Načini za prevazilaženje stresa

prevazilaženje stresa

Najbolji način za prevazilaženje stresa je da naučite kako da se nosite sa njim. Možete odmah početi da vježbate upravljanje stresom. Probajte poneki od ponuđenih savjeta, dok ne pronađete onaj koji Vam najviše odgovara. Vežbajte ih dok Vam ne pređu u naviku kada ste pod stresom. Tehnike za smanjenje stresa podrazumijevaju da umirite um i tijelo.

Kako da umirite um

Pišite – može Vam pomoći da pišete ono što Vas muči, kao neku vrstu dnevnika kome se ispovijedate o onome što vas je stresiralo toga dana. Možete i da zamislite da se ispovijedate nekome kome vjerujete, a u stvari zapisujete to što biste rekli osobi od povjerenja.

Ispoljite svoja osjećanja – pričajte, smijte se, plačite, budite ljuti u skladu sa osjećanjima. Kada ispoljite svoja osjećanja manje ćete biti pod stresom.

Radite ono u čemu uživate – neki hobi, baštovanstvo, kreativne aktivnosti, umjetnosti, sportovi, kućni ljubimci, volontiranje. Možda Vam se čini da ste prezauzeti za takve stvari, ali te aktivnosti će Vas rasteretiti, pa ćete se osjećati bolje. Iako ćete realno imati manje vremena, lakše i uspješnije ćete obavljati druge zadatke kad ste rasterećeni.

Fokusirajte se na sadašnjost – meditacija i vođena vizuelizacija su načini da se fokusirate na nešto i odmorite svoj um.

Meditacija – kad meditirate fokusirate se na stvari koje se dešavaju baš sada. Koncentrišite se na svoje disanje (uobičajeno ga nismo svesni).

Vođena vizuelizacija – zamislite da ste na nekom mjestu koje vam se sviđa, tu se opustite i odmorite. Kad se vratite u stvarnost, bićete smireni.

Vođena vizuelizacija je metoda koja pomaže da upotrebom mašte usmjerite misli ka nekom mirnom i okrepljujućem mjestu. Kada zamišljate scenu i upotrebite i čula da dočarate kompletan doživljaj, čini Vam se da ste zapravo tamo. Recimo, ako zamislite kako Vas budi svjež vazduh, kako miriše cvijeće ili kako osjećate toplotu prvih jutarnjih zraka na svojoj koži, osjećaćete se kao da prisustvujete izlasku sunca na livadi.

Da biste isprobali vođenu vizuelizaciju, uradite sledeće:

  • Udobno sjedite ili lezite, zatvorite oči
  • Duboko udahnite nekoliko puta
  • Zamislite scenu koja vas smiruje (plaža, proplanak…)
  • Pokušajte da razradite svoju scenu do detalja, kakvo je nebo, ima li vjetra, kako miriše…
  • Često pomaže da dodate stazicu. Kako se krećete svojom stazicom nailazite na stvari koje Vas sve više i više opuštaju
  • Kada se potpuno opustite u svojoj sceni, probajte da duboho udišete i da se osjećate smireno
  • Kad ste spremni polako se vratite iz scene u realnost. Kažite sebi da se osjećate relaksirano i odmoreno, pa ćete ponijeti taj osećaj sa sobom.
  • Izbrojte do tri i otvorite oči.

Najbolje je ako imate instruktora ili glas sa audio aparata da pratite, jer je potrebno da oči budu sve vrijeme zatvorene.

Kako da relaksirate tijelo

Redovno vježbanje je jedan od najboljih načina za smanjenje stresa. Za početak hodajte brzim tempom ili šetajte. Svakodnevni poslovi u kući i bašti su odličan vid rekreacije. Istezanjem možete značajno smanjiti tenziju mišića. Probajte tehnike za opuštanje – vježbe disanja, opuštanje mišića i joga mogu pomoći u smanjenju stresa.

Vježbe disanja

Način na koji dišete utiče na cijelo tijelo. Duboko disanje je dobar način za smanjenje tenzije, koje doprinosi da se osjećate opušteno. Kada ste opušteni disanje vam je sporo i blago, a može biti plitko ili duboko. Vježbe disanja doprinose da se osjećate relaksirano, jer dovode u stanje disanja kao kada ste opušteni.

Postoje razne vježbe disanja za opuštanje. Metode disanja se mogu kombinovati sa drugim tehnikama kao što su: joga, meditacija, tihovanje, vizuelizacija. Najbolja vježba za početak je disanje iz stomaka, jer se lako uči i jednostavno izvodi. Ako nikad ranije niste probali vježbe disanja, ovo je prava vježba za vas.

Disanje iz stomaka

Disanje iz stomaka je veoma opuštajuće i lako se sprovodi. Osnovnu vježbu možete uraditi u svako doba kada Vam je potrebno opuštanje.

1. Sjedite u udoban položaj.
2. Stavite jednu ruku na stomak ispod rebara, a drugu na prsa.
3. Duboko udahnite kroz nos i osjetite kako se stomak pomjera naprijed. Prsa ne treba da se pomjeraju.
4. Izdišite polako kroz stegnute usne, kao da zviždite. Osjetite kako se stomak pomjera ka unutra i na kraju rukom pritisnite stomak da se izbaci sav vazduh.
5. Ponovite ovu vježbu disanja 3-10 puta. Nemojte da žurite.

Kada ovladate disanjem iz stomaka, možda poželite da probate nešto složenije vježbe disanja.

Isprobajte 4-7-8 disanje. Ova vježba se izvodi u sjedećem ili ležećem položaju.

1. Za početak, stavite jednu ruku na stomak, a drugu na prsa.
2. Duboko i polako udahnite iz stomaka i u sebi brojte do 4 dok udišete.
3. Zadržite dah dok izbrojite do 7.
4. Izdišite postepeno dok brojite od 1 do 8. Kad stignete do 8 trebalo bi da je sav vazduh izašao iz pluća.
5. Ponovite 3-7 puta, dok ne budete potpuno opušteni.

Ove vježbe disanja odmah utiču na smanjenje tenzije i stresa, jednostavne su za izvođenje i lako se pamte.

prirodnilek.com

1 komentar