Luka Uskoković – Sa livade u Ligu Šampiona

Luka Uskoković – Sa livade u Ligu šampiona
FOTO: Privatna arhiva

Luka Uskoković je mladi fudbaler sa Zabjela rođen 1996. godine. Trenutno igra za NK Maribor, a u karijeri je nosio i dresove Budućnosti i našeg Zabjela. Za Glas Zabjela smo razgovarali o tome kako je izgledao njegov dosadašnji put.

„Otac nije htio da me upiše na fudbal. Kao klinac sam stalno igrao po poligonima i ulicama u naselju. Natjerao sam oca da me upiše u školu Slavka Vlahovića. Imao sam možda deset godina. Tu sam bio možda dvije godine a onda je on izabrao par igrača da igraju za Budućnost i mlađe kategorije. Znao sam u Budućnost da odradim trening. Umjesto da dođem kući da odmaram i učim, ja opet na fudbal“ – prisjeća se mladi Zabjelčanin.

Štoper slovenačkog šampiona kaže da je u Podgorici bio nezadovoljan zbog fenomena dobijanja minuta na terenu „preko veze“ i da je zbog toga zamalo odustao od fudbala. A onda je došla prava šansa.

„Došao sam tu u Zabjelo, gdje sam se zadržao pola godine. I mali fudbal sam prešao da igram, na Starom aerodromu. A onda je došao poziv iz Slovenije. Trebalo je da pređem u Novu Goricu i tamo sam i otišao.”

Luka Uskoković – Sa livade u Ligu šampiona
FOTO: Privatna arhiva

Od Zabjela do Maribora

“U Podgorici sam trenirao u šumi, jer sam vjerovao da će doći neki poziv. A onda sam odjednom igrao prijateljsku utakmicu protiv Mančester Sitija, Patrik Vijera je bio trener. Došao sam tu sa Zabjela da igram protiv Mančester Sitija“ – i dan danas iznenađen je Uskoković.

Baš u tom periodu NK Maribor je čuo za njega i preoteo ga od svog rivala Nove Gorice. Tako je Luka stigao u Maribor, gdje i igra već osam godina.

„Kad sam ja došao Maribor je bio na vrhuncu, igrala se i Liga Šampiona. Onda je podmlađena ekipa, bilo je uspona i padova, tri sezone nismo osvojili titulu, što je za Maribor bio šok. Ali evo sad smo osvojili prvenstvo posle te tri sezone. Ovo mi je treća titula“ – zadovoljan je Uskoković.

Luka Uskoković – Sa livade u Ligu šampiona
FOTO: Privatna arhiva

„Maribor je tada igrao i Ligu Šampiona za mlade, grupnu fazu. Ja sam odmah, posle pet treninga počeo da igram i odigrao sam svih šest utakmica. Sa livade sam došao u Ligu šampiona da igram fudbal” – prisjeća se Podgoričanin.

Uskoković je u Mariboru igrao za omladinski tim, a zatim je poslat na pozajmicu u drugu ligu. Kaže da mu je igranje u drugoj ligi donijelo iskustvo, a nakon povratka sa pozajmice počeo je da igra i za prvi tim NK Marbora.

Ponude i povrede

Ponude su mu dostavili Red Bull Salzburg, RC Strasbourg Alsace, Lech Poznan i drugi a zatim ga je zadesila prva povreda, Haglundova peta.

„Kao da me ukleo neko, ja stanem na onaj teren i odjednom bol u peti. Tu sam prihvatio činjenicu da moram na operaciju. Godinu i nešto dana sam izgubio zbog te povrede“

Nakon toga, pogodila ga je i druga povreda od koje se oporavljao par mjeseci.

„(Tadašnji trener) Mauro Kamoranezi je za mene rekao da sam igrač za Seriu A. Ako ti to takav igrač kaže sigurno nešto vrijediš. I mene je to podstaklo da radim još više, jače, bolje“ – nadahnut je perspektivni defanzivac.

Nakon prošle sezone, bivši fudbaler Zabjela bio je blizu potpisa ugovora za RTS Widzew Łódź iz Poljske, ali nažalost nije prošao ljekarske preglede. Vjeruje da je razlog tome bila njegova stara povreda pete.

Luka Uskoković – Sa livade u Ligu šampiona
FOTO: Privatna arhiva

Prošlu sezonu započeo je kao slobodan igrač i u novembru se vratio u Maribor, i to nakon četiri mjeseca bez kluba. „Iako sam imao ponude da idem tamo-ovamo, nisam htio da idem bilo gdje. Hoću da idem negdje gdje mogu da se razvijem i napravim iskorak.“

Zbog te pauze, ove sezone nije imao minutažu kao prošlih godina ali kako kaže, sa klubom je pronašao zajedničku viziju. Sportski direktor kluba je odbio ponude drugih klubova i saopštio mu da mu je potreban.

Što se tiče nastupa za reprezentaciju, Uskoković je igrao za mlađe selekcije, a nada se da će ubrzo obući i dres A tima. „Normalno da svaki igrač sanja da obuče dres sa nacionalnim grbom. Tako da ću vrijedno raditi da dođem do tog poziva“ – ambiciozan je Zabjelčanin.

Expergo podcast glas zabjela
Prethodni članak(VIDEO) FK Zabjelo preuzeli navijači: Potrebna pomoć lokalne zajednice
Sledeći članakPrvi zabjelski podkast! Expergo za još jači glas Zabjela (VIDEO)