Nastavak izgradnje parka: Građani traže da troškovi uđu u novi budžet

Nastavak izgradnje parka: Građani traže da troškovi uđu u novi budžet

Stanari kvartova u okolini novog parka na Zabjelu nastavljaju borbu za izgradnju parka u punom kapacitetu, kako je uostalom prvobitno i obećano ali i projektovano u Glavnom gradu.

Nakon što su građani početnom peticijom sakupili 900 potpisa kako bi dobili park u svom naselju, prije samo deset dana su pokrenuli novu peticiju, te potpisima na ulici i u onlajn verziji peticije, za kratko vrijeme ponovo uspjeli da sakupe 1450 potpisa.

Peticija je i dalje aktivna i može se potpisati klikom ovdje. Nakon potpisa, potrebno je da se učešće u peticiji potvrdi klikom na mejl koji stiže odmah nakon potpisa peticije.

Uz podršku sugrađana, predstavnici stanara su na krilima nove inicijative uputili dopis Sekretarijatu za finansije Glavnog grada sa zahtjevom da troškovi nastavka izgradnje parka budu uključeni u budžet Glavnog grada za 2022. godinu o kojem se ovih dana vodi javna rasprava, nakon čega se očekuje i njegovo usvajanje. Građani su dopisom tražili da se sredstva predviđena za uređenje parkovskih površina uvećaju, kako bi na taj način u budžet bio uključen i nastavak izgradnje parka na Zabjelu.

dopis-sek-finansija

Predstavnici građana su pisali i odborničkim klubovima lokalnog parlamenta sa zahtjevom da se izjasne da li podržavaju nastavak izgradnje parka na Zabjelu.

Iz Glavnog grada su ranije objasnili da je za sada izgrađena samo trećina parka iz razloga što do isteka 2020. godine nisu uspjeli da riješe imovinsko-pravne odnose sa vlasnicima parcela na kojima je projektovan park, te da su zbog pritiska građana bili prinuđeni da započnu izgradnju prve faze, ali i da sredstva predviđena prošlogodišnjim budžetom ne bi propala.

Nastavak izgradnje parka: Građani traže da troškovi uđu u novi budžet

U Glavnom gradu su više puta naglasili da bi eksproprijacija zemljišta koštala oko 1.300.000 eura, a izgradnja cijelog parka bi ukupnu njegovu cijenu dovela do dva miliona eura. Sa druge strane, vlasnici parcela su više puta ponovili da su raspoloženi za sve vrste dogovora, odnosno za kompenzaciju kojom bi Glavni grad izvršio razmjenu parcela koje su u njegovom vlasništvu i na taj način otklonio prepreke za nastavak izgradnje obećanog parka, bez potrošenog eura.

Čelnici Glavnog grada su ranije na sastanku sa predstavnicima građana izrazili spremnost da se ova situacija razriješi, ali su dodali da je, navodno, prepreka tome Ministarstvo finansija i socijalnog staranja koje treba da odobri svako raspolaganje imovinom Glavnog grada.

Tim povodom, građani su uputili dopis i ministarstvu, sa zahtjevom da se načelno izjasni o tome da li su saglasni sa eksproprijacijom odnosno razmjenom parcela u ovom predmetu. Na ovaj dopis još uvijek nema odgovora.

dopis-ministru

Sve u svemu, građani su pokazali odlučnost da dobiju ono što im je obećano. Preostaje da se vidi da li će Glavni grad ispuniti obećanja data građanima, kao i to da li je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zaista prepreka u tome, kao što tvrde iz Glavnog grada.

Od ministarstva se očekuje odgovor na poslati dopis koji bi trebalo da razriješi ove nedoumice, dok će usvajanje budžeta Glavnog grada za 2022. godinu najbolje pokazati koliko je gradska uprava zaista spremna da Zabjelu obezbijedi park kakav ovo naselje zaslužuje i koji je mještanima obećan.

Expergo podcast glas zabjela
Prethodni članakMurva se vratila kući – akcija sadnje uspješno realizovana
Sledeći članakStarosjedioci traže da se Ulici Kralja Nikole vrati naziv Petra Matovića