Balkanac osvojio Južni pol

Balkanac osvojio Južni pol

Davor Rostuhar je hrvatski putopisac i fotograf. Rođen 1982. u Zagrebu, studirao je sociologiju ali je fakultet napustio da bi mogao da putuje. Kao slobodni pisac i fotograf živi i radi od 2001. godine, tako da su mu putovanja praktično jedino radno mjesto na kojem je bio angažovan. Republika Hrvatska mu je 2008. godine dodijelila status slobodnog umjetnika. A evo kako je izgledao njegov pohod na Južni pol…

Hodao je po 12 sati dnevno, ukupno 47 dana i za to vrijeme prešao 1.163 kilometra.

Sve vrijeme je vukao i sanke teške 137 kilograma.

Treba napomenuti i da je bio potpuno sam i da ni u jednom trenutku nije pao mrak. Temperatura je bila nevjerovatnih minus 27, a subjektivni osjećaj minus 50.

Davor Rostuhar je sve ove dane proveo na Južnom polu i tako postao prvi Hrvat koji ga je osvojio. On je ujedno i tek 26. čovjek na planeti kojem je to uspjelo.

„Treba da pobijediš samog sebe. Da ubiješ onog papka u sebi koji ti govori – ti to ne možeš, ti si jadan. Bolje ostani u fotelji i natoči još jedno piće”, opisuje Rostuhar za BBC zašto je krenuo na kraj svijeta.

Na pitanje sa kim je išao na Južni pol, samo je kratko odgovorio – „sam”.

Balkanac osvojio Južni pol

Davora je avion ostavio na obali Antarktika i sve vrijeme je 47 dana bio sam:

„Hodao sam do Južnog pola rutom Herkules, koja je dugačka 1.163 kilometara. Na početku su mi sanke bile teške 137 kilograma, a svaki dan su bile kilogram i po lakše kako sam trošio hranu.

„Hodao sam po 10 do 12 sati dnevno, a ostalo vrijeme sam trošio na redovne stvari oko kampa – podizanje šatora, topljenje snijega da dobijem vodu, hranjenje, punjenje baterija preko solarnih ploča, pisanje ekspedicijskog dnevnika, komunikaciju sa bazom i mojim timom.”

Ta samoća mu je najteže pala.

„Tu nije bilo ni mirisa, ni zvukova, ničega što bi pogled mogao da vam uhvati.

„Bio sam kao u praznom prostoru. Zato sam stalno morao da kontrolišem misli i emocije.”

Kaže da se negdje na polovini osjećao kao „najizolovanija osoba na planeti”, okružen sa samo nekoliko kilometara leda, a da mu je dan izgledao kao jedna „lijepa rutina”. Održavanje te rutine, ipak, bio je jedan od najvećih problema. Jer, svaka i najmanja emocija se u tom trenutku – jako povećavala.

„Mala sreća postaje euforija, mala tuga postaje drama”, kaže Davor.

Balkanac osvojio Južni pol

Ipak, ne djeluje kao da je imao osećaj da se uputio u nešto jako nebezbjedno.

„Tvrdim da je prosječna vožnja po našim putevima deset puta opasnija od dobro pripremane antarktičke ekspedicije.”

Kako mu je bilo noću? Pa, kao i danju. Noći nije ni bilo!

„U doba kad sam ja išao, za vrijeme antarktičkog ljeta, sunce ne zalazi ispod horizonta, dakle cijelu noć je dan, odnosno Polarni dan.”

Rostuhar se za ekspediciju pripremao tri godine, a kaže da je najviše naučio od drugih naroda koji žive u sličnim zahtjevnim uslovima – od poslednjih tradicionalnih naroda koji žive na krajnjem severu planete, Inuita sa sjevera Grenlanda i Neneta sa sjevera Sibira, ali i polarnih istraživača iz Norveške.

„Dok je nama led samo zamrznuta voda, oni raspoznaju sto vrsta snijega i leda, iz njega čitaju sigurnost tla pod nogama, vremensku prognozu i mnoštvo drugih informacija.”

Balkanac osvojio Južni pol

Davor ne odaje, ali ipak komentariše ono što nas sve interesuje – može li se i kako živjeti od putovanja? Kaže:

„Počeo sam da putujem vrlo rano, sa 16 godina, a sa 19 sam krenuo na velika putovanja i podredio svoj život tome.

„Odlučio sam od toga da napravim i profesiju, nekako se bavim time i to je stvarno privilegija. Istovremeno, to je dostupno svakome ko izabere takav način života.”

Ali kako?

Na primjer, za svoj poslednji izazov, osvajanje Južnog pola, napravio je kampanju na internetu i uz pomoć „crowdfunding-a” (onlajn kampanje u kojima se svi zainteresovani pozivaju da doniraju novac za neku stvar, koja može da bude zajedničko dobro ili usluga) uspio da ode. Kampanja koja je bila jedna od najuspješnijih ovakvih u Hrvatskoj, a nosila je naziv „Polarni san”.

Sada je izgleda mnogo lakše doći na taj čuveni kraj svijeta, kaže Davor:

„Cijeli svijet se skuplja, a te daljine postaju manje i mi se stapamo u jednu kulturu.”

„Živimo u vremenu kada je tehnološki moguće putovati na drugi kraj sveta i nikad nije bilo jeftinije putovati nego danas.”

Trenutak kada je stigao na cilj i prvi među nama osvojio Južni pol opisuje riječima:

„Srećna praznina.”

FOTO: Davor Rostuhar

BBC

Expergo podcast glas zabjela
Prethodni članakZabjelo Republika raspisuje konkurs za festival kratkog filma
Sledeći članakSportski karneval za djecu na Zabjelu