FORUM REPUBLIKUM | EP1 | Što se (g)radi?

FORUM REPUBLIKUM | EP1 | Što se (g)radi?

Nakon 4 godine volontiranja, redakciji portala Glas Zabjela se ukazala prilika da svoj rad podigne na viši nivo. U namjeri da ohrabrimo i osposobimo građane da učestvuju u procesima odlučivanja unutar svoje zajednice, predstavljamo vam istraživački serijal „Forum Republikum“.

Prva od šest epizoda se bavi temom planiranja prostora. Za početak preporučujemo da pročitate naš istraživački tekst „Mogu li građani da učestvuju u planiranju prostora?“, klikom ovdje.

Mogu li građani da utiču na prostorno planiranje u svojoj zajednici?

U okviru prve priče, „Što se (g)radi?, istraživali smo primjere građanskog uticanja na prostorno planiranje u lokalnoj zajednici i mehanizme za informisanje građana o aktivnoj ili planiranoj gradnji.

Vodili smo se idejom da bez informisanih građana ne može biti ni demokratije, pa smo napravili i korak više, tako što smo pitali građane koje lokacije ih zanimaju u smislu planirane namjene ili gradnje i pronašli odgovore umjesto njih. Sve to i još mnogo toga u prvoj epizodi serijala „Forum Republikum“!

Video priča je nastala u okviru projekta „Forum Republikum – Istraživačko novinarstvo za bolje Zabjelo“ koji realizuje portal Glas Zabjela, a podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.
Sadržaj ove video priče je isključiva odgovornost redakcije portala Glas Zabjela i ne mora nužno odražavati stavove EU, Ministarstva javne uprave Crne Gore ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

Expergo podcast glas zabjela
Prethodni članak(VIDEO) Svjetska MMA zvijezda Džastin Gejči podržao zabjelske gladijatore
Sledeći članakNavijači Zabjela se u svom stilu oprostili od Maradone (VIDEO)