Kameleon – prilagođava se nama

boje i lakovi kameleon prilagodjava se nama

Mirko Raičević i Boris Jovićević su za kratko vrijeme uspjeli da stvore uspješnu i širom Crne Gore poznatu prodavnicu boja i lakova ,,Kameleon”. Za naš časopis ispričali su kako je tekao njihov momački put od raznih honorarnih poslova do uspješnih preduzetnika. Ono što ih izdvaja je i njihova društvena odgovornost. O njihovim najskorijim akcijama čitajte ovdje i ovdje.

Na svom sajtu www.bojeilakovikameleon.me napisali su da uvijek rado izlaze u susret mušterijama i svima koji ih kontaktiraju. Zadovoljstvo nam je što to može da potvrdi i naša redakcija. Zaista su nam odmah izašli u susret. Svi vi koji maštate ili planirate privatni biznis ovo definitivno morate pročitati.

Kako se javila ideja da počnete da se bavite privatnim biznisom i zašto ste baš odabrali posao sa bojama i lakovima? Čime ste se ranije bavili?

Još kao tinejdžeri radili smo i zarađivali na raznim poslovima. Nikada nijesmo težili tome da se zaposlimo u državnoj službi. Znali smo da naša egzistencija zavisi samo od našeg rada. Odrastajući u vremenu inflacije i jako teške ekonomske situacije bili smo prinuđeni da se oslonimo samo na svoju snagu, snalažljivost i sreću koja je bila neophodna za generaciju koja je stasavala 90-ih godina. Mi smo imali prednost što smo se podigli na Zabjelu i periferiji, tako da smo sve radili bar tri puta bolje od ostalih. Imali smo veliki krug prijatelja i poznanika koje smo upoznali dok smo radili u raznim podgoričkim lokalima. Noći provedene sa druge strane šanka imaju svoju posebnu vrijednost. Nakon što smo se kalili na raznim poslovima više od decenije, odlučili smo da se sami oprobamo u biznisu. Prvobitna ideja je bila auto djelovi – nije kvarljiva roba, a u moru polovnjaka dobro prolazi… rizik nije veliki… Razmišljali smo šta bi bilo dobro i na kraju sasvim slučajno odlučili da otvorimo prodavnicu boja i lakova. A ovako je sve počelo. Mirko je planirao da kreči svoju kuću i tražio da kupi materijal. Nazvao je Borisa i pitao ga đe da kupi potrebne stvari za krečenje. I tako odluči da kupi kod nas… To je bilo 13. jula 2008. godine. Od tada do danas Mirko isključivo trguje u Kameleonu.

Da li vam je neko pomogao? Da li ste podigli kredit, ili ste možda bili podržani od Fonda za razvoj ili ste kompletan posao započeli svojim sredstvima?

Kompletan posao započeli smo uz pomoć moralne podrške naših porodica i dva žiranta koji su nam vjerovali i omogućili da podignemo manji kredit. Nijesmo ih iznevjerili i vrlo brzo smo uspjeli da vratimo sve što smo posudili. Banka je bila zadovoljna, žiranti nijesu ni osjetili da su bili garant, a mi smo stali na svoje noge. To je jedina i najveća podrška koju smo imali i sad kad se osvrnemo i pogledamo unazad, opet bismo isto uradili. Počeli smo na svojim mišićima i nastavljamo na isti način.

Šta vam je bio najveći izazov? 

Ušli smo u biznis bez značajnijeg preduzetničkog iskustva. Zadužili se. Otvorili vrata oblasti koju smo jako malo poznavali. Jedino u šta smo vjerovali smo bili mi. Kupili smo robu, otvorili vrata i pogledali niz ulicu. Ušli smo u kolo. A „ko se u kolo hvata u noge se uzda”. Već sledeće nedjelje imali smo zadovoljne potrošače. Narednog mjeseca prijatelje potrošače. Tako je i danas, a trudimo se da bude i sjutra.

Koliko imate zaposlenih? 

Kameleon nema puno zaposlenih. Mi smo mala, ali složna i dobro odabrana družina ljudi koji vole da svoj posao rade kako treba. Trudimo se da svima budemo servis, a ne samo prodajno mjesto. To znači da kada mušterija dođe, ne dobije samo proizvod već i savjet, predlog, pomoć u vidu besplatne dostave do kuće i još mnogo toga. Kad se osvrnemo samo malo unazad, sa osmijehom možemo reći da smo odabrali ili pomogli u odabiru boja za brojne domove, ne samo Zabjela i Podgorice, već i mnogo šire.

Da li u Crnoj Gori postoji ijedan proizvođač boja i pratećeg programa ili sve uvozite?

U Crnoj Gori nažalost nema proizvođača materijala koji se koriste u završnoj fazi građevinarstva. Zato smo prinuđeni da uvozimo. Sarađujemo sa najznačajnijim brendovima u regionu, tako da naši potrošači mogu u svakom trenutku da računaju na širok asortiman proizvoda.

Da li od svog biznisa možete da zaradite sasvim dovoljno da biste izdržavali svoje porodice?

Odlično pitanje. U Crnoj Gori postoji mišljenje da kad neko ima privatnu firmu, to bi trebalo da znači da je bogat čovjek. To je daleko od istine. Kao vlasnici „Kamelona” možemo da kažemo da od ovoga posla normalno živimo. Nažalost, normalan život danas je izgleda postao luksuz. Kad kažemo „normalno” znači da možemo servisirati sve potrebe koje imaju naše porodice. Djeci ništa ne fali za odrastanje i školovanje, a srećom žene nam nijesu previše zahtjevne.

Koliko imate prodajnih mjesta i da li planirate širenje?

Kameleon je postao brend u oblasti prodaje boja i lakova. Imamo ponude da se naše radnje otvore u drugim gradovima Crne Gore, ali mi smatramo da još nije pravo vrijeme za to. Idemo korak po korak. Prvo ćemo tražiti ljude koji odgovaraju profilu poslovanja koji smo izgradili, a zatim idemo dalje. Za sad smo na Zabjelu, a to je dovoljno za cio svijet. I ne šalimo se kad to kažemo jer sve proizvode koje imamo u ponudi mogu se poručiti preko naše Facebook strane Boje i lakovi “Kameleon” ili posredstvom sajta bojeilakovikameleon.me.

Ono po čemu ste se izdvojili jesu društveno odgovorne akcije. Možete li nam ispričati više o tome?

Društveno odgovorno poslovanje je nešto što je politika poslovanja Kameleona. Smatramo da je naša obaveza da budemo prijatelji zajednice koja nam omogućava da poslujemo. To znači da građani nama daju povjerenje, a mi vraćamo na način što dio prihoda odvajamo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Kao rezultat takvog stava i poslovanja dobili smo posebnu zahvalnicu za doprinos lokalnoj zajednici – Iskra. Ona je uslijedila nakon akcije „Osmijehom oboji dom” u okviru koje smo u 2015. godini adaptirali deset domova porodicama koje su u stanju socijalne i materijalne potrebe. Zahvaljujemo se, ovom prilikom, Banci hrane i gospođi Marini Medojević od koje smo dobili spiskove ugroženih familija kojima smo uljepšali domove.

Da li i sada imate slične akcije ili možda planirate nove?

U novembru mjesecu 2016. godine završili smo akciju „Osmijehom oboji dom 2016” i jako smo ponosni što smo pomogli deset samohranih majki i njihovu djecu da imaju bolje i zdravije uslove za život. Godine 2016. smo u tom poduhvatu imali značajnu pomoć naših prijatelja, kompanije Maxima iz Lučana. Boje i lakovi Kameleon od svog osnivanja imaju poseban senzibilitet prema majkama i djeci i zato se trudimo da na brojne načine stimulišemo porodicu kao osnovnu ćeliju društva. Jedan od načina je tzv. „Popust za trudnice -10%” na sav asortiman. A to nije sve…

Kako su na nagradu reagovali vaši partneri i dobavljači, a kako kupci? Mislite li da to što ste društveno humani privlači više klijenata ili vam je dovoljna vaša lična satisfakcija što ste nekome pomogli?

Sve društveno odgovorne akcije koje radimo za proizvod imaju ličnu satisfakciju. Kada nam neko priđe i pruži ruku u znak čestitke za našu ruku pruženu drugima, onda je to najveća nagrada. Vjerujemo da naš doprinos prepoznaju i mušterije. Želimo da pomažemo u mjeri koliko možemo i nadamo se da ćemo biti primjer koji će i drugi slijediti. Iz toga razloga i promovišemo naš društveno odgovorni rad jer smatramo da jedino na taj način i drugi privredni subjekti mogu dati svoj doprinos. Mi smo humano društvo, ali treba nam nešto da nas pokrene. Ako Kameleon pruži i mali podstrek tome, smatraćemo da smo uspjeli.

Znamo da najčešće žene u porodici donose odluku o renoviranju i krečenju, ipak je u pitanju suptilniji pol, ali otkud ideja da date popust trudnicama? Vaša akcija je bila baš originalna i skrenula je pažnju javnosti, bar onog dijela koji često prolazi pored vaše radnje.

Buduće majke su osobe koje mnogo maštaju. One devet mjeseci provode u iščekivanju i planiranju. Jedan od planova je i prostor u kojem će boraviti njihovo dijete. Mi smo tu da pomognemo koliko je u našoj moći. Popust za trudnice je samo dio onoga što želimo da pružimo.

boje i lakovi kameleon prilagodjava se nama

Da li biste sugrađanima savjetovali započinjanje privatnog biznisa?

Ukoliko imaju ideju i ukoliko su istrajni i jako vjeruju u to što su zamislili onda neka počnu. Na tom putu srešće se sa brojnim preprekama. Preskočiće samo ako su sigurni da su na pravom putu.

Zašto bi neko iz drugog kraja grada došao na Zabjelo u Kameleon da trguje?

Kad neko dođe na Zabjelo u Princeze Ksenije br. 24, odnosno u Kameleon, može da računa na konstantnu podršku za posao koji je namjerio raditi. To podrazumijeva besplatne dostave, sugestije, predloga za izbor boja, načina kako raditi sa određenim materijalima, predlog za upotrebu alata, trovinu na rate preko sindikata ili platnih kartica i što je najbitnije – imaće u svakom trenutku prijatelja i savjetnika za trgovinu.

Hvala vam na vremenu izdvojenom za naš časopis.

Hvala i vama. Na kraju bismo iskoristili priliku da kažemo HVALA marketing agenciji i pro- dukciji „Fabrika ideja” na čelu sa Vladanom Otaševićem.

Intervju je objavljen u prvom broju časopisa Glas Zabjela, januara 2017. godine