Ljetnje sunce izlazi iz sijenke: Album prvijenac zabjelsko-kotorskog dvojca

Ljetnje sunce izlazi iz sijenke: Album prvijenac zabjelsko-kotorskog dvojca
Članovi benda "Sijenke" i detalj sa naslovnice albuma prvijenca

Ljeto 2021. je dobilo svoju muzičku podlogu. Iz Beograda se kući vraćaju tečni zraci sunca koji, preko laganih a energičnih tonova sintisajzera i gitare, vođeni mladim ali zrelim vokalom, donose poruke ljubavi, obećanja i spokoja.

Taj utisak stičemo nakon prvog (i drugog, trećeg, četvrtog, petog…) slušanja muzičkog albuma “Iz sijenke”, nadahnutog debitantskog remek-djela iz skromne ali talentom natopljene kuhinje Zabjelčanina Radovana Raša Raičevića i Kotoranina Marka Todorovića, crnogorskih studenata iz Beograda koji čine bend Sijenke.

Ljetnje sunce izlazi iz sijenke: Album prvijenac zabjelsko-kotorskog dvojca
Radovan Raičević i Marko Todorović

Radovan Raičević je našim čitaocima od ranije poznat po svom hip-hop aliasu ShoRZ i rep singlu o Zabjelu, koji možete poslušati klikom ovdje. Nedavno je, kao mladi umjetnik iz našeg naselja, video porukom u petoj epizodi serijala Forum Republikum, izrazio podršku formiranju Omladinskog kulturnog centra Zabjelo.

Radovan je inače student Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, gdje je sa Markom Todorovićem iz Kotora, koji takođe studira u tom gradu (Fakultet organizacionih nauka), u decembru 2019. godine, formirao bend Sijenke. Bend je, kako kažu, nastao u želji da dva prijatelja pokušaju da zajedno prave muziku u stilu 80-ih godina prošlog vijeka.

Ljetnje sunce izlazi iz sijenke: Album prvijenac zabjelsko-kotorskog dvojca

Njihovi muzički uzori su, kako kažu, VIS Idoli, Molchat Doma, Mac Demarco, Mild Orange, i drugi izvođači kod kojih do izražaja dolaze pjesme bržeg ritma, ispunjene harmoničnim zvucima gitare i sintisajzera.

Radovan, koji se od ranije bavio rep muzikom i DJ-ingom, i Marko, koji je već stvarao ambijentalnu i indi muziku (The Common Shrew), udružili su snage ne sluteći kuda će ih put odvesti te izazovne 2020. godine, tokom koje su i nastajale pjesme sa njihovog prvog albuma. Svoj album prvijenac “Iz sijenke” su pažljivo gradili inspirisani događajima i ljudima iz svog života. Po njihovim riječima, naziv “Iz sijenke” simbolizuje pojavljivanje, dolazak niotkuda, neočekivano, jer tako zamišljaju dolazak benda Sijenke na muzičku scenu.

Ljetnje sunce izlazi iz sijenke: Album prvijenac zabjelsko-kotorskog dvojca
Album snimili kod kuće bez finansijske podrške

U nedostatku finansijskih sredstava, album je sniman u kućnoj režiji, u Markovom i Rašovom studentskom stanu. O kvalitetu albuma svjedoči činjenica da je ulogu izdavača preuzeo Više manje zauvijek, među mladima prepoznat po regionalno popularnom bendu iz Zagreba, pod nazivom Svemirko.

Početkom 2021. godine, Sijenke se šire i dočekuju nove članove iz redova njihovih prijatelja muzičara: Milana Popovića, Luku Sovrlića i Sava Terzića, sa kojima u budućnosti planiraju da osvajaju publiku širom južnoslovenskih zemalja.

Poslušajte Sijenke iz sijenke, a u nastavku pogledajte i muzički spot za singl “Ne mogu da zamišljam” sa istog albuma.

Nekoliko dana prije objave albuma, na internetu je iz sijenke zasijao i muzički spot za singl “Ne mogu da zamišljam”. Ova numera je ujedno i soundtrack filma “Rikverc”, dok je video spot nastao montažom scena iz filma u saradnji sa režiserom Andrijom Mugošom i Fakultetom Dramskih Umjetnosti Cetinje. U spotu se pojavljuju podgorički glumci Milica Šćepanović i Stefan Vuković.