Koliko brzo postajemo „nova osoba“?

regeneracija tijela

Naše tijelo se konstantno regeneriše. Svaki dio tijela se obnavlja sopstvenim tempom. Dok jedne ćelije odumiru, druge ih zamenjuju. Ipak, priča da na svakih 7 godina praktično svako od nas postaje sasvim nova osoba predstavlja samo mit s obzirom na to da se neke ćelije našeg tijela nikada ne menjaju.

Koliko vremena je potrebno našim organima da se regenerišu u potpunosti?

Naša kosa se obnavlja na svakih 2 do 7 godina. Stotine dlaka otpadnu i bivaju zamijenjene novima svakoga dana.

Na svakih 6 mjeseci dobijamo u potpunosti nove nokte.

Epitel našeg želuca u potpunosti se mijenja na svakih par dana.

Vaš epiderm – spoljašni sloj kože, promijeni se u potpunosti na svakih par nedjelja.

Na svaka 4 mjeseca sva crvena krvna zrnca u tijelu bivaju obnovljena. Oko 100 miliona crvenih krvnih zrnaca se rodi u minutu i isto toliko ih odumre.

Na svakih 10 godina dobijate sasvim nov skelet, a na svakih 15 dobijate nov komplet mišića.

Masne ćelije ne gubimo kada mršavimo. One se tokom perioda mršavljenja i gojenja samo skupljaju i šire. U potpunosti se zamjenjuju novim setom masnih ćelija na 25 godina.

Međutim, neki djelovi našeg tijela ostaju sa nama tokom cijelog života:

Otprilike polovina srčanog mišića nikada ne uspije da se zamijeni novim tkivom, jer se te ćelije obnavljaju veoma sporo.

Određeni djelovi mozga dobiju po koji neuron tokom života, ali većina naših neurona je tu još od prije samog rođenja. Veze između neurona koje se grade novim iskustvima i učenjem su ono što je u stalnom procesu promjene. Samo tkivo našeg mozga se ne menja.

Još jedan dio tijela koji se nikad ne mijenja je sam centar našeg očnog sočiva. Nekada davno, prije nego što smo rođeni, jedan mali skup ćelija oformio je krug i počeo je da se ispunjava proteinima. Tokom vremena ta grudvica je rasla dodavanjem sve više i više vlakana. Ono što je u startu bilo u njenom centru, ostaje sa vama do kraja.

Jezgro vašeg očnog sočiva, vašeg prozora duše u potpunosti je isto kao i prvog dana kada ste otvorili oči.

Dakle, neki djelovi našeg tijela se relativno brzo mijenjaju, dok su neki drugi stari onoliko koliko i mi sami. Nova osoba predstavlja samo mit s obzirom da se regeneracija tijela zasniva na tome da se samo neke ćelije našeg tijela regenerišu.

naukaitehnologija.com