Veganska palenta sa pečurkama i šparglom

Veganska palenta sa pečurkama i šparglom

Moj savršeni obrok bi bio onaj koji sadrži dosta povrća, lako se pravi, i naravno da je ukusan.

Obožavam pastu i rižoto, koje bih mogla jesti svaki dan ali nekad i ja moram da promijenim. Zato sam danas napravila ovu kremastu kukuruznu palentu koja me podsjeća na djetinjstvo, i bila je gotova za dvadesetak minuta.

Palenta je nekada bila hrana za siromašne, a sad se često pravi kući, ali i u restoranima.

Pravi se od kukuruznog brašna koji ima veoma pozitivan uticaj na naše zdravlje. Ne sadrži gluten pa je svako može konzumirati.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. Izvor je folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Idealan je obrok za mršavljenje jer sadrži mali broj kalorija, i pospješuje probavni sistem. Takođe je odličan izbor za bebe i djecu.

Smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksnim ugljenim hidratima.

Veganska palenta sa pečurkama i šparglom
Špargla čuva srce, vitkost i dobro raspoloženje

Palenta je baš zahvalna jer se može praviti sa različitim jelima, kao prilog ili glavno jelo.

Odlična je kombinacija sa pečurkama i asparagusom, a da bi ispala super kremasta, koristila sam mlijeko od kokosa. Međutim, vi možete koristiti bilo koje mlijeko na biljnoj bazi.

Takođe, koristila sam palentu napravljenu od sitnog kukuruznog brašna, jer se ona kuva mnogo brže.

Inače jako volim pečurke, koje mogu dodati u skoro svako moje jelo: pastu, rižota, njoke i ostalo…

Super dodatak ovom jelu su i tostirane suncokretove sjemenke, koje možete zamijeniti  bundevinim ili heljdinim sjemenkama.

Možete zamijeniti i neke od ostalih sastojaka, samo budite kreativni.

Veganska palenta sa pečurkama i šparglom

Sastojci:

Palenta

1 šolja palente

Konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)

1 i po šolja ključale vode

So i biber po ukusu

Možete koristiti vegetarijansku kocku za kuvanje, ali ja radije stavim ključalu vodu i posolim i pobiberim po ukusu.

Povrće

1 kašika maslinovog ili kokosovog ulja

1 mali crni luk, isjeckan

200g pečuraka

2 čena bijelog luka

So i biber po ukusu

100g špargle

Suncokretove sjemenke

Priprema

Sipati kokosovo mlijeko u ključalu vodu u šerpu i ostaviti da provri. Dodati palentu, so i biber i smanjiti vatru. Miješati konstantno par minuta da bi se izbjeglo stvaranje grudvica.

Ako palenta bude pregusta, možete dodati još vode.

Kad palenta postane kremasta i glatka, maći sa sporeta.

Veganska palenta sa pečurkama i šparglom

U međuvremenu, staviti maslinovo ili kokosovo ulje u tiganj. Kad se ugrije, dodati crni i bijeli luk i pržiti par minuta. Dodati so i biber po ukusu, zatim i pečurke.

Pržiti oko 5 minuta dok ne dobiju braonkastu ili zlatnu boju.

U posebnom tiganju, tostirati suncokretove sjemenke, izvaditi iz tiganja i u isti ispržiti šparglu sledećih 5 minuta, dok ne postane mekan.

Poslužiti palentu sa pečurkama i šparglama, i preko posuti sjemenke.

Veganska palenta sa pečurkama i šparglom

Prijatno!

Ako već niste, pročitajte i Đinin prethodni recept za Braunije sa crnim pasuljem.

Našu kuhinju zajedno sa Đinom krase i Tinina ukusna jela. Sve recepte možete pogledati klikom na Tina Đina i kuhinja.

Đorđina Drobnjak, Podgoričanka koja živi u Abu Dabiju i radi kao stjuardesa u Etihad Airways-u. Voli da putuje i upoznaje nove destinacije i civilizacije, što u svom poslu lako i ostvaruje. U slobodno vrijeme se bavi jogom i kuvanjem zdravih i ukusnih veganskih i vegetarijanskih jela, što možete vidjeti na njenoj Instagramstranici –tasty_&_healthy_journey.

Pratite naš portal za još zdravih i ukusnih recepata iz Đinine kuhinje!