Glavni grad stavlja van snage DUP “Zabjelo – Ljubović”

Glavni grad stavlja van snage DUP

Na sjednici Skupštine Glavnog grada Podgorica koja će se održati 29. i 30. oktobra razmatraće se Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o Izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana “Zabjelo Ljubović” u Podgorici, kojom se navedeni DUP stavlja van snage, objavljeno je na zvaničnom sajtu Glavnog grada.

Kako javlja PG BIRO, uprava Glavnog grada se, nakon brojnih analiza i konsultacija sa stručnim licima za ovu oblast, a imajući u vidu da je prioritetna obaveza zaštita interesa stanovništva, odlučila na ovaj potez, budući da je zbog razvoja grada došlo do negativnih pojava na ovom području.

U nastavku saopštenja piše da su nadležni u Glavnom gradu uvidjeli da je važeći DUP neophodno preispitati, kako ne bi došlo do ugrožavanja javnog interesa daljom realizacijom planiranih sadržaja koja bi, bez sumnje, dovela do značajno veće izgrađenosti, broja stambenih jedinica i broja stanovnika od one koja je projektovana kroz predmetni planski dokument.Ovo bi, u krajnjem, značilo izuzetno nekvalitetne uslove za život i svakodnevno funkcionisanje građana ovog područja, problem sa nedostajućim sadržajima koji ne mogu ispratiti izuzetno gustu naseljenost u okviru ovog urbanističkog plana.

“Usvajanjem predloženog materijala odbornici će dati zeleno svjetlo Glavnom gradu da okonča proceduru razmjene zemljišta sa kompanijom Gradnja promet i porodicom koji su vlasnici parcele ispod Ljubovića, čime se stiču neophodni formalno-pravni uslovi da se umjesto još jedne stambene zgrade na tom mestu nađe nova zelena površina” – javili su iz Glavnog grada.