Podijeli sa budućim prijateljima

javni frižider

Po procjenama Food Foundation-a, oko 8 miliona ljudi u Velikoj Britaniji ima problema sa prehranom. Više od polovine ovog broja provede i čitav dan bez ijednog obroka. Svjesni činjenice da je u njihovoj zemlji sve više gladnih, stanovnici gradića From u Somersetu su došli do humane ideje – javni frižider.

Mještani malog grada na jugu Britanije odlučili su da pomognu onima kojima je najpotrebnije tako što će u praznom javnom objektu instalirati frižider u kojem će svi moći da skladište hranu, ali i da je iz njega uzmu, ako budu imali potrebu. U javnom frižideru, bez ograničenja, mjesto imaju svi prehrambreni proizvodi, osim mesa, koje mora biti sanitarno provjereno i označeno.

 

 

 

 

 

Slični primjeri izgradnje punktova za ispomoć onima u nevolji postoje i u SAD-u. U Fejetvilu, Arkinso, izgrađen je mali objekat u kojem građani mogu ostaviti razne namirnice koje im ne trebaju ili ili samo iz puke želje da pomognu onima kojima je pomoć neophodna. Koncept je jednostavan: bilo ko može ostaviti ili uzeti bilo šta iz ormarića, u bilo kom trenutku.

javni frižider

Projekat je nazvan Little Free Pantry, a inspirisan je sličnim pokretom Little Free Libraries, koji je ranije nastao u SAD-u, a podrazumijeva besplatnu razmjenu knjiga.

Naime, 2009. godine jedan stanovnik Viskonsina je, u čast svoje preminule majke koja je voljela knjige, napravio malu besplatnu biblioteku. Po uzoru na njegov gest, uskoro su širom SAD-a počele da „niču“ slične građevine, a onda je sve preraslo u pravi pokret pod nazivom Little Free Libraries koji je stigao i do Australije. Uređuje ih samo jedno pravilo: da biste uzeli knjigu, morate ostaviti jednu.

javni frižider

Reakcije su bile krajnje pozitivne. Korisnici su imali samo riječi hvale, ističući da su male biblioteke, ponekad napravljene od kućica za lutke, postale povod za upoznavanje i druženje građana. Nerijetko bi se slučajni prolaznici zaustavili kraj jednog od ovih objekata, a onda se, igrom slučaja, upoznali sa drugim sugrađanima, razmijenili knjige i utiske. Na ovaj način nije samo podstaknuto opismenjavanje već i zbližavanje građana, ali i rađanje novih prijateljstava.

BBC/Little Free Pantry/Little Free Libraries