Potaž od šargarepe

Potaž od šargarepe je vjerojatno najjednostavniji, brzinski potaž koji može da prati svakodnevni ručak. Kako bismo ga napravili malo egzotičnijim – kokosovo mlijeko mu može dati poseban, azijski dojam. Uz ukus slatkoće šargarepe, dodavanje mlijeka ga čini još kremastijim.

Kokosovo mlijeko je jedno od mojih apsolutno omiljenih dodataka hrani. Ne samo da obogaćuje sve s čime se sjedini, nego se i fenomenalno prilagođava svakom jelu. Bogato je vitaminima C, E, B1, B3, B5, B6, kao i željezom, selenom, natrijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom. Zbog visoke količine magnezijuma ima smirujuće dejstvo na živce. Vlaži kožu, jača kosti i pomaže u borbi protiv infekcija.

Potaž od šargarepe

Nemojte da vas začudi ako puno budem pisala o potažima – ipak je zima, a i potaži su najlakši način da unesemo bogat broj vitamina u svoj organizam.

 

Sastojci:

5 srednjih šargarepa

4 čaše vode

1/3  konzerve kokosovog mlijeka

1/3 kašičice kurkume

1/3 soka od limuna

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika soja sosa

So, biber

Potaž od šargarepe

Priprema

Isjeći šargarepu na kolutove (ili po želji). Zaliti vodom i staviti da se kuva dok ne omekša. Dodati kurkumu, kokosovo mlijeko, so i biber (po ukusu). Ostaviti na slaboj vatri još nekoliko minuta. Skloniti sa vatre i dodati sok od limuna, pa potom izmiksati potaž u blenderu. Nakon što sipate potaž u tanjire, dodati malo maslinovog ulja i soja sosa – potaž prošaran ljutkastim ukusom soja sosa daje savršen završetak.

Prijatno!

Potaž od šargarepe

Ako već niste, pročitajte Tinin prethodni recept za slani kuglof.

Taljatele sa gulašem i bundevomKristina Gvozdenović, japanološkinja. Voli Japan, antropologiju i jezike. Zato voli da putuje – da bi upoznavala nove kulture, živo tkivo društva, naročito kroz isprobavanje hrane, da se izgubi u različitim ritualima miješanja i degustacije. Ispunjava je spremanje hrane jer joj daje priliku da bude kreativna i da se upusti u neku vrstu igre. Voljela bi da njena kuhinja postane mjesto kroz koje može otputovati u bilo koju zemlju.