Čovjek koji zaspi trčeći

Čovjek koji zaspi trčeći
Din Karnazes

Mnogi atletičari koji se bave trčanjem na duge staze moraju da stanu kada im se poveća nivo mliječne kisjeline u organizmu. Međutim, mišići Dina Karnazesa iz Kalifornije nikad se ne umaraju: on može da trči tri dana i tri noći bez prestanka.

Uspio je da izdrži neke od najtežih proba izdržljivosti, kao što je maraton na Južnom polu pri temperaturi od minus 25 stepeni Celzijusa, ili legendarni maraton kroz Saharu, i pri tome nikad nije imao problema kao što su, na primer, grčevi ili upala mišića, čak i kad bi pretrčao više od 160 km.

– Pri određenom nivou intenziteta trčanja, osećam kao da bih mogao jako dugo da trčim a da se ne umorim – priča Din i dodaje:

– Zapravo, samo postajem pospan. Trčao sam tri noći bez sna i treće noći je već postalo teško. Tada mi se desilo da zaspim dok sam u pokretu i bila mi je potrebna jaka volja da nastavim da trčim.

Prvi put je primijetio da se razlikuje od drugih 2006. godine kada je otišao u centar za testiranje u Koloradu.

Urađen test aerobičke sposobnosti koji je pokazao da Din ima rezultate poput visoko utreniranih sportista.

Potom su krenuli da rade test na mliječnu kisjelinu. Tada su mu rekli da test traje najviše 15 minuta. Međutim, posle jednog sata, ljekari su prekinuli test i rekli da nikad nisu videli ništa slično.

Loren Mesonije sa Univerzita u Savoji objašnjava da je razlika u tome što se aerobička sposobnost izražava kroz izdržljivost kardiovaskularnog sistema, a drugo pitanje je pitanje sposobnosti organizma da iz krvi izbaci mliječnu kiselinu i ponovo je pretvori u energiju.

Pri aktivnosti kao što je trčanje dolazi do sagorijevanja glukoze, usled čega dolazi do proizvodnje mliječne kisjeline kao nusproizvoda i dodatnog izvora energije. Međutim, kad nivo mliječne kisjeline dostigne prevelik nivo, organizam više nije sposoban da pretvara laktat u energiju onom brzinom kojom se on stvara, zbog čega dolazi do porasta kisjeline u mišićima.

Na dobrotvornoj akciji trčanja, kada su njegove kolege uspjele da naprave najviše 15 krugova, Karnazes je istrčao čak 105 krugova!

Blic.rs

FOTO: Ultramarathonman.com