Nada Perović: U zdravom tijelu zdrav duh

u zdravom tijelu zdrav duh
Fotografiju priložila sagovornica

Nada Perović je rođena na Zabjelu gdje i dalje stanuje. Trenutno je zaposlena u Novoj Banci AD Podgorica. Ono što voli i što je motiviše bio je i povod za ovaj intervju, a to je ujedno i Nadin životni stav. U zdravom tijelu zdrav duh! Nada je instruktorka fitnesa i pilatesa.

Kada se javila tvoja želja da se baviš ovim aktivnostima? Da li si kao dijete imala sklonosti ka sportu ili je to bio kasniji splet okolnosti?

To je bio čudan splet okolnosti. Jednog dana moja instruktorka nije mogla održati trening i zamolila me je da je zamijenim. Trening je protekao uspješno i od tog dana držim časove pilatesa i body forminga. U međuvremenu sam kontinuirano radila na edukaciji i usavršavanju, a nakon toga aplicirala i za licencu instruktora pilatesa.

Zašto si baš izabrala fitnes i pilates?

Zato što je ova tehnika vježbanja najviše pogodovala mom tadašnjem problemu, a to je bol u leđima i držanje tijela. Probala sam i druge stilove vježbanja, ali sam se pilatesu uvijek vraćala, jer vam daje snagu kojom kontrolišete svaki mišić u tijelu.

Možeš li nam reći više o uticaju zdravlje? Da li su blagodeti bavljenja ovim aktivnostima isti i za žene i za muškarce?

Suština fitnesa je da tijelo funkcioniše sa potrebnom odlučnošću, sa dovoljno energije, kao i prevazilaženje fizičkih stresova. Krajnji cilj nije biti mršav ili imati naglašene mišiće, već biti u dobroj tjelesnoj kondiciji, dobrog mentalnog zdravlja i biti zdrav i sposoban za fizički napor. Kao takav, u fizičkom smislu, fitnes uključuje rad srca, pluća ali i rad svih mišićnih grupa u tijelu. U određenom smislu, fitnes utiče na naš emocionalni razvoj, jer ono što činimo sa našim tijelom u velikoj mjeri utiče i na sposobnosti našeg uma.

Pilates je revolucionarna tehnika vježbanja, osmišljena od strane Džozefa Pilatesa, koja dovodi u sklad dušu i tijelo. Pilates ističe važnost pravilnog disanja i mirnih i uravnoteženih pokreta, poboljšava fleksibilnost, okretnost i gipkost tijela. Naglasak se stavlja, ne na kvantitet, već na kvalitet u ponavljanju vježbi. Na taj način se formiraju dugački, vretenasti mišići u kojima je koncentrisana snaga, a ne masa. U tome je ključna razlika između pilatesa i velike većine drugih tehnika izgradnje muskulature. Kod većine drugih tehnika osnovni princip je formiranje kratkih masivnih mišića u što kraćem roku, čija je trajnost veoma ograničena. Kod pilatesa to nije slučaj. Pilates je forma vježbanja koja istovremeno razvija specifičnu i dugotrajnu mišićnu snagu, kao i fleksibilnost mišića i zglobova.

Koje fitnes programe privatno najviše sprovodiš?

Kao što je ispravno imati raznovrsnu ishranu, tako i u vježbanju treba primjenjivati različite vrste treninga. Pilates i jogu najviše praktikujem, mada ne izostajem ni sa kondicionih treninga.

Svjesni smo da je poslednjih godina problem gojaznosti sve češći čak i kod mlađe populacije. Kako to objašnjavaš?

Okruženje nam nameće izuzetno brz životni tempo. Stres, koji je jedan od glavnih uzročnika, a može se reći i bolest današnjice bez obzira na starosno doba, nam ne dozvoljava da budemo rasterećeni. Jedva stižemo da završimo sve obaveze, što posledično uzrokuje nedostatak vremena da se kvalitetno posvetimo sebi, ishrani i vježbanju. Jedemo bilo šta, ne stižemo da vježbamo, ne provodimo vrijeme u prirodi i sa bliskim osobama.

Da li je mišljenje da se dijetom može doći do savršene linije samo zabluda?

Definitivno je zabluda. Vježbanje, ishrana i psiha zajedno su najbitniji faktori zdravlja. Činjenica je da zdravlje na usta ulazi, pa je pravilna ishrana imperativ, ali nikako ne treba robovati tom imperativu. Ishrana treba biti raznovrsna i umjerena, pa ukoliko redovno vježbate, možete jesti sve što želite.

Da li od svojih klijenata imaš neobične zahtjeve u smislu kombinacije vježbi i intenziteta treninga? Šta klijenti najčešće žele da postignu?

Klijentima je uvijek prva želja da imaju zategnuto tijelo sa istaknutim mišićima. Različita je struktura klijenata, jer neko preferira vježbe jačeg a neko slabijeg inteziteta. Sa klijentom uvijek treba biti iskren. Predočiti mu sadašnje stanje, kao i da je potrebno vrijeme da bi se rezultat postigao. Na kraju je bitno održavati i motivaciju, jer samo upornim radom može se doći do željenih rezultata, nikako preko noći.

Da li preferiraš individualne ili grupne treninge?

Za sad vodim isključivo grupne treninge, ali su individualni efikasniji jer imate trenera koji je usmjeren samo na jednog klijenta i klijent ima njegovu punu pažnju u svakom trenu. Kod grupnih treninga situacija je drugačija, fokus nije samo na jednog klijenta.

Šta bi preporučila našim čitaocima? Koja je čarobna formula za dobar izgled, a posebno zdravlje?

Ne postoji univerzalna formula. Vi ste kreator jedinstvene formule. Treba biti umjeren u svemu, pa stoga treba naći proporciju koja Vama odgovara, nebitno da li je u pitanju ishrana ili vježbanje. Psihička i fzička higijena idu jedna uz drugu kako bi postojao balans u svakome od nas. Ukoliko radite ono što volite i uživate u tome rezultat neće izostati. Priroda se pobrinula da nam za sve da riješenje, zato je važno osluškivati sebe i svoje tijelo.

Intervju je objavljen u prvom broju časopisa Glas Zabjela, januara 2017. godine