrađena, protestovali su tokom gradnje ovih nelegalnih objekata koji se naslanjaju na njihovu zgradu, na šta su inspektori reagovali više puta obustavljajući radove i insistirajući na činjenici da su izdata rješenja o rušenju.
Nelegalna gradnja: Nepropisne zgrade bez pitanja pripojili tuđoj parceli
Pogled stanara legalne zgrade
Međutim, investitori su ipak višegodišnjim žalbama i tužbama (koje su sve izgubili) na neki način uspjeli da kupe vrijeme da objekte završe i da uveliko otpočnu useljavanje, na šta je iz Direktorata za inspekcijske poslove saopšteno da rješenja o rušenju, iako uvelio izvršna, nijesu sprovedena iz razloga što u slučaju da sud (na neku foru) dosudi u korist nelegalnih graditelja – država im mora platiti odštetu.
Iz d.o.o. Zaštita prostora Crne Gore, koje je Vlada osnovala prošle godine kako bi bilo omogućeno efikasno administrativno izvršenje rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata, saopštili su da oni nemaju mašine za rušenje.
Nelegalna gradnja: Nepropisne zgrade bez pitanja pripojili tuđoj parceli
Epilog ovog dugog procesa sveo se na obraćanje šokiranih stanara prvobitne zgrade grupi KANA, sa pitanjem kako je moguće da su nelegalni graditelji pripojili svoje katastarske parcele njihovoj i upisali se među vlasnike, a da oni o tome niti su bili upitani, niti su uopšte znali da se desilo.
Na slici br. 1 vidimo kakvo je stanje u katastru bilo prije nekoliko mjeseci – tada je (žutom zaokružena) parcela br. 3827/7 pripadala etažnim vlasnicima ranije izgrađenog objekta broj 1, dok je na ostalih pet manjih parcela bila u toku nelegalna gradnja tri objekata koja se naslanjaju na objekat broj 1, a koji su uveliko ušli u njihovu parcelu.
Nelegalna gradnja: Nepropisne zgrade bez pitanja pripojili tuđoj parceli
Na slici br. 2 vidimo stanje u katastru na današnji dan – sa upisanim nelegalnim objektima br. 3, 4 i 5. Međutim, preparcelacija je izvršena tako da su svih pet parcela koje su pripadale nelegalnim graditeljima, kao i nelegalni objekti na njima, dodate vlasničkoj parceli koja je pripadala etažnim vlasnicima starije zgrade i da sve one sada čine jednu veliku parcelu sa istim brojem, 3827/7.
Nelegalna gradnja: Nepropisne zgrade bez pitanja pripojili tuđoj parceli
E pa, pošto ni nama nije jasno, zamolili bismo nadležne iz Uprava za nekretnine Crne Gore, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Glavni grad Podgorica da nam objasne.
Kako je moguće da neko može da raspolaže tuđom parcelom? Kako je moguće da neko prekraja veličine, oblike i vlasničku strukturu tuđe imovine bez znanja vlasnika? Kako je moguće da je pritom taj neko nelegalno izgradio tri ogromna objekta – i to dijelom na tuđoj parceli – uselio ih, i onda pripojio tu parcelu svojoj zemlji i upisao se na nju kao vlasnik? Da li ovo znači da privatno vlasništvo više nije zagarantovano pravo?
Pošto, po svemu sudeći, Uprava za nekretnine, odnosno Katastar, ne podliježe zakonima o planiranju i izgradnji, niti zakonima o svojini, niti Ustavu Crne Gore, niti bilo čemu što podučavaju na arhitektonskim, pravnim i ekonomskim fakultetima u Crnoj Gori, već obitavaju u nekoj nama nepoznatoj dimeziji u kojoj vladaju neki drugi zakoni – molimo sve nadležne da prestanu da se igraju sistema, a građane da provjere svoja imovinska stanja, jer sudeći prema izjavama službenika Katastra – potpuno je legalno i ispravno da vam se komšija upisao među vlasnike vaše kuće, a da vi o tome pojma nemate.