FK Zabjelo: Od livade do stadiona (2)

FK Zabjelo: Od livade do stadiona (2)

Predrag Pajović, ljubitelj fudbala i sekretar Fudbalskog kluba Zabjelo je tokom decenija prikupio i napisao više od 10kg materijala i fotografija u koje je naša redakcija imala uvid. Njegov trud biće pretočen u monografiju “FK Zabjelo”, pa pozivamo sve ljubitelje zabjelskog fudbala i moguće sponzore da pomognu da ovo djelo ugleda svjetlost dana. Zadovoljni smo što smo dobili ekskluzivno pravo da u ovom feljtonu prenesemo dio njegovih zapisa o ovom klubu.

FK Zabjelo
Predrag Pajović

Preporučujemo da ovu priču pratite od početka, tako što ćete pročitati prvi dio feljtona, FK Zabjelo: Od livade do stadiona (1).

Pod vedrim nebom, ispod murve Đurišića, 1. aprila 1963. godine postignut je dogovor o formiranju kluba. Dogovoru su prisustvovali Đurišić Dajo, Barjamović Ljubo, Đurović Dano, Lazović Slobo, Bojanić Vojo, Đurđević Džavid, Đurišić Pajo, Radusinović Bato, a zapisnik je vodio Bogojević Cvetko. Ubrzo su sazvali i sastanak MZ Zabjelo a jedina tačka dnevnog reda bilo je formiranje fudbalskog kluba. Bilo je i onih koji su bili protiv da bi se za riječ onda javio Đurišić Dajo i iznio brojne razloge zbog kojih bi trebalo formirati klub. Poslije izlaganja, prolomio se aplauz u znak odobravanja i za predsjednika klub izabran je baš Đurišić Dajo, za sekretara kluba Barjamović Ljubo, za trenera Đurđević Džavid, a za pomoćnika Đurović Dano. Ostali prisutni izabrani su u Skupštinu kluba.

FK Zabjelo: Od livade do stadiona (2)

U sezoni 1963. FK Zabjelo se nije takmičilo jer su zakasnili sa prijavom u Titogradski fudbalski podsavez. Odmah su počele dobrovoljne akcije za izgradnju igrališta na livadi kod Tarine garaže (današnje „Jerevanske“ i „Vojislavljevića“). Stative su bile drvene, stadion oivičen, a od direktora „Autoremonta“ g. Vujoševića dobijene su šine od uskog kolosjeka kako bi se napravila ograda. Akcijom omladine i građana Zabjela od izrovane livade napravljeno je pristojno igralište. Poslije izgradnje igrališta donesen je statut kluba koji je imao 80. članova (tačaka) od kojih izdvajamo:

Čl. 9 Član društva ne može biti onaj za koga se pouzdano zna da se nedolično ponaša na bilo kom mjestu i čije ponašanje nije u skladu sa pravilima kluba.

Čl. 73 Najstrožije se zabranjuje članovima društva nošenje vjerskih oznaka na sebi ili odjeći, a koji služe za ukras ili slično.

U ljeto 1964. počinje takmičarska sezona u TG podsavezu. Trener Džavid imao je na raspolaganju golmane Pavićević Joša, Đurović Gojka i Lainović Idža, a igrači su bili Popović Vuko, Fazlijević Šeko, Lekić Fujo, Popović Dragan i Miki, Bojanić Drago, Vukašinović Bato, Popović Bendžo, Asanović Branko, Brković Boško, Bušković Duško, Radusinović Bato, Vulević Momo, Milačić Avo.

Elastik, Zeta, Zora, Mornar, Dečić, Crvena stijena i Zabjelo. FK Zabjelo je sezonu završio na 7. mjestu (sezona 64/65). Najteži poraz doživjeli su u proljeće 1965. godine od Dečića 10:0.

Zbog obaveza koje je tadašnji trener imao na poslu, klub ostaje bez trenera u sezoni 65/66. Predsjedništvo kluba je odmah reagovalo i za trenera postavilo Milutina Mila Sekulića, do tada trenera podmlatka OFK Titograd. U sezoni je igralo 11 klubova plus Kom, Sloga Bar, Pionir i Čelik.

FK Zabjelo: Od livade do stadiona (2)

Prva utakmica igrala se protiv ekipe Koma – 2:1 za Zabjelo. Golman Jošo, Popović Vuko, Šeko, Fujo, Miki, Bato R, Branko A, Momo V, Dragan P, Bato V, i Boško B. U drugom kolu bili su slobodni. Treća utakmica igrana je protiv Crvene stijene – 2:1 dobilo Zabjelo, četvrta protiv Elastika kada su izgubili 4:1, u Spužu su dobili Zoru 4:2 itd. Sezonu 65/66 završili su na 5. mjestu sa 18 bodova.

U sezoni 66/67. Šest ekipa podnijelo je prijavu za učestvovanje u prvenstvu. FK Zabjelo je osvojilo prvo mjesto i ušlo u Crnogorsku ligu. Golman je bio Mađo Maraš, a igrali su Popović Čedo, Milačić Avo, Leković Slobo, Radunović Kolje, Popović Miki, Asanović Branko, Đurišić Zoran, Nešković Beli, Popović Bendžo, Lopičić Pero, Bracanović Miki, Bojanić Drago.

Tokom sezone 67/68 Zabjelo zbog finansija mijenja ime kluba u FK Tara po preduzeću koje je tada bilo sponzor kluba. Te godine, od 12 klubova Zabjelo je bilo deveto.

U sezoni 68/69 FK Tara (Zabjelo) od ukupno 12 klubova ubjedljivo osvaja prvo mjesto i plasira se sa 33 boda u drugu ligu Fudbalskog saveza SFRJ grupa Jug.

Uskoro i treći dio feljtona FK Zabjelo.