Sječa direktora nije zaobišla ni OŠ “Oktoih”, roditelji učenika podržali Radulović

Sastali se navijači i uprava OŠ „Oktoih
Mirjana Radulović, direktorica OŠ „Oktoih"

Jedna od trenutno glavnih tema u Crnoj Gori pa i u Podgorici je masovna smjena direktora osnovnih škola kao posledica odluke Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta. “Sječa” direktora nije zaobišla ni zabjelsku osnovnu školu “Oktoih”, u kojoj je najavljena smjena dugogodišnje direktorke Mirjane Radulović. Ministarstvo je, kako piše Pobjeda, kao vršioca dužnosti imenovalo profesoricu matematike iz podgoričke Gimnazije Tanju Savović.

Na cijelu priču reagovala je i grupa roditelja koja je spontanim okupljanjem u ponedjeljak uveče izrazila zahvalnost i podršku direktorki Radulović.

“Došli smo da negodujemo zbog odluke ministarke Bratić da smijeni dosadašnju direktorku OŠ „Oktoih“ i da je zamolimo da povuče odluku, jer gospođa Radulović nije zaslužila da na ovakav način bude uklonjena iz ove škole u koju je uložila svaki atom svoje snage i u kojoj je bila maltene 24 sata dnevno”, kazala je novinarima, u ime Savjeta roditelja, Andrijana Habić, prenijela je Pobjeda.

Sječa direktora nije zaobišla ni OŠ "Oktoih", roditelji učenika podržali Radulović
FOTO: Pobjeda/D.Mihailović

Prema njenim riječima, Radulović je učinila da se djeca u školi osjećaju kao u drugom domu, a roditelji su imali sigurnost.

“Ovo večeras nije protest, već samo spontano okupljanje, a protest ćemo tek da najavimo. Apelujemo na ministarku još jednom da se urazumi i da povuče odluku u interesu djece i da Radulović ostane na čelu škole do kraja mandata . Zaista nema razloga za smjenom direktorke. Mi, kao roditelji, ne znamo da je Radulović uradila bilo što loše za ovu školu, samo dobro. Od početka njenog angažmana škola je samo napredovala, u svakom pogledu”, izjavila je Habić.

Predsjednica Savjeta roditelja te škole, Tanja Zečević Miranović, je poručila da su roditeljima vrata uvijek bila širom otvorena kod direktorice Radulović.

“Bitno je da iskažemo poštovanje i zahvalnost na svemu sto je Mira uradila na poboljšanju uslova boravka i učenja u školi ali i nezadovoljstvo ovakvom odlukom. Mirjana je bila pravi pedagog i sjajan direktor koji je brinuo o svakoj nezavezanoj pertli naše djece, o svakom nosiću koji curi ali i o nekim složenijim problemima naših tinejdžera. Svima su vrata bila širom otvorena”, objasnila je Zečević Miranović.

Nažalost, ovaj slučaj je, kao po običaju u crnogorskoj javnosti, poprimio nacionalno-političku notu, zbog čega bi, čini se, mnogi građani mogli da se distanciraju od cijele priče jer je poznato da lokalna zajednica na Zabjelu ne trpi podjele ove vrste. 

Ipak, vrijedi podsjetiti da je za nekoliko godina rada u OŠ “Oktoih”, direktorka Radulović podigla ovu školu na istorijski visok nivo, počevši od infrastrukture i higijensko-sanitarnih uslova, pa sve do produženog boravka i dodatnih školskih sekcija.

Kako tvrdi jedan od roditelja, ova škola, čiji broj učenika premašuje prostorne kapacitete, sa izraženim inkluzivnim programima usmjerenim ka djeci sa posebnim potrebama, ranjivim grupama i imigrantima je, između ostalog, aktivno učestvovala u pionirskom projektu saradnje škole i lokalne zajednice kroz Klub roditelja, nastavnika i učenika.

U školi uče i kućne poslove
FOTO: Facebook/JU OŠ “Oktoih”

Samo jedan od mnogo simboličnih primjera rada uprave i osoblja ove škole je i činjenica da su učenici ovdje, čak, učili kako se rade kućni poslovi.

Ne treba zaboraviti ni da je direktorka Radulović prije dvije godine proglašena Najmenadžerkom u javnom sektoru od strane Unije poslodavaca Crne Gore.

Podsjećamo i da je nakon slučaja vandalizma na fasadi škole, direktorka Radulović na ljudski i dostojanstven način pružila ruku pomirenja i otklonila nezadovoljstvo članova lokalne zajednice.

Sastali se navijači i uprava OŠ „Oktoih"
Mirjana Radulović, direktorica OŠ „Oktoih”

U vremenu rastućih političkih trvenja i podjela, Zabjelo ponovo ima priliku da se izdigne iz toksičnih nacionalističkih uticaja koji dolaze sa više strana, i s poštovanjem pozdravi  direktorku Radulović, koja je vrijednim radom i zalaganjem izgradila obrazovnu ustanovu za primjer i, “drugi dom” za najmlađe Zabjelčane.