Trik uz koji ćete uspješno uzgajiti svaku biljku

Trik uz koji ćete uspješno uzgajiti svaku biljku

Nekim ljudima gajenje biljaka uspijeva bez problema… Sigurni smo da poznajete barem jednu takvu osobu, koja, ako bi bacila sjeme na zemlju, bez zalivanja i pažnje, može uzgojiti najljepši cvijet, voćku ili bilo šta što joj padne na pamet. Ipak, sa druge strane se nalaze ljudi koji se moraju potruditi kako bi im uspio i najobičniji fikus. Na svu sreću, internet je prava riznica kada se radi o pronalaženju rješenja za različite stvari i situacije, nudeći nam savjete koji nam pomažu da uspijemo u svakoj svojoj misiji.

Na primjer, da li ste znali, da se filteri za čaj i kafu mogu koristiti i u uzgajanju cvijeća, osim u pripremi omiljenog toplog napitka? Ovi papirni filteri imaju višestruke namjene (možete ih čak koristiti za borbu sa naelektrisanom kosom ili za brisanje prašine u kolima), pa stoga mogu biti veoma korisni za biljke.

Sve što treba da uradite je da stavite filter na dno saksije sa cvijećem, između zemlje koju ćete kasnije sipati i otvora kroz koji višak vode otiče iz nje. Kada se pravilno namjesti, filter će uspješno zaustaviti sve nečistoće koje izlaze iz zemlje kada zalivate svoj omiljeni cvijet, dok će vodu propustiti.

Ako se sada pitate zašto biste željeli da zatvorite otvore saksije i zadržite prljavštinu unutar nje, treba da znate da ih upravo ta prljavština često zatvori, sprječavajući na taj način oticanje viška vode, ali i protok vazduha, što će uglavnom dovesti do brzog propadanja korijena biljke.

Filteri za čaj i kafu apsorbuju vodu, pa zadržavaju određenu količinu vlage svaki put kada zalivate svoje cvijeće – vlage će ostati sasvim dovoljno za ishranu biljke, ali ne i previše kako bi se uništio ili oštetio njen korijen. Samim tim, upotreba filtera na ovaj način će vam dati priliku da svoju biljku ne zalivate previše često, što je savršeno ako često niste kod kuće.

Osim toga, kada dođe vrijeme da svoju biljku prebacite iz jedne saksije u drugu, filteri će vam u tome pomoći jer će zadržati zemlju da se ne raspadne.

Izvor: Mojenterijer i PlantCare today