“Početničke jagode” – posađeno sjeme za zdravije društvo

Milica Janković

Prijetnja epidemije koronavirusa polako jenjava i pruža nam priliku da u retrospektivi sagledamo čitavu situaciju i naše ponašanje u njoj. Izbjegavanje izlaska je mnogima od nas teško palo, ali iz izolacije su kao najveći pobjednici izašli pojedinci koji su svoje vrijeme iskoristili na produktivan i kreativan način.

Jedna od njih je svakako 22-godišnja Milica Janković sa Zabjela. Milica je svoje slobodno vrijeme iskoristila da započne novi, zdravi ali i ukusni hobi, služeći se pritom recikliranim materijalom. Njen rad svima nama može biti dobar primjer kako uz primjenu reciklaže možemo udahnuti novi život stvarima koje bi inače odbacili i tako potencijalno ugrozili životnu sredinu.

Naime, Milica je, kao veliki ljubitelj jagoda, došla na ideju kako da na svojoj terasi posadi i organizuje sadnice i tako sebi kroz par mjeseci priredi zdrav hobi i njegov još zdraviji rezultat, sve to obnavljajući dodir sa prirodnim procesima i imajući na umu održivost i zaštitu životne sredine.

"Početničke jagode" - posađeno sjeme za zdravije društvo

Od 6 vodovodnih cijevi koje u njenom domaćinstvu nisu imale drugu namjenu, Milica je napravila pokretnu konstrukciju koja je poslužila kao dom za 36 sadnica jagoda.

Svaka od tih sadnica u prosjeku daje, kako nam je na jednoj zabjelskoj klupi ispričala Milica, oko 600-800 grama plodova. „Ove jagode rađaju tokom 6 mjeseci godišnje, od maja do oktobra-novembra“ – pojasnila je Milica, inače stomatološka sestra.

Stanarka zgrade „9 Jugovića“ je mislila na sve, pa i na kretanje sunca. Kako kaže, jagodama je potrebno puno svjetlosti pa zato konstrukcija ima i male točkove koji joj omogućavaju promjenu položaja zarad boljih uslova za rast, u zavisnosti od kretanja sunca. „Što je više sunca, to je brži rast, ali su i ukusniji plodovi“ – naglasila je Milica.

"Početničke jagode" - posađeno sjeme za zdravije društvo

Milica bi bila zadovoljna ako bi njene „početničke jagode“ kako ih naziva, rodile i 500 grama po sadnici, što bi značilo da bi čitava postavka rodila oko 18 kilograma jagoda, mada pojašnjava da ne rađaju sve sadnice jednako jer nisu sve bile iste veličine kada su posađene.

Vidljivi su i prvi rezultati.

"Početničke jagode" - posađeno sjeme za zdravije društvo

„Već ubiramo prve plodove, 21 dan nakon sadnje“ – optimistična je Milica.

„Početničke jagode“ sa Zabjela su samo jedan primjer kako se predmeti koji nam više ne trebaju mogu iskoristiti za neku drugu, korisnu i zdravu namjenu.

„Sve se može iskoristiti, evo na primjer gume od automobila, stare bačve, sve to može poslužiti za sadnju raznih biljaka. Tako nešto može biti i korisno ali i lijep ukras za vašu baštu“ – savjetuje nas komšinica Milica.

Svijest građana u Crnoj Gori još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou kada je u pitanju odlaganje i reciklaža otpada. Ali dio odgovornosti za to bi trebalo da snose i nadležni organi. Samo u Podgorici je često problem pronaći i običnu korpu za otpatke, a kamo li za reciklažno sortiranje.

Međutim, u razgovoru sa nekoliko građana došli smo do zaključka da većina i ne zna da samo na teritoriji Podgorice postoji 6 reciklažnih dvorišta, pa tako i na Zabjelu, i to u Ulici Iva Vizina, u blizini prostorija nekadašnjeg „Titeksa“.

"Početničke jagode" - posađeno sjeme za zdravije društvo
Reciklažno dvorište na Zabjelu FOTO: cistoca.me

Na reciklažnim dvorištima, kako piše na sajtu Javnog preduzeća Čistoća, obezbijeđene su posude za: papir, plastični krupni otpad, kartonsku ambalažu, PET ambalažu, Al limenke, polietilenske folije, ambalažno staklo, otpadno ravno staklo, gume, drvni otpad, stiropor, metalni krupni otpad, bijelu tehniku, jestiva i otpadna motorna ulja, stara ulja, stare akumulatore, uljne filtere, fluorescentne cijevi, otpadne boje i lakove, stare baterije, elektronski otpad, stare ljekove.

"Početničke jagode" - posađeno sjeme za zdravije društvo
FOTO: cistoca.me

Ne moramo svi biti kreativni kao Milica, ali svi možemo da se zapitamo: ako na Zabjelu uspijevaju „početničke jagode“, zašto ne bi i početničko recikliranje?