Zabjelski zaveslaj ka Svjetskom kupu

Zabjelski zaveslaj ka Svjetskom kupu

Završetak maja je u Republici izrodio neočekivanu priču. Sportsko-rekreativno rafting društvo Zabjelo upalilo je baklju avanture, koja obasjava put i ostalima da postanu dio rafting porodice u našoj zemlji.

Ovu rafting priču čine predsjednik kluba Marko Manojlović, zatim Miloš Sekulić, Milika Milikić, Milorad Radulović i Janko Radonjić. Zabjelska petorka je pokrenula ideju da rafting sport zaživi i u Crnoj Gori, zemlji koju već predstavljaju i predstavljaće kako u regionu, tako i u Evropi. A ni svjetska scena nije daleko.

Ekipu čini društvo iz kvarta ulica Vojislavljevića i Jerevanske na Zabjelu, koje je godinama zajedno odrastalo, družilo se i učilo u istoj osnovnoj školi – „Oktoih“.

Zabjelski zaveslaj ka Svjetskom kupu
Sa treninga na Morači

Šta je, zapravo, sportski rafting?

Takmičenja u raftingu čine 3 discipline koje se karakterišu kroz RX, slalom i spust (downriver). Kategorije su podijeljene na mušku, žensku i miješanu kombinaciju, dok svjetska takmičenja organizuju i paraturnire.

RX se odvija kroz trku na vrijeme, a nakon kvalifikacija slijede tradicionalni dueli jedan na jedan, u sistemu prvoplasirani protiv osmoplasiranog, zatim drugoplasirani protiv sedmoplasiranog, i tako sve do finala, odnosno konačnog pobjednika.

Slalom, pretpostavljate, vezan je za uzvodne i nizvodne kapije, koje četverac prelazi kroz slalom u dvije trke, takođe uslovljen vremenom. Po završetku, za prikazane sposobnosti i vještine posada dobija bodove na osnovu vremena i penala (dodavanja sekundi zbog eventualne greške). Slalom se održava na istoj stazi kao i RX.

Spust ili downriver je najduža disciplina i odvija se kroz nekoliko kilometara dugu stazu. U principu se vozi jedna trka, a vrijeme je, takođe, presudni faktor. Rijeke na kojima se takmičenja odvijaju dijele se u pet kategorija, odnosno klase brzaka, od najslabije do najteže prohodne, u nivoima od 1 do 5. Na primjer, rijeka Tara u visokom vodostaju ima brzake klase između 4 do 5.

Zabjelski zaveslaj ka Svjetskom kupu

Zabjelo debitovalo na Evropskom kupu

Novoformirani rafting klub Zabjelo svoju premijeru dosanjao je u periodu od 11. do 13. septembra prošle godine na Evropskom kupu u Zubinom potoku, na Kosovu. Osim crnogorske, učestvovale su i posade iz Srbije (pet timova), Bugarske (dva tima) i Hrvatske (jedan tim). Pandemija novog koronavirusa spriječila je tada veslače iz Italije, Rusije, Ukrajine, Sjeverne Makedonije…

Rafting klub Zabjelo je tom prilikom dobio zahvalnicu od organizatora, čime je i počela njihova avantura kroz divlje vode koje se trude da ukrote.

Zabjelski zaveslaj ka Svjetskom kupu

Nova stranica istorije u Francuskoj

Zabjelski klub ponovo, po drugi put u svojoj kratkoj istoriji, od 18. do 20. juna učestvuje na Evropskom kupu u Zubinom potoku, što će biti uvertira za još veće i zvučnije takmičenje.

U međuvremenu je SRRD Zabjelo dobilo poziv od Svjetske rafting federacije (WRF) za učešće na Svjetskom kupu u Francuskoj. Pripreme za Svjetsko prvenstvo, SRRD Zabjelo planira da provede u Italiji (Villeneueve, Aosta), gdje su takođe pozvani od strane svojih kolega i konkurenata.

Svjetki kup se održava u Aržantjer la Bese, na jugoistoku Francuske, u departmanu Gornjih Alpa, od 28. juna do 3. jula ove godine. Učesnici dolaze sa tri kontinenta – Evrope, Azije i Južne Amerike. Na takmičenju će biti 80 timova i 250 takmičara. Rafting ekipa Zabjelo želi da se nađe među samim kremom ovog sporta, i okuša svoju snagu ali i razmijeni znanje sa kolegama sa raznih krajeva planete.

Zabjelski zaveslaj ka Svjetskom kupu
Zabjelčani na Evropskom kupu u Zubinom potoku

Manojlović: Očekujemo podršku

Cjelokupnu opremu (gumeni rafting čamac, vesla, gumena zaštitna odijela, sigurnosne prsluke i kacige) i transport opreme kombi vozilom, kao i transport ekipe do staze su, do sada, kupili – finansirali iz sopstvenih sredstava.

„Kako bi se u potpunosti pripremili za ovo takmičenje, sa prijateljskim klubom iz Italije, dogovorili smo da, neposredno prije odlaska za Francusku, usputno svratimo na nekoliko dana kod njih, radi zajedničkih priprema. To nam je itekako potrebno i važno u postizanju odgovarajućih rezultata, novih iskustava i forme za ovako značajno i afirmativno takmičenje. Naravno, nadamo se i finansijskoj podršci, koja nam je neophodna, naglašava predsjednik rafting kluba Zabjelo Marko Manojlović.

S tim u vezi, entuzijastična petorka želi da podigne nivo raftinga i njegov takmičarski značaj u Crnoj Gori. Naročito kroz zdrave stilove života, socijalizaciju i sportski aspekt. Na tom putu dobrodošla je svaka iskrena, moralna i finansijska podrška svih onih koji su svjesni životne sredine i statusa koji rafting ima na brzacima naših predivnih rijeka. Naravno, uz iskrenu nadu da će i država prepoznati ovu plemenitu ideju.

Zabjelski zaveslaj ka Svjetskom kupu

Rafting klub Zabjelo u toj misiji želi da okupi veliku porodicu klubova i započne sportsku revoluciju u Crnoj Gori. Želja im je, kako kažu, da se rafting savez osnuje i u njihovoj zemlji, pod čijom zastavom su utkane njihova ljubav i želja da je s ponosom predstavljaju u rafting svijetu.

Pozivamo sve ljude dobre volje, institucije i organizacije da podrže ove mlade i nadahnute Zabjelčane. Svi zajedno u istom pravcu veslajmo!

Obratite im se na mejl raftingklubzabjelo@gmail.com