Vatra će zapaliti Podgoricu

Vatra će zapaliti Podgoricu

U petak 17. maja, u okviru Podgoričkog proljećnog pazara, na Trgu nezavisnosti će nastupiti hrvatski rock sastav “Vatra”. Iskoristili smo ovu priliku da malo bolje upoznamo bend i porazgovaramo sa njegovim članovima.

“Vatra” je svoj prvi album objavila za izdavačku kuću “Jabukaton” 1999. godine i to pod nazivom “Između nas”. Sa albuma su izdvojeni singlovi: “Vrati se”, “Bilo je dobro dok je trajalo”, “L.A.” , “Tvoja ljubav”…. Već 2000. godine na dodjeli novinarskih rock nagrada “Crni mačak” 2000. zaslužuju nominaciju u kategoriji za nadu godine.

Krajem 2000. godine Vatra ulazi u studio i snima drugi po redu album “Anđeo s greškom”, koji na samom kraju, zapravo dan prije odlaska na miksanje i mastering u ljubljanski studio „Tivoli“ fatalnom greškom kompjutera biva u potpunosti izbrisan. “Vatra” tu situaciju proživljava kao veliko iskušenje, te skuplja snagu da isti proces (višemjesečno snimanje) ponovi još jednom. Trud se na kraju ipak isplatio.

Album je ipak objavljen i to 2002. godine a pod etiketom “Dallas Records”. Producent albuma Denyken osvaja nagradu “Crni mačak” za produkciju. Na red dolazi album “Prekid programa” (2004.), u okviru kojeg je spot za pjesmu “Privremeno nedostupan” pojavio na britanskom MTV-u, a spot za pjesmu “Gorim”, u režiji Gonza nominiran je za nagradu „Porin“. Nakon toga uslijedili su brojni albumi “Aritmija” (2006.), “Sputnik” (2008.), “Ima li budnih” (2011.) sa kojeg je veliki uspjeh postigla saradnja sa Damirom Urbanom “Tremolo”, za koju su osvojili Porin nagradu za najbolju vokalnu saradnju. Već 2014. godine osvjaju i Nagradu za najbolji alternativni album, te bivaju nominovani za MTV nagradu “Best Adria Act”.

Iste godine Vatra koncertnom turnejom proslavlja 15. godišnjicu benda, a turneja kulminira rasprodatim zagrebačkim koncertom u klubu “Tvornica Kulture”. Iste godine ulaze u studio kako bi snimili sedmi po redu studijski album, a najavljuju ga sa dva singla “Tango” i “Saturn”.

Tango ubrzo zauzima prva mjesta nacionalnih i regionalnih Top lista, te u Hrvatskoj postaje najemitovaniji domaći singl sa 26 sedmica provedenih na prvom mjestu HR TOP 40 (nacionalne top liste singlova).

Nakon toga, 2015. Vatra je nominovana u pet kategorija na diskografskoj nagradi Porin, a Ivan Dečak postaje jedan od mentora u televizijskom muzičkom takmičenju “The Voice”.

Da li vam je ovo prvi nastup u Podgorici?

Prošle godine smo po prvi put gostovali ovdje u sklopu “City Groove” festivala, drago nam je da smo ponovno u predivnoj Podgorici! Veselimo se i jedva čekamo izlazak na pozornicu.

Šta pripremate za nastup u Podgorici i šta očekujete od podgoričke publike?

Ove godine slavimo 20. rođendan Vatre, u skladu s tim, te u sklopu naše slavljeničke XX turneje odsvirat ćemo presjek naše dosadašnje karijere, svojevrsni Best of.

Osvojili ste Porina sa Massimom, objavili novi album u međuvremenu i proslavili rođendan u Domu sportova. Kakvi su utisci posle tog koncerta?

Koncert u Domu Sportova ispunio je sva naša očekivanja, nacionalna televizija snimala je koncert i jedva čekamo podijeliti ga sa našim fanovima.

Imate duete sa Urbanom i Masimmom, a i zajedničku verziju pesme sa Mozartinama. Da li razmišljate o nekim sličnim duetima u budućnosti?

Duete ne radimo planski, ali kada pjesma zatraži začin u vidu određenih pjevača, slobodni smo kontaktirati ih. Ako u budućnosti neka od naših pjesama zatraži neki novi začin opet ćemo kontaktirati i držati fige da duet upali.

Kakvi su vam planovi za bližu budućnost (proljeće, ljeto)?

Ove godine slavimo 20 godina benda, upravo je izašao naš 10. studijski album, 24.05. izlazi novi singl, “Poruke u boci”, do kraja godine izaći ce i biografija benda, te DVD iz Doma Sportova, a već na proljeće 2020. objavit ćemo potpuno novi singl.

Do tada nas očekuje još jako puno koncerata u Hrvatskoj, ali i u zemljama regiona.

Veselimo se svakom novom nastupu, zato nas pratite na našem Facebooku i Instagramu, nadamo se da smo do kraja godine još koji puta u Crnoj Gori.

 

Nastup je zakazan za 22:15 časova.