Slatkiš iz djetinjstva puni 80 godina

Slatkiš iz djetinjstva puni 80 godina


Popularni jugoslovenski slatkiš iz djetinjstva ove godine slavi 80. rođendan.

U pitanju je, ni manje ni više nego (čokoladna) Bananica. Ko bi rekao?

Postoji ih više vrsta i proizvodnji, ali tačno se zna ko, kad i kako je izmislio pjenasti proizvod preliven čokoladom u obliku male banane.

Ko je izmislio bananicu?

Majstor Franja Vaja, rođen u Vršcu, porijeklom Mađar, vrativši se iz Slovačke i Mađarske sa velikim znanjem o čokoladi i čokoladnim desertima, preuzeo je fabriku „Roda“ od Francuza, Danijela Pesmažua (Daniel S. Pechmajoue), Fabrika Roda je čokoladni koren današnjeg Soko Štarka.

Po priči, prva bananica je nastala još davne 1938. godine i za nju je Franjo Vaja dobio 1,5 dinar od ondašnjih vlasti, kao nagradu za novi proizvod na tržištu.

Sve vrijeme rata, do 1945. godine, Franja je bio direktor fabrike, a zatim je predao novim vlastima NFR Jugoslavije.

Kako se nekad pravila bananica

Prva pjenasta bananica (masa), rađena je sa živim bjelancima (danas se koriste bjelanca u prahu), a dnevna proizvodnja je bila 10 kilograma gotovog proizvoda. Livenje mase za bananice je rađeno ručno improvizovanim poslastičarskim fišecima u kalupe obložene skrobnim brašnom da se masa ne zalepi.

Tek 1965. godine je stigao prvi MOGUL (mašina za livenje) i prestalo je ručno livenje bananica.

Agar–agar, morska alga, koja se i dan danas koristi za želiranje bananice, dolazila je u tankim, dugačkim i sušenim trakama. Ona se zatim potapala u vodu, bubrila i dodavala u masu za bananice.

Slatkiš iz djetinjstva puni 80 godina
Agar agar alga

U početku je prelivanje bananica čokoladom masom, takođe rađeno ručno, na takozvanim giterima, a onda se pojavila prva tunk–mašina (za prelivanje čokoladne mase) koja je nabavljena 1960. godine.

Giteri su drveni ramovi sa mrežastim dnom. Želirani korpusi su se ređali na gitere, a onda četkom čistili od viška skroba, da bi se nakon toga, ručno nanosila čokoladna prelivna masa, a višak odlazio u posudu ispod. Višak čokolade se ponovo temperirao do određene temperature i koristio za sledeće prelivanje. Prelivene bananice su se potom odlagale u posebnu prostoriju sa hlađenjem, kako bi se čokoladna masa što prije stegla.

Slatkiš iz djetinjstva puni 80 godina

Oblik bananice se nije mijenjao od prvog dana njenog nastanka. Kvalitet se poboljšavao u zavisnosti od procesa rada, da bi danas uz najkvalitetnije prirodne sirovine i najsavremeniju automatsku opremu za pakovanje zablistale u punom sjaju. Potrošači su najbolji reper kvaliteta.

Ovogodišnje izdanje popularnog deserta nosi naziv Slavljenica.

Stark.rs