Zabjelo dobija dvije javne česme, a možda i tri?

Zabjelo dobija dvije javne česme, a možda i tri?

Inicijativa građana sa Zabjela i portala Glas Zabjela je konačno dobila odgovor, a Zabjelo će u međuvremenu dobiti dvije javne česme.

Podsjetimo, u decembru prošle godine, u okviru druge epizode serijala Forum Republikum, koju možete pogledati klikom ovdje, pokrenuli smo inicijativu i anketirali građane o tome da li je Zabjelu potrebna javna česma i na kojoj lokaciji.

U toj emisiji smo razgovarali sa geologom na temu podzemnog bogatstva pitke vode kojim raspolaže Podgorica kao i sa zaposlenim iz Vodovod i kanalizacija Podgorica koji nam je potvrdio da tehnički uslovi za postavljanje javne česme na najprometnijem mjestu u naselju već postoje.

Kombinovane ankete putem društvenih mreža su omogućile da više od 400 građana izrazi želju za novom javnom česmom u ovom naselju, a za njenu lokaciju je pristiglo više od 140 predloga.

Zabjelo dobija dvije javne česme, a možda i tri?

Tijesna većina predloga, u kombinaciji sa drugim faktorima poput blizine osnovne škole, dječijeg parka i najprometnije saobraćajnice na Zabjelu, preporučili su lokaciju u samom centru naselja, na raskrsnici ulica Radosava Burića i 27. marta, kao najbolje rješenje.

Rezultati ankete su zajedno sa inicijativom proslijeđeni kabinetu gradonačelnika 14. januara ove godine, ali nažalost bez odgovora. Ipak, prilikom sastanka povodom odgovora građanima na tadašnja pitanja o izgradnji novog parka na Zabjelu, podsjetili smo i na potrebu postavljanja javne česme, pa su uslijedila dva telefonska poziva iz Vodovoda, nakon kojih smo sa jednim od zaposlenih u Vodovodu posjetili predloženu lokaciju i na licu mjesta se uvjerili da tehnički uslovi za realizaciju ovog projekta zaista postoje.

Zabjelo dobija dvije javne česme, a možda i tri?

Mjeseci su prolazili bez konkretnog odgovora, pa smo odlučili da još jednom uputimo ovu inicijativu kabinetu gradonačelnika, ali i podgoričkom Vodovodu, kako bismo bili sigurni da će inicijativa biti zaprimljena, jer kod prvog pokušaja nismo dobili zvaničnu potvrdu o tome.

I zaista, ovog puta u jako kratkom roku je uslijedio i telefonski poziv iz kabineta gradonačelnika u kojem smo obaviješteni da će na Zabjelu biti postavljene dvije javne česme, i to u okviru novog parka na Zabjelu (najvjerovatnije u dijelu parka namijenjenom kućnim ljubimcima), gdje je i bila najavljena prvobitnim projektom parka, kao i na mikrolokaciji u Ulici Ilije Plamenca. Ova druga je već realizovana, tako da je Zabjelo konačno dobilo javnu česmu na jednom od najdužih i najtežih pravaca za pješake tokom ljetnjih vrućina.

Zabjelo dobija dvije javne česme, a možda i tri?

Iz kabineta gradonačelnika nam je saopšteno da će i lokacija predložena našom inicijativom takođe biti uvažena za postavljanje javne česme. Ovo je naročito važno iz razloga što, prije svega, potvrđene dvije lokacije se nalaze na istom pravcu u razmaku od oko 200 metara, ali nisu najpraktičnije za pješake koji dolaze iz smjera centra grada (kao što bi to bila predložena lokacija u centru Zabjela). Osim toga, u centru Zabjela se nalaze dječiji park i Osnovna škola “Vuk Karadžić”, za koje je javna česma logična potreba.

Nakon toga, dobili smo i poziv iz Vodovoda, u kojem nam je rečeno da će javna česma najvjerovatnije biti realizovana i na lokaciji koja je predložena inicijativom, iako bi to moglo da potraje nekoliko sedmica, zbog obima postojećih radnih obaveza i zadataka. Samo je još potrebno da zahtjev za realizaciju ovog projekta uputi gradska uprava, zato što bi to značilo da će Glavni grad preuzeti troškove javne česme, jer neko mora.

Dakle, Zabjelo je već dobilo jednu javnu česmu na jednom od najdužih pravaca za pješake iz ovog naselja, a u njenoj blizini će uskoro dobiti još jednu. Dok se za treću, koja je prvobitno zatražena inicijativom, čeka da Glavni grad uputi zvaničan zahtjev podgoričkom Vodovodu, nakon čega bi trebalo da se pristupi realizaciji ovog projekta po želji građana.

Realizacija ovog projekta bi zadovoljila potrebe kako brojnih pješaka i stanara iz centra Zabjela tako i osnovaca iz obližnje škole, ali bi bila i pokazatelj da Glavni grad ima sluha za jasno iskazane potrebe građana.