Lijepim osmjehom do kvalitetnijeg života

Lijepim osmjehom do kvalitetnijeg života

Održavanje higijene zuba i usne duplje je jedna od najvažnijih stvari kada je u pitanju zdravlje čovjeka. Studije su pokazale da bolest zuba može direktno da utiče i na pojavu nekih drugih bolesti kod čovjeka, kao što su šećerna bolest i bolesti disajnih puteva. Najnovija istraživanja pokazuju da postoji veza između oralnog zdravlja i srčanih problema.

Naravno, najosnovnija prevencija je redovno pranje zuba. Jabuka ili šargarepa su takođe okarakterisane kao namirnice koje prirodno čiste zube. Sirovo voće i povrće zahtijeva čvršće, duže i snažnije žvakanje koje samo po sebi doprinosi boljem čišćenju usne šupljine i spriječava krvarenje zuba i desni.

O zdravlju zuba smo razgovarali sa doktorom stomatologije, Vladanom Kekovićem. Vladan je stomatologiju završio u Nišu, u toku studija godinu i po dana se usavršavao na univerzitetskim klinikama u Zagrebu i Torinu. Nakon diolomiranja staž završio u Beogradu, nakon čega je proveo godinu na odjeljenju implantologije Univerziteta u Milanu. Uslijedila su tri mjeseca kliničke prakse na maksilofacijalnoj hirurgiji AKH Klinike u Beču i specijalizacija maksilofacijalne hirurgije u Beogradu.

Lijepim osmjehom do kvalitetnijeg života
Dr Vladan Keković

Najčešći problemi

“Najcešći problemi u vezi sa samim zubima su svakako tzv. osnovni i ogledaju se u pojavi i napredovanju (ukoliko se blagovremeno ne zbrinu) karijesa zuba i parodontopatije. Karijes podrazumijeva oštećenje zubnog tkiva pod uticajem bakterija i ima tendenciju napredovanja ka unutrašnjosti zuba, gdje se nalaze mali krvni sudovi i živac zuba. Parodontopatija podrazumijeva oštećenje, takođe nastalo pod uticajem mikroorganizama na potpornia tkiva zuba.

Obije problematike mogu imati blag tok i dovesti do pojave uobičajenih simptoma kao sto su bol, lokalni otok, crvenilo, nestabilnost zuba i slično. Međutim, mogu imati i ozbiljniji uticaj na usnu duplju i na opšte zdravlje pacijenta. Uznapredovali karijes ulazi u unutrašnjost zuba i tim putem može izazvati infekciju vilice, što može učiniti i parodontalni džep, i to u regiji oko zuba, koja se zatim moze širiti u vise pravaca, zavisno od mnogih faktora. Na taj način moze doći do otoka u regijama glave i vrata, povišene temperature kao i do potrebe za hospitalizacijom pacijenta.

Iako su najzastupljeniji navedeni uobičajeni simptomi, ne može se reći da je mali broj većih komplikacija odontogenih infekcija tj. infekcija koje vode porijeklo od zuba.”

Najčešće greške

“Greške koje pacijenti prave su uglavnom sadržane u samoj tehnici pranja zuba, pri čemu čak i veoma savjesni pacijenti ne obuhvate sve zube “trodimenzionalno”, već razviju karijesne lezije na određenim mjestima. Neophodna je adekvatna tehnika pranja zuba, kao i određeni vremenski interval pranja, koji dozvoljava hemijskim komponentama iz paste da djeluju zaštitno na zubna tkiva.

Neizostavan element higijene usne duplje je upotreba dentalnog konca (ili nježne interdentalne četkice kod pacijenata sa mostovima) i na njegovoj upotrebi često insistiram. Adekvatna tehnika čisćenja koncem je jako važna. Treća stavka koja je standard u mojoj privatnoj praksi jeste izrada tzv. noćnih štitnika za zube kod pacijenata sa bruksizmom. Mnogo pacijenata najčešće nije svjesno problema koji nastaju kao posledica noćnog “škripanja zubima”, te je prema tome bitno zaštititi zube od ovih mehaničnih oštećenja. Zaključno, pacijentu koji je uhodao adekvatne tehnike pranja i čišćenja koncem potrebno je svega 5 minuta za ove aktivnosti.”

Prevencija

“Blagovremena sanacija postojećih problema kod stomatologa je najjednostavniji način prevencije, naravno, pored adekvatne higijene koja se podrazumijeva. Važno je i voditi računa o bilo kakvim promjenama koje traju više nedjelja ili duže. Takve promjene treba uvijek kontrolisati kod ljekara specijalista (maksilofacijalne hirurgije ili oralne medicine), s obzirom na to da mnoga ozbiljnija oboljenja nastaju ili imaju neku manifestaciju u usnoj duplji.”

Liječenje

“Sam protokol liječenja podrazumijeva za karijesne lezije popravku zuba ili kanalno liječenje zuba, dok se za parodontalne džepove sprovodi adekvatna parodontološka terapija u zavisnosti od stadijuma parodontopatije, koja se određuje pomoću kliničkih i radioloških parametara. Ukoliko se liječi stadijum bola, otoka, temperature, slabosti i sl. potrebna je temeljna analiza i dijagnostika, a zatim uklanjanje uzroka i ordiniranje adekvatne antibiotske terapije.”

Za kraj prijatnog razgovora sa dr Kekovićem, pitali smo ga za savjet u odžavanju zdravlja zuba.

“Smatram da je generalnoj populaciji potrebno davati adekvatne informacije, kako u ordinacijama tako i putem švidovakola, medija i ostalih informisanja, jer samo podizanjem svijesti i boljim razumijevanjem problematike možemo očekivati da se pacijenti pridržavaju ovih uputstava” – zaključio je Keković.

Boris Pajović