FK Zabjelo: Od livade do stadiona (3)

FK Zabjelo: Od livade do stadiona (3)

Predrag Pajović, ljubitelj fudbala i sekretar Fudbalskog kluba Zabjelo je tokom decenija prikupio i napisao više od 10kg materijala i fotografija u koje je naša redakcija imala uvid. Njegov trud biće pretočen u monografiju “FK Zabjelo”, pa pozivamo sve ljubitelje zabjelskog fudbala i moguće sponzore da pomognu da ovo djelo ugleda svjetlost dana. Zadovoljni smo što smo dobili ekskluzivno pravo da u ovom feljtonu prenesemo dio njegovih zapisa o ovom klubu.

FK Zabjelo: Od livade do stadiona
Predrag Peđa Pajović

Preporučujemo da ovu priču pratite od početka, tako što ćete pročitati prvi dio feljtona, FK Zabjelo: Od livade do stadiona (1).

U Skoplju je 6. jula 1968. godine održana Skupština Fudbalskog saveza Jugoslavije na kojoj su ukinute dvije a formirane četiri druge lige (Istok, Zapad, Sjever i Jug). Drugu ligu Jug sačinjavali su klubovi iz Crne Gore, BiH do Travnika i Livna i Hrvatske do Makarske. Titogradska Tara (Zabjelo) je ubjedljivo osvojila prvo mjesto u Republičkoj ligi. Najzaslužniji za uspjeh kluba bio je trener Milutin Milo Sekulić, predsjednik kluba Dragutin Dajo Đurišić, kao i igrači koji su svi imali amaterski status.

FK Zabjelo: Od livade do stadiona (3)

U februaru 1968. godine u Makedoniji, u gradu Ohridu, održan je fudbalski turnir reprezentacije omladinaca. Selektor reprezentacije Crne Gore Vujošević Vlatko, pored trenera (svog pomoćnika) Milutina Mila Sekulića, poveo je i sedam igrača Zabjela: golmana Maraš Mlađa, te igrače Jovanović Raša, Jakić Milana, Vuković Zorana, Karadžić Danila, Đurišić Zorana i Bojanić Draga.

Prvenstvo je počelo 25. avgusta 1969. godine, a učestvovalo je 16 ekipa.

FK Tara (Zabjelo) je u drugoj ligi grupa Jug osvojila 16. mjesto i vratila se u republičku ligu. Za trenera je postavljen Berišić Nino.

U sezoni 1970/1971 od 12 ekipa FK Zabjelo je zauzelo 10. mjesto.

U sezoni 1971/1972 od 12 ekipa FK Zabjelo je zauzelo 7. mjesto.

Krajem marta mjeseca 1972. godine na poziv fudbalskog kluba Sarkofano iz Rima, člana 3. regionalne lige Italije, Zabjelo je počelo turneju po Italiji. Predsjednik kluba Dajo Đurišić je odmah naručio odijela sa grbom kluba a to su ujedno bila i prva odijela sa grbom jednog kluba na ovim prostorima.

FK Zabjelo: Od livade do stadiona (3)

U prvoj utakmici pobijedili su Rijetu 1:0, drugu ekipu Ćivita Kastelana 4:1, treću ekipu stranih studenata filozofskog fakulteta sa 4:0, dok su protiv domaćina Sarkofano izgubili sa 5:2. Iz Italije se vraćaju 8. aprila 1972. a u sezoni 1972/1973 Zabjelo od 16 klubova zauzima 9. mjesto. U sezoni 1974/1975 od 16 klubova Zabjelo zauzima 11. mjesto. U sezoni 1975/1976 od 16 klubova Zabjelo zauzima 13. mjesto i spada u mini rang takmičenja.

Sezona 1976/1977 FK Zabjelo se takmiči u podsavezu gdje je bilo 14 klubova i trener Gano Ćerić uspijeva za jednu sezonu vratiti klub u veći rang takmičenja (republičku ligu).

Sezona 1977/1978 FK Zabjelo se takmiči u Republičkoj ligi ali zbog smanjenja lige ponovo ispada u niži rang takmičenja.

Sezona 1978/1979. FK Zabjelo se takmiči u srednjoj regiji sa još 9 klubova a ekipu FK Zabjela predvodi Spasoje Baćko Pavlović. U ovoj sezoni FK Zabjelo zauzelo je drugo mje- sto i nije uspjelo vratiti se u viši rang takmičenja.

FK Zabjelo: Od livade do stadiona (3)

Sezona 1979/1980 u srednjoj regiji takmičilo se 12 klubova. Ni u ovoj sezoni FK Zabjelo nije se plasiralo u viši rang (Republičku ligu) jer je prvo mjesto FK Tekstilac (TITEX) sa 8 (osam) bodova prednosti nad FK Za- bjelo koje je bilo drugo na tabeli.

Poslije ove sezone FK Zabjelo ostaje bez igrališta sve do 1980. godine. Utakmice igra na igralištu FK TITEX-a sa FK Metalac, FK Bratstvo i FK Crvena stijena.

Prvu utakmicu na svom novom terenu (kod fabrike TITEX) odigrali su 26. avgusta u sezoni 1984/1985. protiv FK Ibra i slavili su sa 2:1. Trener ove sezone FK Zabjelo bio je Dimitrije Dimo Mitrović.

Biografija autora hroničara i sekretara kluba

Predrag Peđa Pajović rođen je u centru Titograda, a od svoje prve godine do danas živi na Zabjelu. Voli djecu i fudbal pa je objavio do sada pet knjiga za djecu, “Čudna mašina”, “Čudesna šuma”, “Vrabac na nišanu”, “Zabjelska murva” i “Od kamena izvajana”. Priprema monografiju FK Zabjelo od 1963. godine do današnjih dana.