Josip Broz Tito dobija spomenik

  Josip Broz Tito dobija spomenik
  Ilustracija

  Skupština Glavnog grada usvojila je prijedlog gradonačelnika Ivana Vukovića da se u Podgorici podigne spomenik Josipu Brozu Titu. Za prijedlog je glasalo 34 odbornika, dok je protiv bilo njih četvoro, uzdržanih nije bilo.

  “Ova inicijativa predstavlja adekvatan odnos prema temeljnim vrijednostima crnogorskog društva koje su danas napadnute i u Crnoj Gori. Naša država ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji”, istakao je gradonačelnik dr Ivan Vuković.

  Rok za podizanje spomenika je 2019. godina. U realizaciji podizanja ovog spomen-obilježja, u skladu sa Zakonom, donijeće se posebna odluka, navodi se u prijedlogu koji je usvojen danas.

  U obrazloženju odluke navodi se da se na taj način trajno čuva uspomena na istaknutu ličnost, revolucionara, borca protiv fašizma, jednog od najvećih svjetskih državnika 20. vijeka.

  Navodi se da je Tito bio veliki poštovalac Crne Gore i njene istorije.

  “Uvijek spreman da joj za za njene podvige oda najveće priznanje i pomogne u svemu što, za njegova vremena, nije mogla ili smjela sama uraditi”, kaže se u obrazloženju.

  Ističe se da je Josip Broz, prvi, koji je rekao da je Crna Gora u velikom antifašističkom ratu, 13. jula 1941. godine, zapalila iskru evropskog otpora toj pošasti.

  Podsjeća se da je jedinstven primjer u istoriji borbe protiv fašizma da je komandant jedne vojske bio stalno na čelu svojih boraca i da je u toj borbi bio i ranjen.

  Navodi se da je nemjerljivo bilo Titovo zalaganje da se formira Komunistička partija Crne Gore, da je bio inicijator velike akcije solidarnosti jugoslovenskih naroda i republika u saniranju šteta od zemljotresa 1979. godine.

  PG Biro

  Expergo podcast glas zabjela
  Prethodni članakNa poziv građana sadili stabla na Zabjelu
  Sledeći članakBušenje Jadrana: Građani imaju pravo da znaju!