Zaboravljena park-šuma Zelenika na meti šumokradica, piromana, investitora (FOTO+VIDEO)

Zaboravljena park-šuma Zelenika na meti šumokradica, piromana, investitora (FOTO+VIDEO)
PUP - Prostorno-urbanistički plan Glavnog grada do 2025. godine / Google Maps
Daleko od očiju javnosti, ali ne i od očiju mještana naselja Zelenika, istoimena park-šuma na Ćemovskom polju već godinama postepeno nestaje. Nakon dugogodišnje pohare od strane šumokradica, ovog ljeta se najveća park-šuma u Podgorici našla i na meti piromana, a kako se čini i investitora, koji na ovom području i u skladu sa planovima Glavnog grada, zamišljaju biznis zonu. To je utisak našeg sugrađanina iz naselja Zelenika, Vladimira Jokića, koji se našem portalu obratio sa informacijama koje je proizvelo njegovo nezavisno istraživanje, motivisano brigom o sopstvenoj zajednici.

Predmet interesovanja mještanina Vladimira Jokića je park-šuma Zelenika koja se prostire sa lijeve strane Bulevara Zetskih vladara (od Vodovda prema KIPS-u). Jokić smatra da ovaj park nije bitan samo za stanovnike naselja Zelenika već za čitav grad Podgorica. Ako se pogledaju Google mape vidi se da je taj park veći od park-šume Gorica, Njegoševog parka, Tološkog parka, Zlatičke šume itd.

Zaboravljena park-šuma Zelenika na meti šumokradica, piromana, investitora (FOTO+VIDEO)
Google Maps

“Već godinama unazad pišem (skrećem pažnju) službama Glavnog grada da se ova šuma zaštiti od nelegalne sječe, požara i bacanja otpada. Koliko se ja sjećam jednom se odazvao prethodni gradonačelnik Slavoljub Stijepović, angažujući službe Čistoće koje su očistile veći dio otpada ali je to uzaludan posao dok god može nesmetano da se ulazi teretnim vozilima” – tvrdi Jokić.

Uz svoje tvrdnje, Jokić je priložio i fotografije ovog područja iz 2016. godine koje se mogu pogledati klikom ovdje, kao i ovogodišnje fotografije, koje jasno govore o učestalosti neželjenih pojava i o trajanju ovog problema.

Zaboravljena park-šuma Zelenika na meti šumokradica, piromana, investitora (FOTO+VIDEO)
FOTO: Vladimir Jokić

Kada je na funkciju došao aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković, Jokić tvrdi da se ponovo obratio gradskoj upravi, i to u maju 2019. godine:

“…ovo je nekada bila gusta šuma, sada je ostalo možda 50% iste, niko ne brine o njoj, samo se taloži smeće, nesavjesni građani kidaju stabla, pale šumu itd. Ne znam da li neko ko je zadužen iz Glavnog grada svjestan koliko nam svima znači ova park šuma? Da je ovo jedan od većih parkova našeg grada i ako ostanemo bez njega ostaćemo bez većeg dijela zelenila Glavnog grada, čistog vazduha, zaštite od vjetra i tako dalje. Pored moje želje da razmišljam pozitivno počeo sam da sumnjam da se to radi namjerno (nadam se da griješim, želim da je tako). Morate se složiti da je ovolika nebriga prosto neshvatljiva u današnje doba kada svi u svijetu teže ka više zelenila, a mi ga uništavamo i ne činimo ništa da to spriječimo.”

Na ovaj dopis, kako kaže Jokić, dobio je samo poziv od službenika iz Glavnog grada da će nešto biti preduzeto povodom njegovih zahtjeva, koji nisu bili vezani samo za park-šumu, ali da nije došlo do značajnije promjene, uprkos njegovim ponovnim podsjetnicima.

Nakon toga, Jokić je, kako tvrdi, u januaru 2020. godine pisao Sistemu 48, platformi Glavnog grada za prijavu problema i slanje upita, ali kako kaže, nije dobio odgovor na temu park-šume.

Najbolju perspektivu na ovaj problem pružaju uporedne slike sa Google mapa na kojima se jasno vidi nestajanje park-šume Zelenika, od 2009. do 2019. godine.

Zaboravljena park-šuma Zelenika na meti šumokradica, piromana, investitora (FOTO+VIDEO)
Google Maps

Nakon toga, Jokić se i mjesnoj zajednici obratio pismenim zahtjevom, koji je dostavio portalu Glas Zabjela na uvid.

“Pisao sam i Mjesnoj zajednici Zabjelo, 25.02.2021. godine i na to takođe nisam dobio odgovor, samo su me tog dana primili na razovor kad mi je rečeno da će proslijediti zahtjev Glavnom gradu i na tome se završilo. Tačka 5 toga zahtjeva se ticala park-šume Zelenika” – uporan je Jokić.

mzU tom zahtjevu, Jokić je između ostalog tražio i da se u okviru MZ Zabjelo imenuje predstavnik koji bi bio kontakt osoba za stanovnike Zelenike, jer, podsjećamo, ovo naselje nema svoju mjesnu zajednicu.

Nakon toga, Vladimir Jokić još nije bio spreman da odustane, pa je bio uporan i putem Facebook komentara, nakon čega je dobio sastanak sa rukovoditeljkom Službe za ostvarivanje izvršne funkcije gradonačelnika.

Kako kaže Jokić, rezultat tog sastanka je bio dogovor da ponovo pošalje mejl, što je i učinio, nakon čega je dobio odgovor da Zelenilo d.o.o. redovno održava zelenilo na razdjelnom ostrvu i zeleni pojas duž Bulevara Zetskih vladara, kao i park-šumu Ćemovsko polje preko puta naselja Zelenika” te da ovo društvo planira da u predstojećem periodu formira novi drvored duž ovog bulevara, od kružnog toga do nadvožnjaka. Odgovor u originalu možete pogledati klikom ovdje.

Ipak, reakcija je stigla kasno, jer su se nekoliko dana prije ovog odgovora, brige Vladimira Jokića obistinile: u njegovom naselju je izbio ogroman požar, koji je desetkovao park-šumu Zelenika.

Na Jokićevu molbu, njegov prijatelj je iz vazduha snimio posledice požara koje možete pogledati u nastavku.

Nedugo nakon nemilih događaja, kako kaže Jokić, iz intervjua jednog medija sa gradonačelnikom Vukovićem u septembru ove godine, Jokić saznaje da Glavni grad navodno planira biznis zonu u ovom pojasu.

Nakon svega, Jokić je odlučio da sam pokuša da dobije odgovore. Provjeravajući platformu eRegistri saznao je, kako kaže, da za ovu zonu grada ne postoji DUP (detaljni urbanistički plan) već PUP – “Prostorno-urbanistički plan Glavnog Grada Podgorice do 2025. godine” na osnovu kojeg je na lokaciji park-šume Zelenika planirana IP – površina za industriju i proizvodnju.

Ovo pitanje Jokić je iznio i na sastanku gradske uprave sa mještanima MZ Ljubović i MZ Zabjelo koji u cjelosti možete pogledati klikom ovdje. U direktnom obraćanju, gradonačelnik Ivan Vuković je saopštio Vladimiru Jokiću da najveći dio ovog područja jeste planiran da bude park-šuma, a da jedan dio nije.

Na kraju, Vuković je pojasnio da je svjestan da do sječe šume u ovom parku vjerovatno dolazi iz nečije nužde a ne iz obijesti, ali da se ta park-šuma, iako je planirana akcija pošumljavanja, mora ograditi da bi se zaštitila.

Nije teško primijetiti koliku zapravo površinu obuhvata IP – površina za industriju i proizvodnju u odnosu na cijelu park-šumu na Ćemovskom polju.

Dovoljno je pogledati uporedni prikaz satelitskog Google snimka i grafički prikaz dijela PUP-a “Prostorno-urbanistički plan Glavnog Grada Podgorice do 2025. godine”

 

Zaboravljena park-šuma Zelenika na meti šumokradica, piromana, investitora (FOTO+VIDEO)
PUP – Prostorno-urbanistički plan Glavnog grada do 2025. godine / Google Maps

Glavni grad Podgorica je 29.12.2008. godine donio Odluku o pristupanju izradi Prostorno urbanističkog plana Glavnog grada Podgorica sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu.

Prostorno-urbanistički plan Glavnog grada Podgorica donio se tada  za ukupnu teritoriju Glavnog grada i zamijenio je dotadašnje dotadašnje planske dokumente PPO (1990), GUP Podgorica (1990) i GUP Golubovci (2005).

Ugovorom   br. 01-031/10-3604 od 03.06.2010 naručena je izrada Prostorno urbanističkog plana Podgorice za period do 2025. godine  koji je nakon konsultacija sa javnošću, nizom javnih rasprava i usvojen donošenjem Odluke o Prostorno urbanističkom planu Glavnog grada- Podgorice Br.01-030/14-253 u Podgorici, 25.02.2014 godine od kada je važeći.

Expergo podcast glas zabjela
Prethodni članakGradonačelnik danas sa Zabjelčanima, Đurišić jutros legao na ulicu da spriječi asfaltiranje
Sledeći članakNastavljena borba za drugu fazu parka, sastali se gradonačelnik i građani