Tijana Vujović: Slikarstvo je ljubav

Tijana Vujović je mlada likovna umjetnica koja je svoje djetinjstvo provela na Zabjelu gdje i danas živi i stvara. Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Rajka Todorovića Todora i danas je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG). Trenutno je na Master studijama Istorije kulture i istorijske antropologije u Podgorici.

Zašto si odabrala baš studije likovnih umjetnosti i kada se javila želja da završiš baš te studije?

Oduvijek sam voljela da crtam, da dizajniram modele, ukrašavam… Želja da se bavim umjetnošću je uvijek postojala, a u četvrtom razredu gimnazije sam odlučila da upišem FLU na Cetinju.

Da li si kao mala maštala da budeš nešto drugo kad odrasteš?

Jesam, mnogo toga. Uvijek mi je bilo teško da se odlučim za jednu stvar jer me mnogo toga zanimalo. Tako je i danas. Ali slikarstvo je ljubav.

Kakav je život jednog umjetnika? Kako teče jedan tvoj običan dan posvećen stvaranju?

Počinje sa kafom. Umjetnici, ako se dođe do tog statusa, žive kao i svi ostali ljudi. Ustajanje, borba sa svakodnevicom i obavezama pa odmor.

Da li si studentske dane provela na Cetinju ili si putovala na fakultet kao većina Podgoričana?

Provodila sam radne dane na Cetinju, a vikende u Podgorici, kao svi Podgoričani.

Često se za Nikšić kaže da je grad boema. Da li je Cetinje grad umjetnika i zašto?

Ne znam da li je tako kada je u pitanju Nikšić, a za Cetinje se kaže, vjerovatno, zato što su tamo smještene naše umjetničke akademije.

Tijana Vujović Slikarstvo je ljubav

Koja ti je omiljena tehnika i zašto? 

Volim da isprobavam razne tehnike. Trenutno radim sa akrilikom jer je lako dostupan, brzo se suši i prilično je postojan materijal.

Kažu da se svi umjetnici vezuju za svoja djela. Da li ima neka slika za koju si posebno vezana i zašto?

Svako se vezuje za nešto što sam stvori. U slučaju slikara, vajara… uvijek se desi da neko djelo nosi posebnu emociju ili prizor blizak samom stvaraocu. Ta djela se izdvajaju i teško ili nikakako ih ne dajete na prodaju. Imam nekoliko takvih, na sigurnom su.

Zašto si odabrala baš Master iz Istorije kulture i istorijske antropologije? Možeš li nama, koji manje o tome znamo, reći koje će biti tvoje profesionalno zvanje kada završiš ovaj Master i čime bi se onda mogla baviti?

 

To je teorijski studij koji se bavi izučavanjem istorije kulture i pripada oblasti humanističkih nauka. Upisala sam ga zato sto nisam imala prilike da se bavim takvim teorijama i predmetima u toku mojih akademskih studija, a djelovali su mi veoma zanimljivo. Po završetku ću dobiti zvanje Magistra nauka, što mi (nadam se) otvara širi spektar mogućnosti za zaposlenje i bavljenje umjetnošću, kulturom i naukom.

Tijana Vujović Slikarstvo je ljubav

 

Koliko samostalnih izložbi si imala do sada?

Dvije „ozbiljne” u galerijskom prostoru i pet – šest u negalerijskim prostorima: hol banke, kafe galerije…

Da li si osvojila neke nagrade? 

Jesam, u toku studija. Na četvrtoj godini za slikarstvo, i u okviru projekta Ekonomskog fakulteta “Susreti” za sliku.

Da li misliš da se može živjeti od umjetnosti i da li bi mladima preporučila da se time bave?

Nije sve u novcu, ali je i to važan životni aspekat .Kod nas je teško živjeti od umjetnosti, iako nas zovu „zemljom slikara”. Ne znam da li bih preporučila mladima da se bave ovim zvanjem jer ni ja ne mogu da živim od umjetnosti, vec se uvijek snalazim, ali sam se odlučila za umjetnost jer je volim i to je ono što me ispunjava. E to bih svima preporučila – da nađu ljubav i zadovoljstvo u tome, čime god odluče da se bave.

Više Tijaninih radova možete pogledati na: http://behance.net/TIJANAVU

Intervju je objavljen u drugom broju časopisa Glas Zabjela, marta 2017. godine