13. Smotra kratke video forme – AVI Fest, u organizaciji Zabjelo Republike

13. Smotra kratke video forme - AVI Fest, u organizaciji Zabjelo Republike

Ovog vikenda, 22. i 23. decembra, u KIC-u „Budo Tomović” i u Mediteranskom vrtu na brdu Gorica održaće se 13. izdanje Smotre kratke video forme – festivalternativnogfilmavidea – AVIFest u organizaciji NVO Zabjelo Republika. 

13. Smotra kratke video forme - AVI Fest, u organizaciji Zabjelo Republike

U nastavku pročitajte više o festivalu, utiscima crnogorskog književnika Balše Brkovića, intervju sa osnivačem Zoranom Bojovićem kao i o programu ovogodišnje smotre.

Crnogorski književnik Balša Brković, povodom održavanja festival 2009. god. napisao je:

„…Ovogodišnje, četvrto izdanje ove Smotre potvrđuje ispravnost puta onih koji su od početka stali uz ovaj projekat: duh gerile, i upornost mladih tragalaca ponekad naprosto nemaju zamjenu. Ako niste spremni na to, ničemu se ne nadajte.

 Na svakoj od prethodnih Smotri gledali smo mnoštvo lucidnih, duhovitih, vrijednih radova. Neki od njih su zadobili status kultnih urbanih artefakata prvoga reda, svojevrsne potvrde jedne nove kreativne energije, daleko od kalkulantskih orgija ovdašnjih “glavnih tokova”. Na svu sreću.

 Bilo je tu i duhovitog, ali zbog toga ne manje razornog društvenog angažmana, i hermetičnog artizma, i suptilnih vizuelnih istraživanja i ambicioznijih filmskih rukopisa

 U najkraćem jedan beskrajno važni panoptikum nove senzibilnosti i novih stvaralačkih praksi. I ovododišnja Smotra će, utisak je, nastaviti u tom duhu.

 Beskompromisno i razigrano. Samosvojno i pametno. I hrabro. Zar je to, danas i ovdje, malo?”

13. Smotra kratke video forme - AVI Fest, u organizaciji Zabjelo Republike

Slijedi kratak intervju sa osnivačem Zoranom Bojovićem.

Kako je nastao AviFest?

Smotra kratke video forme – festivalternativnogfilmavidea – AVIFest, nastala je 2006. godine iz potrebe da se stvori prostor za afirmaciju kratkih filmskih i video formi. Pokretač festivala je NVO “Zabjelo Republika”.

Koja je bila vizija i namjera?

U Crnoj Gori do tada nije postojala manifestacija namijenjena isključivo autorima koji se bave video artom, experimentalnim ili kratkim filmom, pa je Smotra popunila tu prazninu. Upravo je i to bila namjera – da se omogući autorima, bili oni početnici ili afirmisani, mogućnost komunikacije sa publikom.

Po čemu se izdvaja od drugih festivala sličnog ranga?

Jedini smo festival kratkog alternativnog filma u Crnoj Gori, a publike koja razumije alternativu nikada nije bila puno, pogotovo kod nas. Kad tako stoje stvari, onda nema potrebe za bilo kakvim “šminkanjem”, PR i marketinškim “pozicioniranjem”… Festival se punih 5 godina održavao bez finansijske podrške bilo koje institucije, bez budžeta, tako da smo opstali snagom sopstvenog entuzijama. I zahvaljajući vjernoj publici koja zna da prepozna kreativne iskre.

Zašto baš kratka video forma?

Svuda je u svijetu, razvojem tehnologije, došlo je do eksplozije kreativnosti. Pogotovu u svijetu filma. Danas nosimo u džepu kamere sa kojima se komotno mogu snimati filmovi. Nikada ranije nije bilo toliko mogućnosti da snimite film, pa je kratka video forma upravo onaj početni nivo na putu prema velikim djelima.

Koliko je filmova prošlo do sad kroz festival?

Za ovih 12 godina prikazali smo tačno 195 filmova domaćih autora i oko 100-tinjak inostranih.

Koliko je publika prepoznala festival i hoće li biti organizovan i u budućnosti?

Smotra se redovno održava već 12 godina, na ovaj ili onaj način, sa budžetom ili bez njega, pa ne vidim razlog da se prekine kontinuitet. Svakako, radićemo na podizanju raznovrsnosti i kvaliteta, a namjera nam je da sa programom Jugoslovenska Video Avijacija, koji je premijerno prikazan na XII Smotri 2017, postanemo regionalno zapažen festival. Takođe, u planu su i neke aktivnosti tokom cijele godine.

Zoran Bojović, urednik Smotre kratke video forme – festivalternativnogfilmavidea – AVIFest

www.avifest.me

Kompletan program ovogodišnje Smotre možete pogledati ovdje.

1 komentar