Najbolji crnogorski film je – zabjelski!

Najbolji crnogorski film je - zabjelski!
Kadar iz filma "Zlatne čaklje"

Neočekivana vijest je nedavno stavila Zabjelo na mapu svjetske kinematografije! Naime, kako prenosi Gradski portal, po ocjenama sajta IMDB, jednog od najposjećenijih na svijetu kada su u pitanju ljubitelji filmova, najbolji crnogorski film je snimio, ni manje ni više, nego Zabjelčanin – na Zabjelu.

U tekstu koji je za Gradski portal pripremio Branko Vukelić navodi se da je ovaj podatak “otkrio” sajt ravereviews.org koji se bavi rangiranjem i mapiranjem top lista filmova, serija, muzike i drugog.

Na mapi najbolje ocijenjenih filmova po evropskim zemljama, kao najbolji crnogorski film potpisane su “Zlatne čaklje”, reditelja Zorana Bojovića, o kojima smo pisali i ranije u intervjuu sa Zoranom koji možete pročitati ovdje.

Najbolji crnogorski film je - zabjelski!
Izvor: ravereviews.org

Kako za Gradski portal piše Vukelić, radnja filma prati Bora Lija kojem se u snu javlja glas i govori mu da na jugu postoji zemlja pod nazivom Zabjelo čije stanovnike zlostavljaju zla vještica i njen muž.

Stanovnici te zemlje, kako je opisano u filmu, trpe nepravdu, korupciju i teror, a njen nacionalni simbol su – čaklje.

Boro odlučuje da vodenim putem dođe do Zabjela i uđe u teritorijalne vode te ponosne zemlje kako bi pomogao njenim stanovnicima.

Tamo ga dočekuje najstariji Zabjelčanin sa svojom djecom i on počinje da uči o geografiji, društvenim prilikama i istoriji Zabjela. Iako ga muči nostalgija i zabjelska vrućina, Boro odlučuje da se suoči sa zlim silama.

Reditelj filma „Zlatne čaklje“, premijerno prikazanog 2007. godine, ovo djelo opisuje kao kultni film koji obiluje podgoričkim jezikom i humorom, piše Vukelić.

Najbolji crnogorski film je - zabjelski!

„Zlo i dobro su univerzalne kategorije, film je prepun savremenog, titogradsko-podgoričkog žargona, glavni glumac je lutka za sebe, a sporedni glumci jednostavno briljiraju. Čari naturščika. Tako da film uspijeva bez problema zabaviti publiku bilo gdje“, objasnio je svojevremeno autor Zoran Bojović.

„Zlatne čaklje“ su osvajale nagrade na festivalima u Srbiji i Hrvatskoj, a ravereviews.org je naveo da je njihova ocjena 8.4 što ih čini najboljim filmom iz Crne Gore ili bar „najbolje rangiranim“.

U filmu igraju Jelena Božović,  Bojana Knežević, Ivan Đurović, Dušan Kovačević i Igor Lazić (Niggor). Bora Lija igra Boris Ivković, samouki glumac iz hrvatskog grada Sinja. U filmu se pojavljuje i Dragan Roganović Šomi, a od zabjelskih imena tu su Slobodan Bećo Došljak, Džavid Džaka Mahmutović, Rade Rapido i Bobo Đurišić.

Film možete pogledati u nastavku.