Šest razloga za redovno unošenje vode

benefiti unošenja vode

Voda je jako specifična hemijska supstanca. Gušća je u tečnom nego u čvrstom stanju. Njena gustina je najveća na temperaturi od oko 4.5 stepeni celzijusa, što spriječava našu planetu da se skroz zamrzne. Ključa na 100 stepeni celzijusa, iako bi molekuli tako laki kao H2O trebalo da ključaju na oko 90 stepeni. Ovo su neke od jedinstvenih karakteristika vode koje, zbog jedinstvenog načina kojim kiseonik stvara kovalentne veze sa vodonikom, a vodonik se veže sa drugim vodenim molekulima, omogućavaju našoj planeti da ostane „plava“ i da podržava stvaranje i opstanak života.

Voda je jedan od glavnih sastojaka svih živih organizama. Poznato je da je život nastao u vodi i kad su prve gljivice ispuzale iz vode na kopno kako bi našle novo stanište, morale su ponijeti vodu sa sobom u njihovim ćelijama. A danas, sva živa bića, od mikoorganizama do čovjeka, zavise od vode u njihovim tijelima, što znači da svi moramo da budemo hidrirani kako bi preživjeli.

Ljudsko tijelo se, u zavisnosti od starosti i pola, sastoji od oko 60% vode. Vode je u našim ćelijama ali i između njih, u našoj krvi, našim kostima, u našem mozgu i oko njega. Da bi svi ovi djelovi tijela pravilno funkcionisali, moraju ostati hidrirani. Ako želimo da unesemo hranljive sastojke u naše ćelije, njih mora donijeti voda. Ako želimo da se krećemo, svi pokretni djelovi tijela, skelet i mišići, moraju biti „podmazani“, a to ne bi bilo moguće bez vode.

Zato je jako važno da ostanemo hidrirani u svakom trenutku. Voda se konstantno kreće kroz naš organizam i zato gubimo dobar dio nje i to na razne načine: znojenjem, disanjem, odlaskom u toalet. U prosjeku, oko 1800 mililitara vode biva izgubljeno na razne načine, i to mora biti nadoknađeno.

Postoji mnogo dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da redovno unosimo dovoljne količine vode, ali ovi što slijede, po mišljenju stručnjaka, su šest najvažnijih:

  1. Spriječava dehidriranost

Jako je važno održavati ravnotežu naših tjelesnih tečnosti, odnosno imati dovoljno vode u svakom dijelu tijela. Prije svega, voda podmazuje i održava optimalni nivo vlage u našim zglobovima, kičmenom stubu i tkivu, jer djeluje kao jastuče oko nekih od najvažnijih vitalnih organa i štiti ih od udara koji bi mogli značajno da ih oštete.

Osim toga, dehidracija usporava prenosni sistem našeg tijela, što bi otežalo prenos hranljivih sastojaka i ostalih ključnih elemenata. Zapravo, kad ovi sastojci ipak dospiju u naše ćelije, upravo voda omogućava hemijsku reakciju koja razlaže hranljive sastojke u proteine i ugljene hidrate. Ovaj proces nas čini zdravijim i jača naš imuni sistem.

2. Osjećamo se bolje i trijeznije

Voda čini 73% našeg mozga. Unos dovoljne količine vode pomaže da ostanemo budni i skoncentrisani. Ukratko, bolje razmišljamo. Ako se ravnoteža tečnosti i elektrolita u našim mišićima ne održava, mišići postaju umorni. To možemo spriječiti ako pijemo dovoljno vode. Tako ćemo imati više energije.

Voda takođe pomaže našoj koži i zbog nje se osjećamo mlađim. Naša koža je složen organ koji štiti naše tijelo od okruženja i spriječava pretjeran gubitak tečnosti. Ali mora biti pravilno hidrirana. Bez vode, naša koža će biti manje izdržljiva i više će se borati.

3. Olakšava gubitak kilograma

Poznato je da čaša vode ili dvije prije obroka čini da se osjećamo sitim i zbog toga ćemo jesti manje nego što bismo inače. Takođe nam jača metaboličke funkcije i pomaže nam da češće idemo u toalet. Ipak, vodu nije preporučljivo piti u toku i nakon obroka, jer utiče na ph vrijednost u organizmu, što usporava varenje. Neke studije su pokazale da unošenje oko pola litra vode pojačava metabolizam za više od 30% u jednom satu. Osim toga, ako pijemo hladnu vodu, naše tijelo će trošiti kalorije kako bi je zagrijalo.

4. Uređuje tjelesnu temperaturu

Voda je jedan od najvažnijih regulatora tjelesne temperature. Činjenica da naša tjelesna temperatura ne raste niti opada u raznim uslovima koji nas okružuju omogućava nam da funkcionišemo u raznim okolnostima. Hladnoća nas ne usporava, a ljetnje vrućine ne prijete da nas skuvaju žive. Voda u našem tijelu nam pomaže na dva načina. Prvo, jako sporo mijenja našu temperaturu i efikasno skladišti toplotu. To je čini prirodnim regulatorom toplote u našem tijelu, iako nije jedini. Drugi način se odnosi na regulisanje naše temperature kroz znojenje. Kada nam je vruće, žlijezde u našoj koži luče znoj, koji zatim isparava i hladi naše tijelo. Ako se ne hidriramo pravilno, znojni mehanizam ne funkcioniše kako treba, i tako se narušava najvažniji sistem hlađenja kojim naše tijelo raspolaže.

5. Pomaže varenje

Konstipacija je jedan od poremećaja koji uglavnom nisu fatalni ali su svakako neprijatni. U nekim situacijama ovaj poremećaj može biti olakšan ako smo redovno i pravilno hidrirani. Naše varenje počinje u našim ustima sa našom pljuvačkom i nastavlja se dalje kroz naš digestivni trakt sve do krajnjeg izlaza. Adekvatna hidriranost pruža dovoljno pljuvačke, i samim tim razlaže hranu i tečnost koju konzumiramo u sastojke hranljive po naše ćelije i čini ih dostupnim našem organizmu.

Uz vodu, vlakna se lakše razlažu i čine našu stolicu mekšom. Ipak, unošenje dovoljno vode ne liječi konstipaciju, ali može da je ublaži.

6. Oslobađa nas toksina

Naši bubrezi su autoput kojim se naše tijelo oslobađa toksina koji se skupljaju u njemu. Oni transportuju nitrogen iz uree, glavni toksin u našem tijelu, kroz urin. Naši bobrezi funkcionišu najbolje kad smo dovoljno hidrirani, jer više urina prolazi kroz njih, a to im omogućava da rade svoj posao kako treba.

Ima dokaza i da pravilno hidriranje ograničava šanse za formiranje kamena u bubregu. Urinarni kamen je grumen mineralnog kristala koji se stvara u urinarnom sistemu. Ako pijemo dovoljno vode, više će tečnosti prolaziti kroz bubrege i tako će razuđivati koncentraciju minerala.

Čovjek će umrijeti od žeđi prije nego od gladi. Ako ne pijemo dovoljno vode, brzo ćemo osjetiti efekte dehidracije, kao što su glavobolje, grčevi, a u krajnjem slučaju i smrt. Ako želimo da ostanemo zdravi, moramo piti dovoljno vode.

medium.com