“Novo ruglo Podgorice” – saopštenje stanara povodom nepropisne gradnje pod Ljubovićem

Svi stanovnici Zabjela i Podgorice svjedoci su sve veće “betonizacije” jednog od najljepših djelova grada, pojasa oko brda Ljubović. Poslednjih nekoliko dana u centru pažnje je izgradnja još jednog novog objekta koja je započeta, ni manje ni više, nego u dvorištu već izgrađenih stambenih zgrada.

Kako tvrde naši sagovornici iz Facebook grupe Stop gradnji zgrade u dvorištu! Ljubović, nova izgradnja krši propise utvrđene donesenim Detaljnim urbanističkim planom za to područje grada, a predstavlja samo nastavak davno započete devastacije ove zelene oaze. Ovim povodom, stanari zgrada u okolini Ljubovića su već pokrenuli peticiju za zaustavljanje dalje izgradnje ovog objekta.

Kako je ranije objavila grupa arhitekata iz NVO KANA – ko ako ne arhitekt, izgradnja objekta je nepropisna iz nekoliko razloga.

“ukoliko ovaj objekat bude izgrađen, biće pozicioniran na jedinom preostalom slobodnom prostoru u okviru vrlo gusto izgrađenog i naseljenog bloka, u kom nema kvalitetno uređenih zajedničkih i javnih prostora, niti zelenih površina. Dakle, postoji osnovan razlog za uvjerenje da će izgradnjom ovog novog objekta kvalitet životnog prostora stanovnika naselja ispod Ljubovića biti umanjen.”

“…tabla na novom gradlištu pokazuje da investitor „Gradnja promet“ planira da izgradi objekat bruto površine 9734,87m2, što je za gotovo 3000m2 više od površine koju dozvoljavaju urbanističko-tehnički uslovi propisani važećim DUP-om. Uvidom u projekat (dostupan na sajtu Glavnog grada) utvrdili smo da površina budućeg objekta nije valjano predstavljena na tabli, te da se nadzemna površina objekta ipak uklapa u parametre propisane DUP-om; razlika između nadzemne površine objekta i površine garaže trebalo bi da bude naznačena i na tabli, što ovdje nije slučaj.

"Novo ruglo Podgorice" - saopštenje stanara povodom nepropisne gradnje pod Ljubovićem

Ipak, projekat pokazuje da nije ispunjen uslov o maksimalnom broju stambenih jedinica, koji bi po DUP-u trebalo da na ovoj urbanističkoj parceli bude 46. Projektom je planirano po 16 stanova na 4 sprata i 12 stanova u potkrovlju – dakle, 76, čak 30 više nego što je propisano DUP-om…”

"Novo ruglo Podgorice" - saopštenje stanara povodom nepropisne gradnje pod Ljubovićem

Redakcija portala Glas Zabjela se obratila zabrinutim građanima i njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Novo ruglo Podgorice

„Šetajući pored Ljubovića…“ Malo ko je zamišljao da bi stara podgorička pjesma mogla da dobije obradu tipa: “niču zgrade, a niđe parkića…” Osim današnjih stanovnika kvarta u podnožju ovog opjevanog brda, obrada koja bi mogla da im posluži kao transparent i poruka ne samo Zabjelčanima, već cijelom gradu. Posljednjih dana kvart pod brdom, sa strane koja gleda prema Dajbabama, trpi početak izgradnje još jedne zgrade, a usljed koje se pokrenula i inicijativa stanara okolnih zgrada da se na tom jedinom preostalom parčetu zemlje koje vapi za zelenilom ili parking prostorom, ne nakači još jedna zgrada. Zgrada kao zgrada ne bi bila problem, da je pri planiranju napravljena procjena  gustine samog naselja kao i kvaliteta života u njemu. Jer već sada, i bez te izgrađene zgrade, imate stvari koje su nedopustive sa aspekta normalnog funkcionisanja unutar samog kvarta!

Posljednje što je trebalo je još jedna zgrada! Nije jedini, ali u ovom pitanju usred problema, izvođač iz Danilovgrada, građevinska firme Gradnja – Promet, koji su započeli zgradu na kat. parceli 3836/1, DUP Zabjelo-Ljubović, UP 82, je izvođač na ukupno 5 parcela u okolini, od kojih su 2 završene, i gledaju na rupu koja se priprema za novu zgradu, a ostale dvije su nedaleko od pomenutih. Na useljenje u prvu od 5 planiranih, saopštavaju stanari, čekali su 6-7 mjeseci. Zgrada je useljena polovinom 2016. godine i jedna je od dvije koje gledaju na rupu koja se sprema za novu gorepomenutu zgradu.

Poslije prijema zgrade od strane nadležne inspekcije, čitavo prizemlje koje je bilo označeno za parking stanara Gradnja-Promet zatvara i pretvara u poslovne prostore. Ni sanjali nisu kupci tih stanova da će umorni sa posla, morati da se voze oko zgrade, ne bi li neko ustupio mjesto za parking! Realizuje se još zgrada u okolini i samim tim parking postaje tada već gorući problem. Trotoari, čitave trake ulica koje vode ka tom kvartu, svaki mogući kutak na kome može da se parkira auto, je zauzet. Nekada i po pola sata čekate, kružite oko zgrade, ne bi li neko od posjetilaca otisao. Da, dobro primjećujete, nisu samo stanari ti koji koriste parking! Imaju oni i svoje rođake, prijatelje koji dolaze s vremena na vrijeme, pa nerijetko loše parkiranje u atrijumima blokira izlaz nekad desetini kola, ako ne i čitavom parkingu! A još se nisu otvorili svi lokali u prizemljima… Pa možete misliti na šta će ličiti i bez ove zgrade…

Da zaboravimo na trenutak tu započetu zgradu i vidimo kako dječica koja tu žive funkcionišu preko dana. Kada se parking rastereti malo i ustupi im se koliko toliko to malo preostalog betona oko zgrade. A ima ih puno u kvartu! Jer je porodice, mlade bračne parove, upravo kupio mir opjevanog brda i zgrade sa kojih su tada još mogli gledati do preko Morače… Oko 50 njih uzrasta do 10 godina! E sada zamislite tu dječicu zaigranu u ljetnjim satima kada se odrasli vrate sa autima na svoja improvizovana parking mjesta! Djeca se presele nasred ulice. Tad roditelji otvore sva čula, da se neko u igri ne zaboravi i istrči pred auto. A i vi ako prolazite kolicima, trotoarom je nemoguće provući se između gusto nanizanih automobila.  Mislite da su izigrani roditelji baš to željeli, kada su kupovali stanove?!

Desetine zgrada se užurbano grade, naročito u posljednjih 3-4 godine. Radi se i vikendom, praznicima, po više od 10 sati dnevno. Buka pikamera, mašina, dovikivanje jeftine i iscrpljene radne snage koja ne mari za vaš mir, prašina, blato, smeće… Pogled na nezavršene fasade koje podsjećaju na ratom napuštene objekte… Sve je to postao sastavni dio naših života u nadi da će se to jednom završiti. I taman kada je ostala nada da će nas to jedino parče zemlje obradovati zelenom travom, ljuljaškama i klackalicama, možda kojom jeftinom sadnicom, ili parkingom za sve, kako to rade u drugim srećnim zemljama. Hladan tuš! Skupite se malo, ima mjesta za još jednu zgradicu!

Prije četiri godine, a i sad u martu, kupcima stanova je izvođač radova rekao da je na pomenutoj parceli planirana zelena površina iako su tad već sve pripremali za gradnju zgrade. I evo započeli su, 20. maja, uoči državnog praznika kojeg nisu ispoštovali kao neradan dan. Njima je izgleda sve dozvoljeno. Možda će neko reći da smo bili naivni, da ne treba vjerovati na riječ… Nažalost, u pravu ste, takvi ne znaju šta je data riječ, šta je osnovna potreba porodice, djeteta posebno. Međutim, nismo ni bili u mogućnosti da provjerimo. Važenje DUP-a iz 2009. prestalo je 2014. godine.  Posljednih 6 godina dešavaju se kojekakve izmjene sa kojima nije upoznata javnost, bez javnih rasprava i uvida u izmjene.

O tome svjedoči i ova naša „zgradica“ koju su sad započeli, a koja nije baš tako mala… Makar ne prema urbanističko tehničkim uslovima. 6737 m2 bruto površine. A na tabli 9737m2! 30 stanova više od predviđenih! Na svega nekoliko metara od zida dvije pomenute zgrade! Pa dosta je bilo! Peticija je potpisana i u decembru 2019. podnesena Glavnom gradu. Naravno, da se iz kabineta gradonačelnika nije niko ni udostojio da odgovori i objasni zašto je glavni gradski arhitekta dao saglasnost na idejno rješenje, građevinska inspekcija početak gradnje bez podnijete gradjevinske dozvole?! Glavni grad u isto vrijeme sprovodi kampanju „Za ljepše lice Podgorice“ i kao da nam se tako rugaju. Novinari iz TV „Vijesti“ već su obavijestili javnost o ovom slučaju, URA je u nekoliko navrata pozivala na odgovor nadležnih, Organizacija KOD se obraćala Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada, NVO Green home i Organizacija „KANA/ko ako ne arhitekt?” su im takođe pružili podrsku, a očekuju još onih koji su spremni i fizički da stanu uz njih i daju primjer ostalima kako se čuva Zabjelo od vandalizma!

Grupa nezadovoljnih stanara kvarta ispod Ljubovića

Podsjetimo, stanovnici Zabjela su i ranije izvojevali pobjede na području brda Ljubović, kada je brdo zaštićeno od vandala postavljanjem kapije, kao i kada su zahtijevali izgradnju igrališta za djecu sa druge strane Ljubovića. Ostaje da se vidi hoće li nadležne službe Glavnog grada ovog puta imati sluha za apele zabrinutih građana i adekvatno reagovati povodom daljeg ugrožavanja brda Ljubović i stanara iz njegove okoline.